Poziomka rośnie dziko w lasach niemal całej Europy (i nie tylko), ale trafiła też do naszych ogrodów. Doceniali ją już starożytni Rzymianie - również jako roślinę leczniczą. W ich mitologii była wiązana z boginią Pomoną - patronką sadów, ogrodów, drzew i krzewów owocowych. Również zielarze żyjący w średniowieczu zauważyli lecznicze właściwości poziomki. Do teraz są one znane i wykorzystywane.
Polecamy PORADNIK: Jak uprawiać poziomki w ogrodzie
Sezon na poziomki czas zacząć
Poziomka zaczyna owocować od połowy czerwca, zazwyczaj przez miesiąc, chociaż czasem jeszcze we wrześniu można ją spotkać w lesie. Chociaż taka mała, jest bombą witaminową. Zawiera fosfor, potas, żelazo, wapń, a także witaminę A, B6 oraz C. Te związki są łatwo przyswajane przez organizm człowieka. Poziomka pomaga uodpornić organizm na przeziębienie, grypę i inne infekcje wirusowe. Stosowana jest także jako składnik okładów. Poziomkowa płukanka zmniejsza ból gardła i eliminuje zapalenie dziąseł. Likwiduje stany zapalne skóry. Usprawnia pracę układu krwionośnego, dlatego też jest zalecana osobom cierpiącym na nadciśnienie, miażdżycę i zły przepływ krwi. Warto wiedzieć, że surowcem zielarskim są przede wszystkim liście poziomki.
Poziomka na wagę diety
Jedzenie poziomek zaleca się również tym, którzy mają problemy z przemianą materii. Poziomka jest bowiem niskokaloryczna. 100 gramów świeżych owoców to 41 kcal. Dietetycy często je stosują przy układaniu diety. Trzeba jednak uważać, bo owoce działają przeczyszczająco. Poziomka ma także właściwości moczopędne, więc pomaga ludziom mającym problemy z układem moczowym. W kosmetyce działanie poziomki także jest znane. Używa się jej m.in. do produkcji kremów i maseczek (działają ściągająco, rozjaśniają piegi), a nawet past do zębów, ponieważ poziomka, zawierająca kwas salicylowy, rozpuszcza kamień nazębny i osad.
Przeczytaj też: Owoce jagodowe na działce
Poziomka czerwona najpopularniejsza
Wieki temu, choćby w ogrodach angielskich arystokratów z XVI wieku, uprawiana była poziomka biała, zielona i czerwona. Teraz ta ostatnia jest najpopularniejsza. Poziomki dziko rosnące, np. w lesie czy na polanie, mają z reguły lepsze właściwości niż te hodowane w przydomowych ogrodach lub na działkach. Dopiero co zerwane poziomki najlepiej jest zjeść od razu po umyciu, a najpóźniej w ciągu 6 godzin, bo to wyjątkowo nietrwałe owoce – mają bardzo delikatne tkanki, które łatwo ulegają zniszczeniu. W lodówce można poziomki natomiast przechowywać maksymalnie 12 godzin, a w zamrażalniku – rok.
Dowiedz się: Jak przechowywać i mrozić owoce
Sok z poziomek
Taki sok przyda się i latem, i zimą. Łatwo go przygotować. Kilogram dojrzałych, umytych poziomek trzeba wsypać do garnka i dodać 5 łyżek stołowych cukru. Gotować na małym ogniu około 10 minut i mieszać, aż puści sok i zrobi się jednakowa konsystencja. Gdy ostygnie, przecedzić sok przez sitko i wlać do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków. Postawić na godzinę do góry dnem.
Ciekawostki o poziomce
Truskawka pochodzi od poziomki. Król Francji, Ludwik XIV, zajadał się poziomkami. Poprosił swojego botanika, aby ten wyhodował większe owoce.Botanik posłuchał i skrzyżował dwie odmiany poziomek - chilijskie oraz wirginijskie. W ten sposób powstały truskawki, nawet 8 razy większe od poziomki.
Zobacz przepisy: Przepisy na truskawkowe smakołyki
