Parzenie herbaty z wykorzystaniem filtrów

redakcja.regiodom, Jan Niezbędny
Parzenie herbaty w filiżanceDzięki filtrom parzenie herbaty jest proste i trwa dokładnie tyle, ile chcemy. Warto o tym pamiętać, gdyż od czasu parzenia herbaty zależą jej właściwości. Aby otrzymać napój, który nas pobudzi, należy skrócić czas parzenia herbaty do 3 minut. Dzięki wydłużeniu czasu parzenia otrzymamy napar relaksujący.
Parzenie herbaty w filiżanceDzięki filtrom parzenie herbaty jest proste i trwa dokładnie tyle, ile chcemy. Warto o tym pamiętać, gdyż od czasu parzenia herbaty zależą jej właściwości. Aby otrzymać napój, który nas pobudzi, należy skrócić czas parzenia herbaty do 3 minut. Dzięki wydłużeniu czasu parzenia otrzymamy napar relaksujący. Jan Niezbędny
Dobrze zaparzona herbata potrafi postawić na nogi lepiej niż filiżanka mocnej kawy. Jest też od niej zdrowsza. Dzięki filtrom do herbaty możemy cieszyć się naparem z herbaty liściastej, który jest smaczniejszy i zdrowszy od tego z herbaty ekspresowej.

Herbata jest źródłem teiny, która jest odpowiednikiem zawartej w kawie kofeiny. Teina występuje we wszystkich gatunkach herbat, jednak w różnych ilościach. Najwięcej teiny ma herbata czarna – ok. 100 mg na filiżankę, a najmniej zielona – ok. 15 mg. Zarówno kofeina, jak i teina, pobudzają i poprawiają koncentrację. Ale ich działanie na ludzki organizm się różni. Kofeina niemal natychmiast przyspiesza krążenie krwi, bo jest bardzo szybko absorbowana przez organizm. Efekt nie trwa jednak długo. Teina przyswajania jest wolniej przez organizm, dzięki czemu jej działanie jest dłuższe. 

Polecamy: Przydatne i designerskie gadżety do parzenia herbaty (WIDEO) 

Często nie możemy cieszyć się wszystkimi walorami herbaty, ponieważ sięgamy po herbaty ekspresowe. A te nie mają tylu cennych składników, co herbaty liściaste, ponieważ najczęściej zawierają drobne kawałki liści oraz pył herbaciany. Herbaty liściaste wydają nam się trudne w parzeniu i często narzekamy na pływające w kubku fusy.

Pełnią smaku i aromatu herbaty możemy cieszyć się szykując ulubiony naparw filtrze do parzenia herbaty. Są dwa warianty filtrów: do dzbanka oraz do filiżanki i kubka.

Podłużne filtry, odpowiednie do zaparzania herbaty w dzbanku, przydadzą się, gdy chcemy przygotować większą ilość naparu. Filtr z herbatą umieszczamy w dzbanku, tak, by górna część wystawała na zewnątrz i przykrywamy go pokrywką.

W opakowaniu z filtrami do kubka i filiżanki umieszczony jest specjalny patyczek, którym przekłuwamy filtr, by zawiesić go na krawędziach naczynia. Po zaparzeniu herbaty wyrzucamy zużyty filtr, a patyczek zostawiamy do kolejnego użycia.

Przeczytaj również: Jak elegancko parzyć herbatę

Dlaczego warto pić herbatę?

Większość z nas wypija codziennie minimum jedną filiżankę herbaty. Czy zdajemy sobie sprawę z jej doskonałych właściwości? Zobacz, jakie właściwości mają poszczególne rodzaje herbaty. 

Źródło: Agencja TVN/x-news

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie