Któż z nas nie chciałby mieć więcej pieniędzy... Chyba każdy. Dlatego aby niepotrzebnie nie wydawać ciężko zarobionych złotówek, zacznijmy rozsądnie gospodarować domowym budżetem i przyjrzyjmy się wysokości rachunków. Oszczędzanie nie jest proste, ale możliwe. Wystarczy pamiętać o tym, że każda minuta niepotrzebnie lecącej wody, włączonego światła czy gazu, to nasze pieniądze. Dlatego myślmy o oszczędzaniu w kategoriach: nie płacę za to, z czego nie korzystam.
Zobacz: **
O oszczędzaniu wody. Praktyczne sposoby na oszczędność w domowym budżecie**
Dziś przedstawiamy najprostsze i najpopularniejsze sposoby na oszczędzanie gazu:
* Posiłki gotujmy w małej ilości wody i używajmy przykrywek do garnków - to skróci czas gotowania i zużycie gazu.
* Dopasujmy też wielkość garnka do wielkości palnika. Jeśli mały garnuszek postawimy na największym palniku tak, że płomienie będą wychodziły poza średnicę garnka, woda wcale nie zagotuje się szybciej. A z pewnością zużyjemy więcej paliwa.
* Gotując wodę na herbatę czy kawę wstawiajmy tyle płynu, ile akurat potrzebujemy. Nie trzeba zagotowywać pełnego czajnika, gdy chcemy zaparzyć jedną filiżankę. To zwyczajna strata energii.
* W piekarniku gazowym podczas pieczenia rzadko otwierajmy drzwiczki piekarnika, aby uniknąć strat ciepła.
* Jeśli to możliwe, używajmy garnków ze stali szlachetnej. Fakt - są droższe, ale wydatek może szybko się zwrócić. Gotując w nich zużyjemy mniej energii niż w przypadku „zwykłych" garnków emaliowanych.
* Dbajmy o czystość garnków i patelni. Myjmy dno garnków, bo brud na nich ogranicza nawet o 50 procent przewodzenie ciepła potrzebnego do gotowania. I koniecznie zadbajmy o odkamienienie czajnika - zalegający w nim osad również osłabia przewodzenie ciepła. Wystarczy wsypać do czajnika odkamieniacz lub zagotować w nim roztwór wody z octem.
* Gotujmy na parze - takie posiłki są nie tylko smaczne, a przy tym zdrowe. Dodatkową korzyścią jest to, że naczynia do gotowania na parze są wielopoziomowe, więc w tym samym czasie, używając jednego palnika, czasami można przygotować cały posiłek.
* Pamiętajmy o fachowym oczyszczaniu piecyka gazowego raz na pół roku. Brudne urządzenie zużywa nawet o 40 procent gazu więcej.
Ilona Burkowska
