Ketchup kojarzy się z fastfoodami, pustymi kaloriami i z otyłością. Tymczasem kryje się w nim sporo dobrego. I chodzi nie tylko o smak. Przedstawiamy niezwykłe korzyści z ketchupu płynące.
Ketchup to – można tak powiedzieć – przetworzone pomidory. A pomidory to praktycznie jedyne warzywo, które po tzw. obróbce nie dość, że nie traci swoich cennych składników, to jeszcze zyskuje na wartości.
Warto przeczytać:Właściowości pomidorów – sięgnij po zdrowie z pomidorem
Właściwości lecznicze ketchupu
Likopen to przeciwutleniacz, który znajduje się właśnie w poddanych obróbce pomidorach. Fakt, występuje on również w świeżych pomidorach (to on nadaje im czerwony kolor), ale w tych przetworzonych jest go więcej. Dla porównania: świeże pomidory zawierają około 3 miligramy likopenu, natomiast ketchup – aż 12 mg. Ten przeciwutleniacz neutralizuje również działanie wolnych rodników, przyczyniających się m.in. do powstawania chorób i przyspieszających procesy starzenia się.
Duża zawartość likopenu w ketchupie działa przeciwnowotworowo. Naukowcy udowodnili, że likopen zmniejsza ryzyko powstania raka prostaty. Chroni przed zawałem serca i wylewem. Pomaga uregulować poziom cukru we krwi oraz obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Ketchup wzmacnia odporność. To dzięki zawartości witamin A i C. Z tego też względu zalecany jest choćby w okresie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie i grypę nietrudno.
Ketchup dobrze wyczyści naczynia
Stare patelnie, z których nie można zetrzeć do końca plam po przypalonym tłuszczu, odzyskają dawny blask (a przynajmniej będą lepiej wyglądać), jeżeli wyszorujemy je – co wydaje się dziwne – gąbką z ketchupem. To dzięki kwasowi octowemu (regulator kwasowości), znajdującemu się w ketchupie. Ketchup podobnie wyczyści stare miedziane wazony, popielniczki oraz naczynia. Nada blask szklanym naczyniom. Właściwie to nie tyle ketchup, co ocet w nim zawarty.
Polecamy: Domowe triki z wykorzystaniem octu
Ketchup dobry na urodę
Maseczka z ketchupu na twarz? To możliwe. Skóra twarzy zrobi się gładsza i bardziej elastyczna. Potrzeba jednak regularnych zabiegów. Włosy zniszczone zbyt chlorowaną wodą, choćby po basenie, można odżywić i sprawić, aby wróciły do normy, wcierając w nie ketchup. Zadziała niczym maseczka na włosy.
Na te składniki ketchupu uważaj!
Substancje zagęszczające (np. guma guar), sztucznie uzyskane aromaty przypraw czy konserwanty (np. benzoesan sodu lub sorbinian potasu) – zazwyczaj czysta chemia. To te składniki często kryją się w ketchupie. To natomiast oznacza, że ketchup wcale nie jest samym zdrowiem. Przeciwnicy ketchupu podkreślają, że gdyby był on wyprodukowany z samych pomidorów, bez tych wszystkich ulepszaczy i wspomagaczy, jego wartość by wzrosła, a tak – maleje. Coraz więcej jednak producentów ketchupu udoskonala jego smak naturalnymi składnikami.
Ponadto możemy się pokusić o zrobienie domowego ketchupu, który nie będzie zawierał tych niezdrowych składników.
