Zaletą naturalnych nawozów jest to, że zawierają kompletny zestaw pierwiastków potrzebnych roślinom i mają długotrwale działanie. Sprzyjają też rozwojowi próchnicy, polepszają więc jakość gleby.
Kiedy i jak stosować obornik
Najlepszą porą na jego zastosowanie jest jesień. Zaraz po przywiezieniu należy go rozrzucić i przekopać, żeby uniknąć strat składników pokarmowych, głównie azotu. Wcześniej dobrze jest wiedzieć, jaki obornik kupiliśmy: świeży, czy przefermentowany. Świeży jest dość jasny i niezbyt pięknie pachnie. Przefermentowany jest ciemny i bez uciążliwego zapachu.
Jeśli chcemy użyć jesienią świeżego obornika, nie należy go przekopywać tak, by dostał się w głębsze warstwy. Wystarczy go tylko zmieszać z wierzchnią warstwą gleby. Dzięki dostępowi tlenu, do wiosny powinien zdążyć całkiem przefermentować. Znacznie bezpieczniej jest jednak zastosować obornik przefermentowany. Może on znaleźć się 15-20 cm pod powierzchnią ziemi.
Przeczytaj też: Nawozy dla prawidłowego rozwoju i wzrostu roślin
Jak często stosować obornik
Ten cenny nawóz naturalny, poza substancją organiczną, z której powstaje próchnica, dostarcza też roślinom niezbędnych do ich wzrostu makro- i mikroelementów. Odkwasza również glebę i obfituje w drobnoustroje, rozkładające związki organiczne na składniki dostępne dla roślin. Jest źródłem wolno działającego azotu.
Obornik należy stosować w ilości co najmniej 300 kg na 100 m kw. działki co dwa-trzy lata. Dawka ta dostarcza glebie wystarczającą ilość suchej masy organicznej i składników pokarmowych. Pamiętajmy, że obornik na glebach ciężkich rozkłada się wolniej, na lżejszych - szybciej.
Zalety obornika suszonego
W sprzedaży jest dostępny także obornik suszony. Można go kupić m.in. w sklepach ogrodniczych. Jego zaletą jest m.in. to, że jest mniej skoncentrowany niż obornik świeży i bezpieczniejszy w zastosowaniu. Można nim zasilać rośliny przez cały sezon, także już rosnące, albo stosować niedługo przed siewem czy sadzeniem. Obornik suszony najczęściej ma postać granulek i jest pozbawiony zapachu. Można go kupić także w niedużych opakowaniach i stosować przy uprawach na mniejszą skalę, a nawet do zasilania roślin balkonowych.
Jaki obornik wybrać
Za najlepszy uchodzi obornik bydlęcy. Zawiera w odpowiednich proporcjach wszystkie niezbędne dla roślin składniki. A więc azot, fosfor, potas, wapń i różne mikroelementy. Jest uniwersalny i nadaje się na każdą glebę.
Obornik świński nie powinien być stosowany na glebach ciężkich, gliniastych. Zaś koński, króliczy, kozi, owczy na ziemiach lekkich.
Jeśli jesienią nie mamy obornika w takiej ilości, żeby nawieźć nim całą działkę, dajmy go w pierwszej kolejności tam, gdzie wiosną posadzimy wczesne warzywa, o dużych wymaganiach pokarmowych, takie jak kapusty i kalafiory.
Co i kiedy sadzić po nawiezieniu ziemi obornikiem
- W pierwszym roku po oborniku sadzimy kapustę, kalafiory, ogórki, pomidory, selery, cebulę. Nie należy uprawiać marchwi, buraków oraz innych warzyw korzeniowych.
- W drugim roku – pietruszkę, marchew, buraki, bób, fasolę, groch.
- W trzecim roku – marchew, buraki, fasolę, groch, bób.
- W czwartym roku – fasola, groch i bób.
Inne nawozy naturalne
W ogródkach działkowych pozostałe nawozy naturalne nie są raczej stosowane. Gnojowica, czyli nawóz pochodzący z bezściółkowego chowu zwierząt gospodarskich, używana jest w dużych gospodarstwach rolnych.
Nawozem naturalnym potocznie nazywa się też kompost. Jest to jednak nawóz organiczny wytwarzany z odpadków roślinnych. Kompostownik ma na działce chyba każdy działkowiec. Nawóz ten wzbogaca glebę w próchnicę i poprawia wzrost roślin.
