Spis treści
Brykiet czy węgiel drzewny – jakie są różnice?
Zwykle przyjmuje się, że potrawy wymagające dłuższej obróbki termicznej, najlepiej przygotowywać na brykiecie. Opał ten dłużej utrzymuje wysoką temperaturę, dzięki czemu zużyjesz go mniej. Możesz też mieszać oba paliwa, np. na węglu drzewnym ułożyć warstwę brykietu.
Węgiel drzewny, który powstaje w procesie suchej destylacji bez dostępu powietrza, spala się praktycznie bez płomieni. Niemniej, nie jest on pozbawiony wad. Jedną z bardziej uciążliwych jest czas potrzebny na rozpalenie go i osiągnięcie odpowiedniej temperatury. Wymaga to pewnej wprawy oraz cierpliwości. Ponadto, kontrolowanie temperatury w trakcie grillowania na węglu może być trudniejsze w porównaniu z brykietem, co może prowadzić do nierównomiernego przyrumienienia potraw.

Brykiet jest znacznie łatwiejszy w użyciu. Jest to sprasowany węgiel drzewny, często z dodatkiem wiążących substancji. Jego zaletą jest to, że spala się równomiernie i dłużej utrzymuje stałą temperaturę niż węgiel. Dzięki temu grillowanie jest nieco prostsze, zwłaszcza dla początkujących. Brykiet też mniej pyli niż węgiel, ale i on nie jest pozbawiony wad. Przyjrzyjmy się tym różnicom nieco bliżej.
Ile kosztuje brykiet i węgiel drzewny w sklepach?
Obecnie wiele marketów kusi swoich klientów promocjami na opał do grilla. W Biedronce za brykiet w opakowaniu 2,5 kg zapłacisz 9,99 zł, a przy zakupie dwóch worków – drugi produkt taniej o 66 procent. W Aldi brykiet 2,5 kg kosztuje 7,99 zł i jest to taniej o 42 proc. od ceny regularnej. Z kolei w Carrefourze dostaniesz węgiel drzewny za 12,99 zł/2,5 kg.

Węgiel drzewny – zalety i wady
Jedną z największych zalet węgla drzewnego jest intensywny, naturalny smak, jaki nadaje potrawom. To właśnie ten wyjątkowy aromat sprawia, że grillowane jedzenie smakuje po prostu lepiej. Węgiel drzewny jest naturalnym paliwem, pozbawionym dodatków chemicznych, dzięki czemu jest bezpieczny dla zdrowia i środowiska. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, szybko osiąga wysoką temperaturę i jest aż trzykrotnie wydajniejszy energetycznie niż drewno.
Rozpalenie węgla drzewnego i osiągnięcie odpowiedniej temperatury może zająć więcej czasu i wysiłku niż w przypadku brykietu. W porównaniu z innymi rodzajami paliw do grilla, węgiel może generować większą ilość dymu, co dla wielu osób może być uciążliwe. Ponadto kawałki węgla mają nieregularny kształt i często trudno je ułożyć na grillu. Spalają się też szybciej niż brykiet, przez co w podczas grillowania trzeba dokładać dodatkowe kawałki węgla, aby utrzymać właściwą temperaturę. Nie jest to zatem zbyt ekonomiczne – nawet jeśli kupisz węgiel w promocji, a zużyjesz go więcej, to tym samym nic nie zaoszczędzisz.
Brykiet – wady i zalety
Brykiet ma regularny kształt, więc bez problemu ułożysz go na ruszcie. Utrzymuje on stałą temperaturę przez dłuższy czas, nie musisz zatem co rusz doglądać grillowanych potraw. Idealnie nadaje się do przygotowywania potraw metodą low and slow, gdzie dłuższy czas obróbki i niższa temperatura mają duże znaczenie. Ponadto paliwo to podczas spalania wytwarza mniej dymu.
Przeciwnicy używania brykietu twierdzą, że w porównaniu z węglem, pozostawia on więcej popiołu. W zależności od producenta, niektóre brykiety mogą zawierać dodatki chemiczne lub spoiwa, które niekoniecznie są pożądane z punktu widzenia zdrowia. Krytycy brykietu zauważają, że może on nadawać potrawom nieco sztuczny smak w porównaniu z tradycyjnym węglem drzewnym. Chociaż uznaje się go za ekologiczny produkt, to w sklepach można spotkać także brykiet słabej jakości. Fakt ten nieco podważa jego ekologiczność.

Czy brykiet jest zdrowy?
Brykiet bez problemu znajdziesz w każdym większym supermarkecie lub na stacji benzynowej. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład i potencjalne skutki dla zdrowia. Brykiet jest produktem ubocznym ze sprasowanego drewna, w przeciwieństwie do węgla drzewnego, który powstaje z całych kawałków drewna. W składzie brykietu znajdziesz różne składniki, np. torf, trociny, słomę oraz substancje palne związane z żywicą, mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną. W przypadku tanich brykietów, dodatki te mogą być niskiej jakości, co może prowadzić do wydzielania szkodliwych substancji chemicznych podczas grillowania.
Ale nie tylko producenci brykiet ma co nieco za uszami. Jak podaje Merkury Market, naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego poddali badaniom paliwa do grilla. Analizowane próbki pochodziły z brykietu z węgla drzewnego oraz węgla drzewnego – od najbardziej znanych producentów tych obu paliw.
Analizy zanieczyszczonych węgli i brykietu potwierdziły, że zawierają wysoką zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, a nawet szczególnie niebezpiecznych, kancerogennych benzopirenów oraz benzoperylenu. Nieraz deklarowana przez producenta ilość węgla różni się w badanych próbach od jego ilości rzeczywistej. W niektórych przypadkach rozbieżności wynosiły nawet do 15 procent – podaje na swojej stronie Merkury Market.