Koperek i koper w ogrodzie i kuchni
Koper ogrodowy (Anethum graveolens) jest jedną z najbardziej popularnych roślin, używaną jako dodatek do wielu dań, sałatek, sosów, zup, kanapek. Najczęściej jada się młode, pachnące pędy rośliny – to właśnie one są nazywane zdrobniale koperkiem.
Bardzo przydatne są też jednak wyrośnięte łodygi kopru, które razem z kwiatami są nieodzownym dodatkiem np. do kiszonych ogórków. Do marynat i kiszonek często dodaje się też nasiona kopru.
Wszystkie części kopru wydzielają charakterystyczny zapach, a to dzięki olejkom eterycznym. Mają też właściwości korzystne dla zdrowia – koperek jest tak popularną rośliną, że często nie pamiętamy, że jest też ziołem, które ma m.in. właściwości przeciwzapalne i uspokajające, a także korzystnie wpływa na trawienie.
Koper ogrodowy jest przy tym łatwy w uprawie. Warto posiać go w ogródku, by mieć do dyspozycji świeże i ekologiczne gałązki tego zioła.
Sprawdź:
Kiedy wysiać koperek w ogrodzie?
Koper uprawia się z nasion. Bardzo wygodne jest to, że można je siać niemal przez cały sezon, począwszy od kwietnia do połowy sierpnia. Oczywiście jeśli chcemy doczekać się kwiatów i nasion kopru, trzeba wybrać wiosenny termin siewu, bo inaczej roślina nie zdąży zakwitnąć. Natomiast koperek na świeże pędy można siać przez cały ten czas.