Kalarepa w przydomowym ogrodzie. Jak uprawiać kalarepę i kiedy ją posadzić, żeby była smaczna? Poznaj właściwości tego warzywa

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Kalarepa szybko rośnie i jest łatwa w uprawie. Wystarczy jej zapewnić żyzną oraz wilgotną ziemię i w miarę słoneczne miejsce.
Kalarepa szybko rośnie i jest łatwa w uprawie. Wystarczy jej zapewnić żyzną oraz wilgotną ziemię i w miarę słoneczne miejsce. Utroja0 (Pixabay.com)
Udostępnij:
Kalarepa to wyjątkowo smaczne, zdrowe i wszechstronne warzywo. Można ją jeść na surowo, ale też wykorzystywać do różnych potraw, a poza bulwą jadalne są także jej liście. Najsmaczniejsza jest młoda kalarepka, którą można wyhodować we własnym ogródku. To warzywo nie jest szczególnie wymagające ani trudne w uprawie. Jednak jest kilka rzeczy, o których trzeba pamiętać, jeśli chcemy doczekać się własnych kalarepek. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Spis treści

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes) jest odmianą kapusty. W Europie jest uprawiana co najmniej od średniowiecza (nakazywał to Karol Wielki), a być może znali ją już starożytni Rzymianie (możliwe, że pojawia się w tekstach Pliniusza Starszego i Apicjusza w jego „książce kucharskiej”, jednak identyfikacja rośliny nie jest stuprocentowo pewna). Kalarepa nie przysparza trudności w uprawie, a jest smaczna i wartościowa. Warzywo zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.

Kalarepa w kuchni

Jadalnymi częściami kalarepy są przede wszystkim jej bulwa pędowa, która tworzy się nad ziemią, oraz młode liście. Właśnie w tych ostatnich znajduje się najwięcej witamin i soli mineralnych. Kalarepę można chrupać na surowo, ale także smażyć, piec i dusić. Smażone kalarepki z sosem serowym, grzybami i boczkiem albo zupa krem z kalarepki to niektóre specjały przygotowane na bazie tego warzywa.

Warto docenić również smaczne liście kalarepy. Można dodawać je do zup i potrawek, zasmażać i wykorzystać do zawijania gołąbków (zamiast kapusty). Na Śląsku i w Wielkopolsce popularna jest zupa z kalarepy właśnie z dodatkiem młodych liści (oraz ziemniaków, marchewki i cebuli, ugotowana na bulionie, z dodatkiem zasmażki i/lub śmietany). Śląska zupa z kalarepki i jej liści jest nazywana oberibą.

Polecamy też:

Właściwości zdrowotne kalarepy

Nie tylko kucharze doceniają kalarepę. Naukowcy też dostrzegają jej zalety. Okazało się, że kalarepa wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. To m.in. za sprawą związków siarkowych występujących w kalarepie. Kalarepa wspomaga prawidłowe działanie układu trawiennego, wspomaga leczenie zaparcia. Na wrzody żołądka zaleca się stosować dietę zawierającą m.in. kalarepę.

Jedzenie kalarepy pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, hamuje też rozwój bakterii i grzybów w organizmie. Kolejny plus, który docenią alergicy, jest taki, że kalarepa nie uczula. To głównie z tego powodu kalarepa pojawia się w jadłospisie już nawet 6-miesięcznych dzieci. Kto czuje, że ma zmęczone oczy i pogorszyła mu się ostrość widzenia, niech sięgnie po specyfiki z kalarepą w składzie. Warzywo zawiera bowiem luteinę, która zbawiennie wpływa na oczy, chroni je też przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Mówi się, że kalarepa to również strażniczka wagi. I coś w tym jest: to warzywo występuje często w diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczne. Jedna przeciętnej wielkości bulwa, około 200 g, zapewnia jedynie 60 kalorii. Dla porównania – średnie jabłko waży 180 g i dostarcza mniej więcej 94 kalorie, a przecież to jabłka, a nie kalarepa, kojarzone są z odchudzaniem.

Kiedy siać i sadzić kalarepę?

Kalarepa szybko rośnie i nie ma dużych wymagań odnośnie temperatury. Można ją siać i sadzić dwa razy w roku: wiosną i latem. Kalarepę sieje się na rozsady, jednak można także kupić gotowe sadzonki.

Jeśli chcemy samodzielnie przygotować rozsadę kalarepy, jej nasiona należy posiać:

  • pod koniec lutego i przez cały marzec

lub

  • w czerwcu (przez cały miesiąc).

Kalarepa rośnie szybko, po dwóch tygodniach należy ją przepikować (alternatywą jest posianie jej do pojedynczych doniczek). Doniczki z sadzonkami trzeba umieścić w słonecznym miejscu i dbać o wilgotność ziemi. Kalarepa nie musi mieć wysokiej temperatury (kiełkuje już w ok. 14 st. C).

Do gruntu kalarepę sadzi się w następujących terminach:

  • kwiecień (z siewu wiosennego),
  • przełom lipca i sierpnia (z późniejszego siewu).

Kalarepę teoretycznie można też siać i sadzić w innych terminach, jednak będzie gorzej rosła – nie lubi zbytniego ciepła, a podczas długich, letnich dni raczej zakwitnie niż wytworzy smaczną bulwę.

Sprawdź:

Jak sadzić i kiedy zbierać kalarepę?

Kalarepę sadzi się w rozstawie 15x30 cm. W zależności od odmiany kalarepa jest gotowa do zbioru po ok. 50-90 dniach (są też odmiany o krótszym okresie wegetacji, np. kalarepę Gabi i Dvorski można zbierać już po ok. 40 dniach).

Warto wiedzieć:

Uprawa kalarepy

Kalarepa dobrze udaje się w przydomowych ogrodach. Trzeba tylko zapewnić jej żyzną, przepuszczalną ziemię, najlepiej zasiloną kompostem lub wcześniej obornikiem. Podłoże powinno mieć odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6-7). Najlepiej posadzić ja w miejscu słonecznym lub tylko lekko ocienionym.

Kalarepa lubi wilgotne podłoże. To dlatego należy pamiętać o jej regularnym podlewaniu. Gdy wody brakuje, kalarepa od razu o tym alarmuje, gorzej i słabiej rosnąc. Temperatura również ma znaczenie. Jeśli jest zbyt ciepło, warzywo urośnie nienaturalnie wybujałe. Zimno z kolei może negatywnie odbić się na wzroście kalarepy. Uwaga: roślina bywa atakowana przez tzw. białą muszkę, czyli mączlika.

Ocet bywa bardzo pomocny w ogrodzie. Zobacz, jak i do czego bezpiecznie go używać.

Ocet zwalcza chwasty, mszyce i choroby roślin. Zobacz, jak s...

Z czym posadzić kalarepę?

Obecność innych warzyw w pobliżu kalarepy jest istotna. Kalarepie sprzyja towarzystwo sałaty, pora, groszku czy selera. Źle znosi sąsiedztwo kapusty i innych roślin z tej rodziny. Nie powinno się również sadzić jej w miejscu, gdzie w poprzednich 2-4 sezonach rosły warzywa kapustne. Towarzystwo lub następstwo roślin z tej samej rodziny botanicznej sprzyja rozwojowi chorób i przenoszeniu szkodników.

Wybrane odmiany kalarepy

W ogrodach można uprawiać kilka odmian kalarepy. Należą do nich m.in.:

  • Alka – ma fioletowe korzenie, a przeznaczona jest do uprawy wiosennej oraz jesiennej.
  • Gabi – to odmiana wczesna (sadzi się ją w kwietniu, a zbiory są na przełomie sierpnia i września, czasem nawet w październiku), jest żółtozielona.
  • Kalarepa wiedeńska biała – ma nieco wbrew nazwie jasnozieloną skórkę. Zasadzona w kwietniu, wyda plon już w czerwcu.
  • Kalarepa gigant – jest jasnozielona. Sadzi się ją od maja do lipca, a na zbiór trzeba poczekać do czasem do września, chociaż zwykle plon można otrzymać już w lipcu.

Zadbaj o swój ogród przy pomocy niezbędnych narzędzi!

miejsce #1

JOBIextra

Jobi Fiberglass (Jext041)

79,99 zł28,90 zł-64%
miejsce #2

Fiskars

Fiskars Widły Do Kopania Trzon Drewno 1014819

119,62 zł69,00 zł-42%
miejsce #3

Verto

Verto Opryskiwacz Ciśnieniowy 3L 15G504

69,90 zł43,99 zł-37%
miejsce #5

Cellfast

Cellfast Siewnik uniwersalny (42205)

208,61 zł148,90 zł-29%
miejsce #6

Gerber

Gerber Maczeta BOLO (31-002076)

299,99 zł219,00 zł-27%
miejsce #7

Greenmill

Greenmill Nożyce Do Gałęzi 54cm (Gr6317)

29,98 zł22,70 zł-24%
miejsce #8

Substral

Substral Scotts Easygreen

372,16 zł290,36 zł-22%
miejsce #9

Ryobi

RYOBI OSS1800 18V

339,56 zł272,90 zł-20%
miejsce #10

NAC

Nac Kosiarka pchana LM-30

284,99 zł249,00 zł-13%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Prestiżowe nagrody dla polskich domów

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną RegioDom
Dodaj ogłoszenie