Spis treści
Kiwano, czyli ogórek afrykański lub kolczasty
Kiwano jest też znane jako ogórek rogaty, kolczasty lub ogórek afrykański (Cucumis metulifer). Roślina rzeczywiście pochodzi z Afryki i jest spokrewniona z „naszym” dobrze znanym ogórkiem (który również ma dość egzotyczne pochodzenie). Owoce kiwano można kupić w sklepach, ale w sprzedaży są dostępne także nasiona. Kosztują od ok. 3 do 6 zł za paczkę. Z nich możemy wyhodować własne kiwano. Trzeba jednak pamiętać, że ta roślina jest bardzo ciepłolubna i najlepiej udaje się pod osłonami. Ale można również spróbować jej uprawy w gruncie.
Dowiedz się więcej: Jak jeść ogórek kiwano i jak wykorzystać jego właściwości
Jak i kiedy siać ogórek kiwano?
Ogórki kiwano najlepiej uprawiać z rozsady. Podobnie jak w przypadku ogórków, wystarczy ją zrobić w drugiej połowie kwietnia. Najlepiej wybrać do tego pojedyncze doniczki o średnicy 8-10 cm, bo kiwano, tak jak inne dyniowate, źle znosi przesadzanie. Optymalne będą doniczki torfowe lub inne, które rozkładają się w ziemi, bo z nich w ogóle nie musimy wyjmować sadzonek, co zwiększa szanse na sukces. Nasiona umieszcza się na głębokości 1-2 cm, najlepiej po dwa (słabszą roślinę będzie trzeba usunąć). Przed siewem nasiona można obtoczyć w mączce bazaltowej.
Sadzonkom trzeba zapewnić ciepło, czyli ok. 20-26 st. C (w nocy może być nieco niższa), dobre oświetlenie oraz cały czas wilgotną glebę.
Kiedy sadzić kiwano w ogrodzie?
Ogórki kiwano szybko kiełkują i rosną. Sadzonki są gotowe po około miesiącu. Z ich sadzeniem musimy poczekać, aż ziemia ogrzeje się, a pogoda ustabilizuje. Optymalna temperatura to ok. 20 st. C (przy 15 st. C rośliny przestają rosnąć, z +5 st. C to dla nich śmiertelny mróz). Dlatego poczekajmy co najmniej do połowy maja, a nawet do początku czerwca, szczególnie jeśli planujemy uprawę na grządce, bez osłon. Rośliny przed sadzeniem trzeba zahartować (sadzonki wynosimy na coraz dłuższy czas na zewnątrz). W szklarni, szczególnie ogrzewanej, można sadzić je wcześniej.
Na grządkach można zastosować czarną włókninę, która zapewni wyższą temperaturę podłoża oraz utrzymanie wilgotności, zahamuje też rozwój chwastów. Warto też zwracać uwagę na pogodę – gdyby po posadzeniu roślin miało nastąpić mocne ochłodzenie, należy okryć je włókniną.
Uprawa kiwano. Ziemia i podlewanie
Kiwano mają spore wymagania pokarmowe, więc trzeba je sadzić z żyznej, przepuszczalnej ziemi, najlepiej kompostowej (oraz w pierwszym sezonie po oborniku). Miejsce musi być słoneczne i osłonięte. Ogórki kiwano tworzą długie pędy i sporo liści. Można im pozwolić płożyć się po ziemi, ale dobrą alternatywą jest prowadzenie pędów przy podporach. Nie sadźmy kiwano w miejscu, gdzie w poprzednim roku rosły ogórki, cukinie i inne dyniowate.
Z zabiegów pielęgnacyjnych trzeba pamiętać o podlewaniu, szczególnie w okresie, gdy rośliny kwitną zawiązują owoce, co powinno nastąpić po około 6-8 tygodniach od posadzenia.
Zbiory kiwano
Trzeba liczyć się z tym, że rośliny wytwarzają jednocześnie sporo kwiatów, a owoce szybko rosną i dojrzewają – jeśli tylko jest dostatecznie ciepło i słonecznie. Zatem „wysyp” kiwano może być dość gwałtowny. Owoce są najlepsze, gdy nie są przejrzałe, ale można je zbierać dość długo. Ważne jest to, by nie przemarzły jesienią. Ogórki kiwano nadają się także do przechowywania, jednak trzeba zwrócić uwagę, żeby nie były uszkodzone (również przez kolce innych owoców).
To przyda Ci się w ogrodzie
