Kiedy zbierać pigwę i pigwowca? Jakie owoce są najlepsze na przetwory z pigwy. Pigwa a pigwowiec: jak je odróżnić?

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Pigwa i pigwowiec są idealne owoce do przygotowania nalewek, syropów i soków. Sprawdzają się także jako dodatek do deserów, sałatek czy pieczonego mięsa. Warto wiedzieć, że owoce pigwy pochłaniają nieprzyjemne zapachy i warto stosować je jako ekologiczne odświeżacze powietrza. Podpowiadamy, kiedy powinno się zbierać pigwę oraz pigwowca i które owoce są najlepsze do zrobienia przetworów na zimę.

Spis treści

Pigwowiec i pigwa – zobacz, jak odróżnić te owoce. Warto już polować na pigwę

Wiele osób myli pigwowiec z pigwą. Pigwowiec to krzew, który kwitnie wczesną wiosną na czerwono oraz różowo. Roślina rodzi niewielkie słodko-kwaśne owoce o miodowej barwie i osiąga wysokość ok. 1,5 m. Natomiast pigwa to wysokie drzewo, którego aromatyczne, duże i słodkie owoce z woskowaną skórką kształtem oraz wielkością przypominają gruszki lub jabłka. Pigwa podczas gotowania z dodatkiem cukru szybko się rozpada i zmienia barwę na czerwoną.

Podpowiadamy, jak odróżnić pigwowca od pigwy i kiedy zrywać owoce na zimowe przetwory.
Podpowiadamy, jak odróżnić pigwowca od pigwy i kiedy zrywać owoce na zimowe przetwory.

Zarówno pigwa, jak i pigwowiec nie nadają się do spożycia bez wcześniejszej obróbki termicznej. W wersji surowej są bardzo twarde, cierpkie i gorzkawe.

Sprawdź, jakie zimowe przetwory warto zrobić z pigwy i pigwowca. Pigwówka, syrop i dżem pigwowy

Pigwa oraz pigwowiec to jesienne owoce, które idealnie nadają się na domowe przetwory na zimę. Zawierają mnóstwo prozdrowotnych składników odżywczych i witamin (m.in. A, B, C). Ich spożywanie wzmacnia odporność, wspomaga wątrobę i układ pokarmowy oraz pomaga walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami, warto więc wykorzystać potencjał tych niezwykłych owoców.

Z pigwy i pigwowca można zrobić m.in.:

  • nalewkę,
  • likier,
  • sok,
  • mus,
  • dżem,
  • konfiturę,
  • galaretkę,
  • kompot.

Pigwa oraz pigwowiec idealnie komponują się z jabłkami i gruszkami, można więc zrobić kilka słoików konfitury, mieszając te owoce. Jeśli chcemy wzbogacić smak zimowych przetworów z pigwy na zimę, warto do nich dodać m.in. cynamon, kardamon, goździki, imbir i miód.

Pigwa i pigwowiec: kiedy najlepiej zrywać ich owoce? Zobacz, czy te owoce nadają się do przechowywania

Pigwa i pigwowiec dojrzewają pod koniec września oraz na początku października. Idealne do zerwania są owoce o intensywnie żółtej barwie, niekiedy z małymi czerwonymi przebarwieniami na skórce. Wiele osób czeka nawet na pierwsze przymrozki, bo wtedy zebrane owoce mają delikatniejszy smak. Owoce pigwy trzeba zrywać z drzewa ostrożnie, ponieważ łatwo ulegają uszkodzeniu. Warto do tego celu wykorzystać np. nożyce ogrodowe.

Zerwane owoce pigwy i pigwowca można przechowywać nawet przez kilka tygodni w dobrze wentylowanym, chłodnym i zacienionym miejscu.

Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom