Spis treści
Jak często powinno się czyścić okap kuchenny?
Regularna konserwacja i czyszczenie poszczególnych elementy okapu jest kluczowe, żeby urządzenie działało skutecznie oraz bezawaryjnie. Szczególnie należy zadbać o filtr przeciwtłuszczowy (metalowy), który należy czyścić przynajmniej raz na dwa miesiące. Filtr oblepiony tłuszczem może stanowić nawet zagrożenie pożarowe – warto więc pamiętać o jego konserwacji.
Jeśli nasze okap jest wyposażone w filtr z węglem aktywnym (działa jako pochłaniacz), to nie nadaje się do mycia, czyszczenia i należy go regularnie wymieniać na nowy zgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji obsługi. Najczęściej producenci rekomendują wymianę filtra raz na 3 do 6 miesięcy, w zależności od tego, jak często gotujemy.
Obudowę okapu i wszystkie zewnętrzne elementy warto czyścić przynajmniej raz w tygodniu, dzięki temu zajmie nam to zaledwie kilka chwil i unikniemy gromadzenia się na poszczególnych elementach tłuszczu, kurzu i lepkiego brudu.
Czyszczenie obudowy okapu kuchennego
Do wyczyszczenia okapu z zewnątrz można zastosować ściereczkę z mikrofibry nasączoną płynem do mycia szyb lub ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Obudowy okapów wykonane ze stali warto na koniec nabłyszczyć oliwą lub przetrzeć samą wodą i osuszyć miękką szmatką.