Spis treści
Jajko kurze z matową, chropowatą skorupką – co ona oznacza?
Jeśli jajka są świeże, mają matową, często też chropowatą skorupkę. Jeżeli natomiast powierzchnia jajka błyszczy się, lepiej nie dodawać go do potraw.
Drobnymi plamkami, które czasem pojawiają się na skorupkach, nie trzeba się przejmować. Nie świadczą one o chorobie. Po prostu kury takie jajka czasem znoszą. Kolor skorupki jaj również nie ma większego znaczenia. Zależy on bowiem od gatunku zwierzęcia, np. kury messa znoszą białe jajka.
Białko i żółtko – świeżość jaj widać gołym okiem
Drugi test na świeżość jajka można wykonać w domu (bo sprzedawca raczej nie zgodzi się, żeby robić bałagan w sklepie). Po rozbiciu świeżego jajka białko powinno być gęste i prawie białe. Stare jajko ma przezrocze lub szare białko.
Na żółtku świeżego jajka są widoczne serpentynki, czyli cienkie, jakby zakręcone nitki. Świeże żółtko jest zwarte, nie powinno się rozpływać. W takiej sytuacji również żółtko nie miesza się od razu z białkiem. Co więcej, świeże jajka po rozbiciu nie wydzielają żadnego zapachu. Gdy jednak czuć zapach, który do tego jest brzydki, można stwierdzić, że jajko jest przynajmniej kilkutygodniowe i nie nadaje się do spożycia.
Przepisy Sanepidu mówią o tym, że data minimalnej trwałości w przypadku jajek to 4 tygodnie od dnia, gdy zniosła je kura.
Osolona woda pomoże sprawdzić, czy jajka są świeże
Nie trzeba rozbijać jajka, aby przekonać się, czy jest ono świeże. Wlej do pojemnika wodę i dodaj soli. Włóż surowe jajko do naczynia. Jeśli wypłynie na powierzchnię, to oznacza, że jest stare. Świeże jajka pozostają na dnie. Natomiast jajka około 2-tygodniowe zatrzymają się w połowie pojemnika. Dzieje się tak, ponieważ długo przechowywane w lodówce jajko traci wodę, a tym samym w środku powiększa się jego komora powietrzna. To z tego powodu ma większą wyporność.
Bezpośrednio przed użyciem jaj trzeba je umyć, mimo że skorupka i tak wyląduje w śmietniku. Nigdy jednak nie myjmy jaj wcześniej, ponieważ mycie i czyszczenie mogłoby uszkodzić skorupę i kutikulą (zewnętrzną powierzchnię skorupy), a są to naturalne bariery ochronne jajka, które chronią je przed wnikaniem do środka drobnoustrojów.
Jak sprawdzić świeżość jaj po ich ugotowaniu?
Po przekrojeniu ugotowanego na twardo lub półtwardo jajka, żółtko powinno znajdować się na środku. Z każdej strony będzie prawie w jednakowym stopniu otoczone białkiem.
Warto też zobaczyć, jak odchodzi skorupka od ugotowanego jajka. Jeśli skorupka łatwo odchodzi, może to oznaczać, że zanim jaja trafiły do sprzedaży, były przechowywane w cieple. Gdy stały w lodówce, skorupkę trudniej będzie obrać.
