Jak przechowywać chleb? Zobacz dekoracyjne chlebaki (ZDJĘCIA)

Zuza Gunia
Pojemnik ceramiczny Serce, cena: 93,58 złJak przechowywać chleb? Zobacz dekoracyjne chlebaki (ZDJĘCIA)
Pojemnik ceramiczny Serce, cena: 93,58 złJak przechowywać chleb? Zobacz dekoracyjne chlebaki (ZDJĘCIA) www.1002.pl
By pieczywo było jak najdłużej przydatne, należy je właściwie przechowywać. Pomogą w tym designerskie chlebaki.

Mogą być metalowe, wiklinowe, plastikowe, ceramiczne. Dostępność wzorów i kolorów jest tak duża, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie i do swojej kuchni. Metalowe będą pasowały do bardziej nowoczesnych wnętrz, ale znajdzie się także coś dla miłośników stylu retro.

Zobacz: Przepiśniki czyli kulinarne notatniki (ZDJĘCIA) 

Pamiętajmy, by nie przechowywać chleba w foliówkach, sprzyja to rozwojowi pleśni. Lepiej wsadzić pieczywo do lnianego worka. Odradzamy też trzymanie chleba w szafce, mogą się w niej zagnieździć drobne robaki np. rybiki albo mole spożywcze. Przy wyborze chlebaka zwróćmy uwagę, czy ma on wywietrzniki. W plastikowych lub metalowych modelach, dobrze jest wyłożyć dno lnianą ściereczką lub papierem śniadaniowym. Chlebaki trzeba często wietrzyć i czyścić.

Ile przechowywać chleb?

Chleb z pszennej mąki jest czerstwy już po dwóch dniach, pszenno-żytni po około 5-6 dniach. Najdłużej można przechowywać chleb żytni, czasami nawet tydzień. Jeśli jednym z jego składników są otręby, to zachowa świeżość jeszcze dłużej. 

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć więcej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom