Mogą być metalowe, wiklinowe, plastikowe, ceramiczne. Dostępność wzorów i kolorów jest tak duża, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie i do swojej kuchni. Metalowe będą pasowały do bardziej nowoczesnych wnętrz, ale znajdzie się także coś dla miłośników stylu retro.
Zobacz: Przepiśniki czyli kulinarne notatniki (ZDJĘCIA)
Pamiętajmy, by nie przechowywać chleba w foliówkach, sprzyja to rozwojowi pleśni. Lepiej wsadzić pieczywo do lnianego worka. Odradzamy też trzymanie chleba w szafce, mogą się w niej zagnieździć drobne robaki np. rybiki albo mole spożywcze. Przy wyborze chlebaka zwróćmy uwagę, czy ma on wywietrzniki. W plastikowych lub metalowych modelach, dobrze jest wyłożyć dno lnianą ściereczką lub papierem śniadaniowym. Chlebaki trzeba często wietrzyć i czyścić.
Ile przechowywać chleb?
Chleb z pszennej mąki jest czerstwy już po dwóch dniach, pszenno-żytni po około 5-6 dniach. Najdłużej można przechowywać chleb żytni, czasami nawet tydzień. Jeśli jednym z jego składników są otręby, to zachowa świeżość jeszcze dłużej.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?