Jak palić w piecu efektywnie? Poradnik

Joanna Turakiewicz
Kocioł z górnym spalaniemKocioł z górnym spalaniem
Kocioł z górnym spalaniemKocioł z górnym spalaniem Joanna Turakiewicz
Udostępnij:
Efektem nieumiejętnego palenia jest nieoptymalne wykorzystanie możliwości kotła i znaczne straty energii, a w skrajnych przypadkach przegrzanie kotła.

Zacznijmy od paliwa, które powinno być odpowiednio wysuszone. Wilgotny węgiel i mokre drewno dadzą więcej dymu niż ciepła. Użycie zbyt wilgotnego paliwa powoduje obniżenie temperatury spalania, a wytwarzana para sprzyja osadzaniu się sadzy w przewodzie kominowym. W efekcie mamy coraz słabszy ciąg i większe trudności z rozpaleniem i utrzymaniem temperatury. 

Kotły z dolnym spalaniem

W tego rodzaju kotłach, zwanych przez fachowców kotłami ze spalaniem w dolnej części złoża, spalanie odbywa się tylko w dole pieca, a dokładnie w strefie komory spalania znajdującej się w pobliżu rusztu. Paliwo trafia tam z komory zasypowej. Aby mieć pewność, że płomień nie zgaśnie, na początek można wsypać niewielką ilość paliwa i dopiero po rozpaleniu załadować wsad do pełna. Paliwo w komorze spalając się, ustępuje miejsca świeżemu, wsypującemu się stopniowo z komory zasypowej. Popiół opada do popielnika.

Zobacz również: Kotły na paliwo stałe. Dostępne rodzaje kotłów

Gorące powietrze i spaliny z komory spalania odprowadzane są do wymiennika ciepła bocznymi kanałami, nie przechodząc przez całe złoże paliwa. Dla utrzymania odpowiedniej wydajności i zapobieżenia kopceniu wymagane jest regularne czyszczenie, używanie suchego węgla, sezonowanego opału.

Kocioł z górnym spalaniem

W tego rodzaju kotłach powietrze doprowadzane jest od dołu pod ruszt, spaliny natomiast odprowadzane są do wymiennika ciepła w górnej części kotła. Takie kotły przez fachowców nazywane są kotłami ze spalaniem w całej objętości złoża.

Często praktykowanym sposobem palenia jest podkładanie ognia od spodu, jednakże ta metoda jest raczej mało efektywna. Opał zajmuje się niemal od razu w całości, kocioł szybko rozgrzewa do wysokiej temperatury, za czym idą duże straty energii i konieczność częstszego uzupełniania wsadu. Przy braku kontroli grozi to przegrzaniem kotła.

Bardziej efektywną metodą, możliwą do zastosowania w większości pieców z górnym spalaniem jest załadowanie całości wsadu i podpalenie opału od góry. Wówczas na dole układamy węgiel albo większe odcinki drewna, na górze zaś papier, drobne kawałki dobrze wysuszonego drewna, podpałkę, używane zwykle do rozniecenia ognia. Podpalony u góry stosu opału, zajmuje się wolniej, pali mniej gwałtownie, zapewnia większą stałocieplność i pozwala na rzadsze dokładanie opału. W modelu idealnym paliwo do takiego pieca powinno się dokładać dopiero po wypaleniu całego wsadu i rozpalać od nowa. 

Warto przeczytać: Ogrzewanie domu a ekologia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Prestiżowe nagrody dla polskich domów

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną RegioDom
Dodaj ogłoszenie