Spis treści
Jak gotować bób? Poznaj najlepszy przepis na bób!
W naszym przepisie gotujemy ok. 1 kg tego warzywa.
Gotowanie bobu krok po kroku:
- Najpierw dokładnie myjemy bób pod bieżącą wodą.
- W średniej wielkości garnku zagotowujemy ok. 2-2,5 litra wody i dodajemy ok. 1 łyżki soli oraz ok. 0,5-1 łyżeczkę cukru.
- Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzucamy do garnka umyty bób.
- Bób jest idealny do spożycia w momencie, gdy skórka warzywa się pomarszczy, a ziarna zmiękną.
- Po ok. 10–20 minutach gotowania bób powinien być gotowy.
Czas gotowania bobu jest uzależniony od indywidualnych preferencji. Część osób zdecydowanie preferuje warzywo w wersji al dente, czyli naturalnie zielone, jędrne i mocno chrupiące. Natomiast spora rzesza woli miękki bób, który osiąga konsystencję pasty.
Szybki przepis na pyszny bób. Jak ugotować bób w mikrofali? Smakowita warzywna przekąska z kuchenki mikrofalowej
Bób to warzywo, które możemy przygotować do jedzenia również w mikrofalówce. Wystarczy zagotować wodę, dodać sól i cukier do smaku, a następnie przelać ją do pojemnika z umytym bobem. Przykryte naczynie umieszczamy w kuchence mikrofalowej i podgrzewamy ok. 10-12 minut na mocy 800 W. Po tym czasie warto sprawdzić, czy bób zrobił się już miękki. Jeśli jest dobry, to warto go jeszcze na kilka minut zostawić pod przykryciem. Warzywo wyśmienicie smakuje z dodatkiem masła czosnkowego, ziołowego lub ulubionych przypraw. Smacznego!