Spis treści
- Obierki i kawałki ziemniaków idealnie sprawdzą się przy porządkach
- Aromatyczne skórki cytrusów uratują kuchnię przed molami spożywczymi
- Bananowe skórki przydadzą się na nawóz do kwiatów ogrodowych i doniczkowych
- Pasta do sprzątania może powstać z ogórkowej skórki
- Cebula – jest niezastąpiona w każdej sytuacji
Obierki i kawałki ziemniaków idealnie sprawdzą się przy porządkach
Wyrzucanie skórek od ziemniaków do kosza to wielkie marnotrawstwo, bo mają one wiele przydatnych zastosowań w domu. Możemy z ich pomocą m.in. usunąć kamień z czajnika i wyczyścić lustro. Wodą, w której gotujemy ziemniaki możemy regularnie czyścić sztućce.
Aromatyczne skórki cytrusów uratują kuchnię przed molami spożywczymi
Mole spożywcze to zmora, z którą często trudno nam sobie poradzić. Te kuchenne szkodniki uwielbiają się ukrywać w suchych produktach żywnościowych i tam bardzo szybko namnażają się ich larwy. Niestety często przynosimy te owady do domu wraz z zakupami, bo gnieżdżą się np. w kaszy, cukrze, przyprawach czy mące.
Mole spożywcze nie znoszą zapachu cytrusów, dlatego warto wykorzystać skórki pomarańczy, mandarynek czy cytryn, żeby odstraszyć te paskudne owady. Nie wyrzucajmy więc ich do kosza.
Zobacz, jak zadbać o dom bez użycia szkodliwej chemii:
Bananowe skórki przydadzą się na nawóz do kwiatów ogrodowych i doniczkowych
Banany kocha większość Polaków, bo są dostępne przez cały rok. Pysznie smakują i są dobrą przekąską do pracy, szkoły czy podczas rodzinnego seansu filmowego. Niestety skórki od bananów najczęściej lądują w koszy na śmieci, najwyższy więc czas żeby to zmienić. Warto wiedzieć, że skórka z banana, którą najczęściej wyrzucamy do kosza ma także istotne właściwości i może być bardzo przydatna. Znajduje się w niej wiele cennych pierwiastków (m.in. fosfor i potas), które nie powinny się zmarnować. Dlatego zróbmy z nich nawóz do roślin doniczkowych.
Pasta do sprzątania może powstać z ogórkowej skórki
Zielone, świeże ogórki to warzywo używane praktycznej w każdej kuchni. Można je jeść ze skórką, ale większość z nas przed spożyciem zawsze je obiera. Ogórkowa skóra z reguły ląduje w koszu, ale to wielki błąd. Można z niej zrobić ekologiczną pastę do czyszczenia m.in. umywalki, wanny czy armatury ze stali.
Cebula – jest niezastąpiona w każdej sytuacji
Cebula świetnie się sprawdzi do przygotowania płynu do sprzątania, którym wyczyścimy m.in. klamki czy domowe baterie kuchenne i łazienkowe. To popularne mocno aromatyczne warzywo możemy również wykorzystać do odstraszania owadów (mrówek czy komarów).
Skórka cebuli przyda się również m.in. do:
- farbowania jajek na Wielkanoc,
- barwienia tkanin i siwych włosów,
- nadawania koloru zupie.
To też może cię zainteresować: Jak tanio prać ubrania?
Zobacz, jak zadbać o dom bez użycia szkodliwej chemii, a z wykorzystaniem resztek warzy i owoców:
Te akcesoria przydadzą się w Twojej kuchni
