Chyba każdy, kto kiedykolwiek próbował uprawiać rośliny, albo chociaż kiełki do jedzenia, zostawał z paczką (albo kilkunastoma) niewykorzystanych nasion. Zanim zdecydujemy o ich losie, warto zerknąć na „datę przydatności do użycia”. Przeważnie wynosi ona około dwóch-trzech lat, przynajmniej ta formalnie określona. Jednak niekoniecznie jest tak, że z nasion „przeterminowanych” nic nie wyrośnie. Wiele zależy od warunków przechowywania (nasiona powinny leżeć w suchym, chłodnym miejscu), a także żywotności nasion poszczególnych gatunków.
Nasiona sprzed setek i tysięcy lat
Każda roślina ma określony czas, po którym jej nasiona tracą zdolność do kiełkowania. U wielu kwiatów ozdobnych jest to około czterech lat, ale np. maki polne mogą wykiełkować po ponad 40 latach leżenia w ziemi. Dość „cierpliwe” są także nasiona niektórych drzew i warzyw. Ale z drugiej strony są rośliny, jak kawowiec, z którego nasiona już po kilku miesiącach nic nie wyrośnie. Jednak nie po raz pierwszy okazuje się, że rośliny potrafią łamać reguły i zaskakiwać. I to bardzo. Oto najstarsze rośliny, które wyhodowano całkiem niedawno. Zobacz je w galerii
