Dobór warzyw na działce zależy przede wszystkim od powierzchni przeznaczonej na warzywnik. O ile można zrezygnować z warzyw np. o długim okresie wegetacji, kapusty czy marchewki, to pomidory czy ogórki są raczej nieodłącznym i tradycyjnym elementem przydomowego ogródka.
Warto więc postawić na warzywa cebulowe, psiankowate i dyniowate. To one są źródłem niezbednych witamin.
Czytaj też: Prace ogrodowe w maju
Uprawa warzyw cebulowych w maju. Jakie wykonujemy czynności?
Cebula – przede wszystkim tę, która nie została przerwana w kwietniu, należy przerwać w maju. Pamiętajmy, by przerywać w miejscach, gdzie jest najbardziej zagęszczona. Później przerywamy stopniowo, wyrywając rośliny dojrzałe. W maju sadzimy także rozsadę cebuli, przygotowaną wcześniej w inspekcie. W drugiej połowie maja zbieramy do spożycia cebulę z dymki.
Por – uprawiany z siewu bezpośrednio do gruntu – przerywamy w maju. Po przerywaniu nawozimy saletrą amonową. Rozsadę przygotowaną w inspekcie sadzimy do gruntu w ciągu całego miesiąca. Pory odmian krótkocebulowych – w maju obsypujemy ziemią.
Szczypiorek - w maju sadzimy do gruntu rozsadę przygotowaną w inspekcie. Zasilamy także saletrą amonową i usuwamy przerastający go perz.
Czosnek – w ciągu całego miesiąca należy zasilać go saletrą amonową. Możemy też ściółkować (słomą) czosnek, co wpłynie na wielkość główek. Ale nie tylko. Zapobiegnie także zaskorupianiu się gleby i utrzymaniu wilgoci.
Warzywa psiankowate. Jak dbamy o nie w maju?
Pomidor – przede wszystkim w maju sadzimy do gruntu rozsadę pomidorów. Uprawiamy je przeważnie przy palikach. W pierwszej połowie maja sadzimy także pomidory w tunelach foliowych, pamiętając, że pod folią prowadzimy pomidory na jeden pęd. Ale nie tylko. Również w gruncie. Kiedy prowadzimy na jeden pęd rzędy wyznaczamy co 60–80 cm, gdy na dwa lub trzy pędy o 10 cm więcej.
Papryka – sadzimy ją do gruntu w końcu maja. Pod tunelem około 2 tygodnie wcześniej. Pamiętajmy, że papryka wymaga gleby próchniczej, zasobnej w składniki pokarmowe i słonecznego stanowiska. Uprawiamy ja na miejscu nawiezionym obornikiem lub kompostem. Paprykę można sadzić po 2 rośliny na jednym miejscu, co daje wyraźnie większe plony. Pamiętajmy, że wcześniej rozsadę papryki należy nawozić co 10 dni saletrą amonową.
Ziemniak – jeśli ziemniaki uprawiamy w inspekcie, to około połowy maja usuwamy z niego okna. Pierwsze zbiory przeprowadzajmy przez tzw. podbieranie, co oznacza, że należy rozgarnąć ziemię przy roślinie i wybrać tylko te ziemniaki, których średnica ma ok. 3 cm. Po tym zasypujemy roślinę oraz obficie podlewamy.
Zobacz także: Ekologiczna uprawa pomidorów, czyli warzywa jak u babci
Warzywa dyniowate. Co należy zrobić w maju?
Ogórki – mają dość spore wymagania cieplne. Uprawiajmy je zatem w miejscach osłoniętych od wiatru, to konieczne, by mogły zdrowo rosnąć. Ogórki wymagają poza tym dużo wody w glebie. W przypadku suszy, zawiązki opadają a owoce gorzknieją. Dla ogórków najlepsze będą gleby przepuszczalne, o dużej zawartości próchnicy. W maju siejemy ogórki wprost do gruntu. Robimy to w pierwszej połowie miesiąca. Jednak plonowanie ogórków można przyspieszyć. Po pierwsze wysiewając je wcześniej i powtarzając ich siew (jeśli wymarzną) w normalnym terminie. Po drugie – siejąc rośliny w głębsze rowki. Po trzecie – mocząc nasiona przez 24 godziny przed siewem w letniej wodzie, układając na torfie i siejąc pojedynczo.
Dynie – są wytrzymałe na chłody, giną jednak w temperaturze poniżej zera. Wymagają stanowiska nasłonecznionego i dość sporo wody. Gleba musi być żyzna i próchnicza. Dynie uprawiamy z siewu do gruntu jak i z rozsady. Na miejsca stałe wysiewamy nasiona w drugiej dekadzie maja. Stosujemy siewa gniazdowy, czyli 2–3 nasiona w jednym miejscu.
Melon – jest dość trudnym warzywem w uprawie. Wymaga ciepła i jest wrażliwy na wahania temperatury. Również temperatura gleby nie jest mu obojętna. Musi być ona wysoka i nie spadać poniżej 14 stopni Celsjusza. Uprawa melonów w gruncie bywa zawodna, dlatego najczęściej uprawiamy je w inspektach. Melony uprawiamy tylko z rozsady, gdyż nie znoszą rozsadzania. Rozsadę prowadzimy tak, jak rozsadę ogórków.
