Dlaczego kuchnia jest taka wyjątkowa? Bo w żadnym innym pomieszczeniu, aż tak istotne nie jest umiejętne zachowanie równowagi pomiędzy sferą estetyki i funkcjonalności. - Przy projektowaniu kuchni nie należy zapominać, że oprócz eleganckiego wyglądu "ma" ona konkretne zadania do wykonania. Punktem wyjścia musi być zatem wywiad z przyszłymi domownikami, bo zupełnie inaczej projektuje się kuchnię dla popularnego "singla", a inaczej dla rodziny - podkreśla Krzysztof Wirchomski, właściciel firmy wykonującej m.in. profesjonalne meble kuchenne.
Zobacz też: Kuchnia otwarta czy zamknięta. Wady i zalety obu aranżacji kuchni
To funkcje kuchni w dużej mierze determinują rozkład mebli i sprzętów, dobór materiałów, a także wyposażenie półek i szuflad składających się na zabudowę kuchenną. Podczas prac projektowych należy postawić na najwyższą jakość produktów, która jest gwarantem ich trwałości i odporności na codzienną eksploatację. Nie należy zapominać również o ergonomii, bo jakiekolwiek niedopatrzenia w tej dziedzinie będą uciążliwe dla domowników przez wiele lat.
KLIKNIJ W ZDJĘCIA, ŻEBY ZOBACZYĆ WIĘCEJ
Na tzw. trójkąt roboczy w kuchni składają się płyta grzewcza, lodówka i zlewozmywak. Sprzęty te tworzą ognisko wszelkich prac kuchennych. Ergonomia nakazuje, aby wszystkie potrzebne akcesoria znajdowały się w obrębie trójkąta roboczego. Uwaga ta odnosi się w szczególności do naczyń, zastawy, sztućców i pojemników z przyprawami. Dzięki temu podczas przygotowywania potraw wszystko będziemy mieli pod ręką. Niezwykle ważne jest, żeby poszczególne szafki, szuflady i półki dedykowane były dla konkretnych akcesoriów kuchennych.
To też cię zainteresuje: Kuchnia nastawna – co to jest i na co zwrócić uwagę przy jej zakupie
Sprzętu do gotowania i produktów spożywczych przybywa w kuchni w takim tempie, że bez odpowiedniego planu i pomysłowych organizerów bardzo szybko stracimy kontrolę nad tym, co gdzie mamy. Właściciel firmy Wirchomski, podkreśla, że zabudowę kuchenną można wyposażyć w bardzo wiele sprytnych rozwiązań, które ułatwią nam życie: - Każda szafka i szuflada w kuchni powinna być odpowiednio zaprojektowana i wyposażona. Specjalne organizery dostosowujące się do wielkości talerzy, formy do przechowywania otwieraczy, łyżek itp - to wszystko bardzo pozytywnie wpływa na nasz komfort w kuchni - mówi.
W kierunku specjalizacji
Przestrzenie kuchenne są coraz bardziej sprofilowane pod kątem przyszłych użytkowników, co bardzo dobrze widoczne jest na podstawie instalowanego sprzętu AGD. Obserwujemy stopniowe odchodzenie od tradycyjnego, stereotypowego postrzegania kuchni. Ich wyposażenie jest dostosowane do naszych potrzeb i stylu życia. W jednej kuchni sprzęt kuchenny ograniczać się będzie do lodówki i płyty grzewczej, w innej natomiast obowiązkowo znajdzie się specjalny piec do chleba i chłodziarka na wina. - Bardzo często realizujemy nietypowe zamówienia klientów, a kuchnie w domach prywatnych nie ustępują pod względem wykonania i osprzętu profesjonalnym kuchniom restauracyjnym i hotelowym - dodaje Krzysztof Wirchomski. Musimy sobie uświadomić, że kuchnia jest pomieszczeniem, które przede wszystkim powinno spełniać nasze oczekiwania, a nie tylko cieszyć oczy gości.
Zobacz również: Mała kuchnia - jak ją urządzić?
Nie tylko gotowanie
Przy aranżacji przestrzeni kuchennej niezwykle ważne, aby zaplanować miejsce, które służyć będzie do zjedzenia "szybkiego" śniadania, ale również wieczornego biesiadowania. W zależności od powierzchni jaką dysponujemy i trybu życia domowników będzie to część jadalniana ze stołem lub prosty barek sprytnie wkomponowany w zabudowę kuchenną. Pierwsze z rozwiązań dobrze sprawdzi się w przypadku rodzin z dziećmi, gdy do dyspozycji mamy pomieszczenie o min. 15m² powierzchni. Barek to pomysłowa alternatywa, w mniejszych apartamentach, szczególnie dla singli, którzy ciągle są w biegu.
