Kuchnia otwarta czy zamknięta. Wady i zalety obu aranżacji kuchni

Anna Karda
widok na kuchnię z salonuW otwartej kuchni trzeba dbać o porządek - z salonu wszystko widać. Anna Karda
Przygotowywanie posiłków w towarzystwie gości i domowników czy w samotności - co się za tym naprawdę kryje? Porównujemy wady i zalety kuchni otwartej i zamkniętej.

Coraz rzadziej można spotkać dużą kuchnię wraz z jadalnią w osobnym pomieszczeniu. Kuchnia otwarta na salon to w nowym budownictwie niemal standardowe rozwiązanie, ze względu na mały metraż mieszkań i zmieniający się charakter pomieszczeń. Kiedyś tylko salon był miejscem towarzyskich spotkań, dziś nierzadkie jest przygotowywanie posiłków razem z gośćmi.

Warto przeczytać: Kuchnia w największym porządku

We współczesnych mieszkaniach kuchnia to najczęściej mała wnęka obok salonu z ustawionym w pobliżu stołem. Gdzie strefy: kuchenna, jadalniana i wypoczynkowa nie są już wydzielone ścianami, jak to było kiedyś, lecz umownie: kolorem, materiałem, z którego są zrobione meble oraz dodatkami.

 Kuchnia otwarta

 **Zalety:**

  • bliskość salonu – w trakcie gotowania nie trzeba zamykać się w osobnym pomieszczeniu, można swobodnie rozmawiać z domownikami i mieć na oku dzieci bawiące się w pokoju. Przy odpowiednio ustawionych meblach w salonie, gotując można także jednocześnie obejrzeć ulubiony film
  • barek z wysokimi stołkami przy otwartej kuchni z powodzeniem zastąpi jadalnię, nie zabierając miejsca na jedzenie innym pomieszczeniom
  • kuchnia otwarta na salon to doskonała alternatywa dla ciasnej klitki. Może być bardziej wygodna, większa i ergonomiczna od zamkniętej. Czasem wystarczy wyburzyć część ścian, by kuchnia złapała oddech i nabrała sensownych proporcji
  • to także dobre miejsce na przedmioty z kolekcji: zabytkowy samowar do herbaty czy serię ziół oprawionych w ramki – w otwartej kuchni łatwiej je wyeksponować

Wady:

  • zapachy – by nie przenikały do reszty mieszkania koniecznie trzeba zainwestować w dobry okap kuchenny. Przy jego zakupie trzeba zwrócić uwagę nie tylko na wydajność ale również na to, z jaką głośnością mierzoną w decybelach pracuje urządzenie. Najlepiej, by nie przekraczała 50 decybeli
  • bałagan – trzeba się liczyć z tym, że wszystko, co dzieje się w kuchni, będzie widać z salonu. Także stosy brudnych naczyń w zlewozmywaku czy rozgardiasz w trakcie gotowania. Konieczna jest samodyscyplina i sprzątanie po każdym posiłku. Aby bałagan był mniej widoczny, można się nieco odgrodzić od salonu wyspą lub nieco wyższym od blatu murkiem albo barkiem
  • mało miejsca – to najczęstszy problem kuchennej „wnęki", lepiej jest w przypadku salonu połączonego z kuchnią, która zajmuje wzdłuż np. całą ścianę. Atutem otwartej kuchni będzie kuchenna wyspa, w której od strony salonu można umieścić telewizor, a od strony kuchennej zamontować mniej estetyczne urządzenia, np. zlewozmywak albo dodatkowe szafki
  • kuchenny wygląd pomieszczenia – otwarta kuchnia powinna współgrać z resztą mieszkania i najczęściej mieć mniej kuchenny, a bardziej salonowy charakter. Dlatego często dla ujednolicenia tych pomieszczeń stosuje się takie same materiały wykończeniowe i forniry mebli oraz unika się uchwytów, by kuchenne szafki tworzyły wtapiającą się w tło płaszczyznę

Kuchnia zamknięta

Zalety:

  • osobne pomieszczenie na kuchnię, jeśli jest odpowiednio duże, może być bardzo komfortowym wnętrzem, gdzie wszystko się zmieści
  • osobną kuchnię można połączyć ze spiżarnią
  • można sobie pozwolić na sprzęt AGD dużych rozmiarów (lodówka z podwójnymi drzwiami, czy zmywarka szeroka na 60 cm albo winiarka), a także poszaleć z dodatkowym drobnym AGD: ekspresem, robotem kuchennym, tosterem, itp. Nie trzeba ich chować, mogą być zawsze pod ręką i nie żal będzie, jak zabiorą nieco miejsca na blacie. Najlepiej, by taki sprzęt miał jednakowy styl lub kolor – wówczas będzie dodatkowo zdobił
  • nie widać rozgardiaszu typowego dla tego pomieszczenia 

Wady:

  • gotowanie przebiega w samotności, gospodyni jest odcięta od reszty domowników i życia towarzyskiego (jeśli oczywiście nie przeniesie się ono do kuchni)
  • trudno upilnować dzieci podczas gotowania
  • mało miejsca – tu też może brakować powierzchni do przechowywania i znacznie trudniej ją wygospodarować niż w przypadku kuchni otwartej, gdzie zawsze można przedłużyć ciąg roboczy lub dowiesić jeszcze jedną szafkę, ewentualnie poratować się bliskością barku czy kredensu w salonie
  • jeśli to ślepa kuchnia, trudno ją wietrzyć nawet, jeśli mamy w niej bardzo wydajny okap, dodatkową wadą w tym przypadku jest także praca non stop przy sztucznym świetle 

Przez pandemię rośnie liczba samobójstw

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie