Spis treści
Podagrycznik to chwast i zioło. Jakie ma właściwości?
Podagrycznik pospolity, znany też jako kozia stópka, to roślina z rodziny selerowatych, która pospolicie występuje w całej Polsce. Najlepiej rośnie w lekkim cieniu, na glebach bogatych w azot, ale zdecydowanie nie jest kapryśna. Sprawia to, że podagrycznik jest jednym z bardziej powszechnych, uciążliwych i znienawidzonych chwastów, tym bardziej że błyskawicznie rozrasta się za pomocą podziemnych kłączy i opanowuje dostępny teren.

Jednak podagrycznik ma wiele zalet:
- jest bardzo pożytecznym ziołem, które pomaga m.in. w łagodzeniu dny moczanowej (czyli podagry – od tego pochodzi nazwa rośliny), reumatyzmu, obrzęków, ale też niestrawności, nadciśnienia i innych dolegliwości; ma też działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dowiedz się więcej: na co pomaga podagrycznik i jak go stosować;
- jest smaczną i zdrową „zieleniną”, którą można jeść na różne sposoby, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej; kulinarnie wykorzystuje się młode liście, a mają one lekko anyżkowy smak i aromat;
- ma odmiany ozdobne, które można uprawiać np. jako zadarniające.
Podagrycznik na nawóz. Co zawiera?
Okazuje się jednak, że podagrycznik można i warto wykorzystać również w ogrodzie, jako nawóz. Zawiera on szereg składników mineralnych, takich jak:
- cynk,
- miedź,
- mangan,
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- bor.
Wszystkie one są potrzebne roślinom do prawidłowego wzrostu i rozwoju, dlatego ich poziom w glebie warto uzupełniać. Pomoże w tym gnojówka z podagrycznika.
Jak zrobić gnojówkę z podagrycznika? Przepis krok po kroku
Do zrobienia gnojówki z podagrycznika warto wykorzystać zarówno liście z ogonkami, jak i kłącza. To idealny sposób na zagospodarowanie roślin, które próbujemy wyplenić z ogrodu.
- Gnojówkę przygotowuje się w proporcji 1:10, czyli na około 1 kg ziela przypada 10 litrów wody. Rośliny można nieco rozdrobnić, umieścić w plastikowym wiadrze lub beczce (pojemnik nie może być metalowy) i zalać wodą, ale pamiętajmy, by nie sięgała ona krawędzi. Podczas robienia gnojówki dochodzi do fermentacji i płyn może się wylewać, jeśli będzie zbyt pełno.
- Całość trzeba ustawić w lekko zacienionym miejscu i najlepiej mniej uczęszczanym miejscu (preparat nie pachnie fiołkami).
- Należy go regularnie mieszać, najlepiej codziennie.
- Gnojówka z podagrycznika będzie gotowa po około dwóch tygodniach.
Jak stosować gnojówkę z podagrycznika?
Gnojówkę z podagrycznika trzeba rozcieńczyć w proporcji 1:10 (1 miarka gnojówki na 10 miarek wody) i stosować do podlewania roślin. Można to robić co 2-3 tygodnie przez cały sezon.
Resztek gnojówki nie przechowujmy, ale jeśli nam zostanie – wraz z pozostałościami roślin – wylejmy ją na kompost.
Do jakich roślin stosować gnojówkę z podagrycznika?
Gnojówka z podagrycznika dostarcza cennych mikroelementów, które wpływają na kondycję roślin (m.in. tworzenie chlorofilu i fotosyntezę) i warto ją stosować do wszystkich roślin, zarówno ozdobnych, jak i warzyw.
Nawożenie podagrycznikiem warto stosować także z innymi naturalnymi preparatami, w szczególności gnojówką z pokrzywy, która jest bogata w azot i stosuje się ją na początku sezonu, czy gnojówką z żywokostu, który zawiera składniki korzystne dla kwitnienia i owocowania roślin i stosuje się ją w drugiej kolejności. Zobacz przepis na gnojówkę z żywokostu, a także wyciąg i wywar.
To przyda Ci się w ogrodzie
Wybrane źródła
Orav, A., Viitak, A., Vaher, M., Identification of bioactive compounds in the leaves and stems of Aegopodium podagraria by various analytical techniques, Procedia Chemistry 2 (2010) 152–160