Piekarnik z termoobiegiem, grillem lub funkcją pary. Zobacz co dają te dodatkowe funkcje

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Piekarnik w zabudowieDodatkowe wyposażenie oraz niestandardowe funkcje piekarników ułatwiają pieczenie i przygotowywanie posiłków.
Piekarnik w zabudowieDodatkowe wyposażenie oraz niestandardowe funkcje piekarników ułatwiają pieczenie i przygotowywanie posiłków. fotosmurf (123RF)
Wysuwana komora, opuszczany grill albo nawet intuicyjne włączanie to wybrane dodatkowe funkcje nowoczesnych piekarników. Prezentujemy niektóre z nich.

Cyfrowy wyświetlacz z zegarem, alarm informujący o tym, że potrawa już jest gotowa, podwójne oświetlenie piekarnika czy prowadnice teleskopowe to dodatkowe funkcje piekarników. Tyle, że są one dosyć popularne. Producenci tych sprzętów do kuchni prześcigają się w pomysłach, aby urozmaicić piekarniki. Oto efekty ich starań.

Włączanie intuicyjne

Włączanie intuicyjne to jedna z funkcji, o której istnieniu nikt by chyba nie pomyślał jeszcze kilka, a na pewno kilkanaście lat temu. W piekarnikach główne ustawienia, czyli temperatura, zegar albo oświetlenie włączane są automatycznie, intuicyjnie. Pomocne są tutaj tzw. sensorowe przyciski umiejscowione przeważnie obok wyświetlacza lub na wyświetlaczu piekarnika. Włączają daną funkcję po dotknięciu. 

Pilot

Popularny jest program nazywany w niektórych piekarnikach autopilotem. Sprawia, że możemy wybierać z kiludziesięciu programów pieczenia. Należy wstawić do piekarnika potrawę, a na panelu sterowania wybrać program automatycznego pieczenia. Autopilot posiada automatyczną książkę kucharską, a każda jej "strona" stanowi inny zaprogramowany sposób sporządzenia dania. Funkcja zostanie uruchomiona w momencie, gdy wybierzemy z listy danie i podamy jego wagę. Rodzaj grzania, temperatura i czas ustawione zostaną automatycznie. 

Pieczenie na kilku poziomach

- Najwyższy nasz model ma program Kompletne Menu, pozwalający na równoczesne pieczenie kompletnego posiłku składającego sięz czterech różnych dań na czterech poziomach, od przystawki po deser, w ciągu godziny i w trybie automatycznym - mówi Agnieszka Szlendak reprezentująca firmę Franke. - Zimne dania wstawiamy razem do piekarnika i uruchamiamy program. Piekarnik zajmie się resztą i po upływie czasu pieczenia każdego dania da nam sygnał dźwiękowy. Dania wyjmujemy w kolejności podawania. Najpierw gotowa jest przystawka, na końcu deser.

Warto wiedzieć więcej: Jaki piekarnik wybrać?**

Pieczenie w niskiej temperaturze

Niektórzy preferują wolne pieczenie, tłumacząc, że tylko w ten sposób potrawa nie traci smaku i zapachu. Dal nich jest piekarnik z funkcją nazywaną pieczeniem w niskiej temperaturze, która tak naprawdę podtrzymuje nastawioną niewysoką temperaturę. Przydaje się ona do pieczenia delikatnych mięs, np. drobiu, ryb czy innych mięs z dodatkami, np. w owocach lub warzywach. Ta funkcja jest praktyczna także wtedy, gdy chcemy podać ciepły obiad, a domowników jeszcze nie ma. Dzięki temu programowi nawet, jeżeli się spóźnią, danie będzie smakowało, jak dopiero co wyjęte z piekarnika. Ta funkcja często połączona jest z programem wytwarzania pary mającym te same cechy, co funkcja pieczenia w niskiej temperaturze.

Wzmocniony termoobieg

Można też zainwestować w piekarnik z wzmocnionym termoobiegiem. Gwarantuje on pieczenie w takich samych warunkach na wszystkich poziomach piekarnika. To pomocne rozwiązanie, gdy np. chcemy upiec tę samą potrawę w porcjach o rozmiarze XXL. 

Piekarnik z wózkiem

W sprzedaży istnieje już sporo modeli piekarników z wózkiem. Ten (razem z blachami, które można zdjąć) wysuwa się i wsuwa niczym szuflada. Na pewno się nie oparzymy, za to łatwo sprawdzimy, czy danie jest już gotowe. Takie zdejmowane blachy powodują także, że sprzęt łatwiej wyczyścić.

Dowiedz się: Czyszczenie piekarnika 

Chłodna szyba

Wybrane piekarniki mają jeszcze jedną funkcję zabezpieczającą przed oparzeniem. To tzw. chłodna szyba, czyli drzwiczki i cała przednia część obudowy urządzenia ze specjalną izolacją. Przy włączonym piekarniku front można dotykać bez obawy, że za chwilę na dłoniach pojawi się bąbel.

Samooczyszczanie się piekarnika

Samooczyszczanie się piekarnika jest możliwe dzięki funkcji czyszczenia pyrolitycznego. Sprzęt nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (nawet 500 stopni), więc tłuszcz i zanieczyszczenia nie osiadają na ściankach piekarnika, lecz zamieniają się w popiół, a ten można łatwo wymieść ze środka. Katalizator natomiast sprawia, że na szafkach kuchennych nie osadza się tłusty kurz, a w powietrzu nie ma zapachu potraw. Dzieje się tak dlatego, że katalizator wyłapuje cząstki zapachowe z oparów.

Czego to ludzie nie wymyślą: Mówiący piekarnik 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom