Pieczenie i gotowanie na zamówienie – ile kosztują wielkanocne ciasta i potrawy

Sławomir Bobbe
Makowiec to klasyka wielkanocnego stołuKto chce zamówić ciasta i potrawy wielkanocne, ma na to ostatni dzwonek. Niektóre cukiernie i sklepy garmażeryjne kończą przyjmowanie zamówień, bo tak dużo ich już zebrały.
Makowiec to klasyka wielkanocnego stołuKto chce zamówić ciasta i potrawy wielkanocne, ma na to ostatni dzwonek. Niektóre cukiernie i sklepy garmażeryjne kończą przyjmowanie zamówień, bo tak dużo ich już zebrały. Photomix (Pixabay.com)
Przygotowaliśmy miniraport dotyczący cen dań i wypieków na zamówienie. Wybraliśmy kilka ciast i dań serwowanych na wielkanocnych stołach Polaków.

 

Pod uwagę wzięliśmy pięć największych miast Polski. Uwzględniliśmy przykładowe stawki proponowane przez cukiernie czy osoby prywatne wykonujące domowe wypieki na zamówienie, a także firmy garmażeryjne i osoby prywatne oferujące przygotowanie dań. Oczywiście są to ceny orientacyjne. W poszczególnych, indywidualnych zamówieniach mogą się one różnić.

Do porównania wybraliśmy następujące wypieki: sernik tradycyjny z rodzynkami (blacha ciasta ważąca około 2 kilogramów), makowiec zawijany (około 1,5 kg), mazurek (0,7 kg), babka piaskowa (0,8 kg). Spośród wyrobów garmażeryjnych wybraliśmy natomiast: jajka faszerowane warzywami (1 szt. to pół jajka), żurek z białą kiełbasą (1 porcja, około 200 g), pierogi z soczewicą i jajkami (1 kg), udko pieczone z kaczki (1 sztuka), kurczak faszerowany warzywami (1 kg), golonka w kapuście (1 kg), oraz zapiekana biała kiełbasa z owocami (1 kg).

Polecamy przepisyŻurek wielkanocny na kilka sposobów 

Przejrzeliśmy m.in. oferty na portalach z darmowymi ogłoszeniami, wybranych cukierni i firm garmażeryjnych. Oto, co nam wyszło:

Warszawa

  • sernik – 72 zł/blacha
  • makowiec – 68 zł/blacha
  • mazurek – 54 zł/sztuka
  • babka piaskowa – 22 zł/blacha
  • jajka faszerowane – 2 zł/pół jajka
  • żurek – 11 zł/porcja
  • pierogi z soczewicą i jajkami – 31 zł/kg
  • udko pieczone z kaczki – 16 zł/szt
  • kurczak faszerowany – 55 zł/kg
  • golonka w kapuście – 56 zł/kg
  • zapiekana biała kiełbasa – 38 zł

Kraków

  • sernik – 60 zł/blacha
  • makowiec – 52 zł/blacha
  • mazurek – 35 zł/sztuka
  • babka piaskowa – 28 zł/blacha
  • jajka faszerowane – 1,5 zł/pół jajka
  • żurek – 8,4 zł/porcja
  • pierogi z soczewicą i jajkami – 27 zł/kg
  • udko pieczone z kaczki – 13 zł/szt
  • kurczak faszerowany – 46 zł/kg
  • golonka w kapuście – 48 zł/kg
  • zapiekana biała kiełbasa – 30 zł

Łódź

  • sernik – 55 zł/blacha
  • makowiec – 55 zł/blacha
  • mazurek – 34 zł/sztuka
  • babka piaskowa – 22 zł/blacha
  • jajka faszerowane – 1 zł/pół jajka
  • żurek – 9 zł/porcja
  • pierogi z soczewicą i jajkami – 26 zł/kg
  • udko pieczone z kaczki – 12 zł/szt
  • kurczak faszerowany – 45 zł/kg
  • golonka w kapuście – 42 zł/kg
  • zapiekana biała kiełbasa – 30 zł

Sprawdź też cennik usług: Sprzątanie domów i mieszkań 

Wrocław

  • sernik – 56 zł/blacha
  • makowiec – 53 zł/blacha
  • mazurek – 40 zł/sztuka
  • babka piaskowa – 25 zł/blacha
  • jajka faszerowane – 1 zł/pół jajka
  • żurek – 7 zł/porcja
  • pierogi z soczewicą i jajkami – 24 zł/kg
  • udko pieczone z kaczki – 11 zł/szt
  • kurczak faszerowany – 39 zł/kg
  • golonka w kapuście – 40 zł/kg
  • zapiekana biała kiełbasa – 32 zł

Poznaj symbolikę7 pokarmów do święconki wielkanocnej 

Poznań

  • sernik – 52 zł/blacha
  • makowiec – 52 zł/blacha
  • mazurek – 32 zł/sztuka
  • babka piaskowa – 24 zł/blacha
  • jajka faszerowane – 0,9 zł/pół jajka
  • żurek – 7,5 zł/porcja
  • pierogi z soczewicą i jajkami – 25 zł/kg
  • udko pieczone z kaczki – 12 zł/szt
  • kurczak faszerowany – 48 zł/kg
  • golonka w kapuście – 50 zł/kg
  • zapiekana biała kiełbasa – 34 zł.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom