Warzywa i owoce są nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminy oraz składniki mineralne i przeciwutleniacze. Niestety często zawierają również dużo pozostałości środków ochrony roślin – pestycydów. Substancje te mają na celu zwalczanie szkodników, chorób roślin uprawnych oraz chwastów.
Warto wiedzieć, że regularne zjadanie pestycydów zawartych w warzywach i owocach, szczególnie w zbyt wysokich stężeniach może mieć poważne następstwa dla naszego zdrowia.
Dowiedz się: Czy warto kupować ekologiczna żywność
Najbardziej skażone pestycydami są m.in.: ziemniaki, papryka słodka, sałata, truskawki, szpinak, czy pomidorki cherry. Poznajcie sposoby na usuwanie pestycydów z warzyw i owoców. Jednym ze sprawdzonych sposobów jest moczenie skażonych warzyw i owoców najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym.
Źródło: Agencja TVN/x-news
Polecamy PORADNIK: Ekologiczna uprawa pomidorów, czyli - warzywa jak u babci
