Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Radzimy, jak szybko je obrać. Najlepsze triki na łuskanie orzechów domowym sposobem

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Orzechy włoskie chętnie wykorzystujemy do przygotowania dań i deserów, szczególnie w okresie świątecznym. To również smaczna i zdrowa przekąska. Niestety rozłupywanie i obieranie orzechów włoskich to niewdzięczna i „brudna” robota. Poznaj szybkie domowe sposoby na usunięcie twardych łupin bez użycia dziadka do orzechów. Radzimy, jak łatwo i skutecznie obrać orzechy włoskie w zaledwie kilka chwil.

W skrócie

Domowe sposoby na obieranie orzechów włoskich. Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?

Większość z nas przynajmniej raz w życiu samodzielnie rozłupywał orzechy włoskie, wykorzystując to tego celu klasycznego dziadka do orzechów. Niestety, gdy chcemy wyłuskać większą ich liczbę, musimy na tę czynność poświęcić mnóstwo cennego czasu. Dodatkowo jest to strasznie karkołomne zajęcie.

Triki na pozbycie się łupin z orzechów włoskich
Często mamy problem z rozłupaniem orzechów włoskich, bo brakuje nam dziadka do orzechów lub są za duże, by je w nim zmieścić. Zobacz, jak łatwo pozbędziesz się łupiny w kilka chwil. Pixabay.com

Przedstawiamy cztery nietypowe metody łupania orzechów włoskich. Dzięki nim zyskasz sporo czasu.

  1. Wystarczy zanurzyć orzechy w naczyniu z osolonym wrzątkiem, a już po kilku chwilach łupiny powinny zmięknąć. W kolejnym kroku spróbujmy delikatnie je otworzyć przy pomocy małego nożyka do warzyw, najlepiej umieszczając czubek ostrza we wnęce pomiędzy dwoma połówkami orzechowej skorupki.
  2. Drugi sposób to umieszczenie namoczonych uprzednio w wodzie orzechów na rozgrzanej patelni. Po 3-5 minutach skorupki powinny zacząć pękać i ze środka zaczną wydostawać się owoce.
  3. Do szybkiego pozbycia się łupin z orzechów możemy też wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Wystarczy umieścić je w misce, która nadaje się do podgrzewania w urządzeniu. Następnie zalewamy orzechy wodą i wkładamy naczynie do mikrofalówki. Uruchamiamy urządzenie na kilka minut, a gdy zauważymy, że woda w misce zaczyna bulgotać, wyłączamy kuchenkę. Wyjmujemy orzechy ze środka urządzenia i czekamy, aż ostygną. Łupina powinna bardzo lekko odchodzić od miąższu.
  4. Do rozłupywania orzechów możemy również zastosować piekarnik. Rozgrzejmy urządzenie do temperatury 200 stopni Celsjusza. Orzechy wysypmy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włóżmy ją do nagrzanego wnętrza. Po ok. 12-15 minutach wyjmijmy orzechy z piekarnika. Zarówno łupina, jak i skórka z miąższu powinna bez problemu odchodzić.

Jak usunąć orzechową skórkę? Poznaj domowe triki na sprytne obieranie orzechów włoskich

Orzechy włoskie oprócz twardej łupiny mają również brązową skórkę, która jest lekko gorzkawa w smaku. Jak się jej pozbyć z miąższu, który ma nieregularny kształt? To całkiem proste.

  • Pierwszy sposób to umieszczenie orzechów włoskich w piekarniku i opisaliśmy go już wyżej.
  • Możemy też włożyć wyłuskane orzechy do gotującej się wody na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmijmy je z garnka i ostudźmy. Gdy orzechy wystygną, skórka zacznie odchodzić sama.
  • Ostatni trik również bazuje na wykorzystaniu wysokiej temperatury. Umieśćmy orzechy włoskie na rozgrzanej patelni i prażmy je przez kilka minut, do momentu aż cienka skórka sama zacznie oddzielać się od miąższu i gotowe.
Polecjaka Google News - RegioDom

Kupuj artykuły do sprzątania taniej

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom