W skrócie
Domowe sposoby na obieranie orzechów włoskich. Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?
Większość z nas przynajmniej raz w życiu samodzielnie rozłupywał orzechy włoskie, wykorzystując to tego celu klasycznego dziadka do orzechów. Niestety, gdy chcemy wyłuskać większą ich liczbę, musimy na tę czynność poświęcić mnóstwo cennego czasu. Dodatkowo jest to strasznie karkołomne zajęcie.

Przedstawiamy cztery nietypowe metody łupania orzechów włoskich. Dzięki nim zyskasz sporo czasu.
- Wystarczy zanurzyć orzechy w naczyniu z osolonym wrzątkiem, a już po kilku chwilach łupiny powinny zmięknąć. W kolejnym kroku spróbujmy delikatnie je otworzyć przy pomocy małego nożyka do warzyw, najlepiej umieszczając czubek ostrza we wnęce pomiędzy dwoma połówkami orzechowej skorupki.
- Drugi sposób to umieszczenie namoczonych uprzednio w wodzie orzechów na rozgrzanej patelni. Po 3-5 minutach skorupki powinny zacząć pękać i ze środka zaczną wydostawać się owoce.
- Do szybkiego pozbycia się łupin z orzechów możemy też wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Wystarczy umieścić je w misce, która nadaje się do podgrzewania w urządzeniu. Następnie zalewamy orzechy wodą i wkładamy naczynie do mikrofalówki. Uruchamiamy urządzenie na kilka minut, a gdy zauważymy, że woda w misce zaczyna bulgotać, wyłączamy kuchenkę. Wyjmujemy orzechy ze środka urządzenia i czekamy, aż ostygną. Łupina powinna bardzo lekko odchodzić od miąższu.
- Do rozłupywania orzechów możemy również zastosować piekarnik. Rozgrzejmy urządzenie do temperatury 200 stopni Celsjusza. Orzechy wysypmy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włóżmy ją do nagrzanego wnętrza. Po ok. 12-15 minutach wyjmijmy orzechy z piekarnika. Zarówno łupina, jak i skórka z miąższu powinna bez problemu odchodzić.
Jak usunąć orzechową skórkę? Poznaj domowe triki na sprytne obieranie orzechów włoskich
Orzechy włoskie oprócz twardej łupiny mają również brązową skórkę, która jest lekko gorzkawa w smaku. Jak się jej pozbyć z miąższu, który ma nieregularny kształt? To całkiem proste.
- Pierwszy sposób to umieszczenie orzechów włoskich w piekarniku i opisaliśmy go już wyżej.
- Możemy też włożyć wyłuskane orzechy do gotującej się wody na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmijmy je z garnka i ostudźmy. Gdy orzechy wystygną, skórka zacznie odchodzić sama.
- Ostatni trik również bazuje na wykorzystaniu wysokiej temperatury. Umieśćmy orzechy włoskie na rozgrzanej patelni i prażmy je przez kilka minut, do momentu aż cienka skórka sama zacznie oddzielać się od miąższu i gotowe.