Zdrowy ogród bez „chemii”
Coraz rzadziej w naszych ogrodach sięgamy po agresywną chemię. W jej miejsce wybieramy środki zastępcze i chętnie wykonujemy opryski preparatami roślinnymi oraz korzystamy z naturalnych nawozów. Próbujemy też innych produktów, które znamy dotąd głównie z innych zastosowań domowych – najczęściej kuchennych. Są to zwykle środki spożywcze, określenie w rolnictwie ekologicznym jako „substancje podstawowe” (np. oleje roślinne, wosk pszczeli, cynamon, ocet, cukier, piwo itp.).
Przejdź do galerii.Zobacz, jak wykorzystać ocet w ogrodzie
Charakteryzują się one głównie tym, że wykorzystywane są do celów spożywczych i uznawane za bezpieczne oraz nie znajdują się w obrocie jako środki ochrony roślin. Do takich właśnie produktów należy między innymi ocet, czyli roztwór kwasu octowego (zwykle 6% lub 10%), który może być wykorzystywany w ogrodzie na różne sposoby. Ocet przyda się m.in. do zwalczania mszyc i innych szkodników, a także jako pomoc w walce z niektórymi chorobami. Ma jednak więcej zastosowań.
Podpowiadamy też: Jak zrobić oprysk z mleka i do czego go stosować w ogrodzie
Zanim użyjesz octu w ogrodzie
Ocet ma wiele zastosowań i jest bardzo przydatny w ogrodzie, ale zanim go użyjemy, zawsze lepiej przeprowadzić wstępny test sprawdzający jego działanie na nawierzchniach, pojemnikach lub roślinach, aby ostatecznie nie przyniósł więcej szkody niż pożytku. Przestrzegajmy też zalecanego stężenia i proporcji.
Zobacz, jak i do czego wykorzystać ocet w ogrodzie
Przechowywanie w ogrodzie
