Oliwnik – krzew, który nie rodzi oliwek

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Oliwnik wąskolistnyOwoce oliwnika można jeść suszone, świeże i gotowane, choćby gotowane w mleku.
Oliwnik wąskolistnyOwoce oliwnika można jeść suszone, świeże i gotowane, choćby gotowane w mleku. Katarzyna Laszczak
Owoce oliwnika są pokryte mchem, jak brzoskwinia. Smakują, jak rabarbar, a pachną, jak pierniki. Nie należy jednak mylić owoców oliwnika z oliwkami.

Oliwnik jadalny to krzew lub małe drzewo, osiągające najwyżej 6 metrów wysokości. Zasięg tej rośliny rozpościera się od Europy do Azji. – To jest dzikie drzewo oliwkowe, bo to wyhodowane przez człowieka ma większe owoce – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Do oliwników zalicza się około 40 gatunków, w tym niektóre są zimozielone, a więc nie zrzucają liści na zimę.

Warto przeczytać: Te rośliny mogą parzyć

Kolce na oliwniku pojawiają się z wiekiem

Im młodszy oliwnik, tym mniej ma kolców. Kilkuletnie drzewka czy krzewy posiadają jednak ciernie. – Liście oliwnika mają srebrny lub srebrno-szary nalot, do późnej jesieni utrzymują się na drzewku – dodaje ogrodnik. – Roślina kwitnie w maju i czerwcu. Kwiatki są żółto-srebrzyste.

Prze**czytaj też: Znane gatunki kwiatów w nietypowych, niespotykanych kolorach **

Drzewko oliwnika owocuje dopiero po około 5 latach od zasadzenia. Owoce kształtem wyglądają jak tradycyjne oliwki, ale są bardziej kuliste i mają skórkę taką, jak brzoskwinia. Owoce smakują jak rabarbar, ale są mączyste, mało soczyste. Pachną natomiast, jak pierniki, wydzielając słodko-korzenną woń.

Mały, a odporny

Oliwnik, mimo że niewielkich rozmiarów, to drzewko odporne. – Susza, gorąco, mróz, kwaśne deszcze, dymy przemysłowe czy spaliny mu niestraszne – wymienia dalej nasz rozmówca. – Rośnie nawet na piasku czy żwirze. Jedynie zbyt wilgotna gleba może oliwnikowi zaszkodzić. To dlatego, że gniją korzenie.

Współpraca z bakteriami

Te korzenie są długie i sięgają głęboko w ziemię. – Dzięki temu potrafią czerpać składniki mineralne i inne składniki odżywcze z gleby. Korzenie współżyją też dobrze z przykorzennymi bakteriami brodawkowymi, które asymilują azot z powietrza i oddają już po części rozłożony azot oliwnikowi. To natomiast powoduje, że nie trzeba dodatkowo wzmacniać rośliny. Oliwnik dobrze znosi przycinanie, więc nadaje się na żywopłoty. Nie lubi jednak być przesadzany.

Oliwnik w domowej apteczce

W aptekach naszych prababć i babć można było znaleźć wyciąg z oliwnika. – Jego owoce posiadają węglowodany, fruktozę, sacharozę, pektynę, karoten i witaminę B – kontynuuje Mikietyński. Oliwnik działa antybakteryjnie, przeciwbólowo. Kto cierpi na reumatyzm, miażdżycę albo ma chory żołądek lub denerwujący kaszel, też powinien stosować lekarstwa z oliwnikiem w składzie. Oliwnik przyspiesza gojenie się oparzeń i innych ran.

Warto również poczytać: Krzewuszka cudowna nie tylko z nazwy 

Owoce oliwnika można jeść suszone, świeże i gotowane, choćby w mleku. Nadają się do surówek, sałatek i deserów. To roślina miododajna. Aromatyczny miód z oliwnika ma kolor bursztynu i tak też się mieni. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom