Spis treści
Obornik to jeden z najcenniejszych nawozów naturalnych, stosowanych w ogrodzie. Świeży pochodzi wprost od zwierząt hodowlanych i składa się z przefermentowanych odchodów oraz ściółki. Jego skład różni się w zależności od tego, od jakich zwierząt pochodzi i z jakiego typu hodowli, jednak zawsze jest bogatym źródłem składników mineralnych (głównie potasu, azotu, fosforu, wapnia oraz mikroelementy takie jak np. mangan, cynk, bor, miedź) oraz materii organicznej.
Obornik świeży to nawóz pożyteczny, ale ma sporo wad
Świeży obornik jest jednak nawozem bardzo skoncentrowanym i dość niestabilnym. Początkowo zachodzą w nim jeszcze też intensywne procesy chemiczne, w wyniku których jego skład się zmienia (bakterie rozkładające obornik zużywają sporo azotu, dlatego w świeżym oborniku może być tego pierwiastka znacznie więcej niż w przekompostowanym). Poza tym mocz zwierząt, który jest w nim obecny, zawiera toksyczny amoniak, szczególnie groźny dla siewek i młodych roślin. Świeży obornik może też zawierać nasiona chwastów, patogeny chorobotwórcze i szkodniki (np. nicienie) lub ich formy przetrwalnikowe (np. jaja).
Z tego względu przed użyciem musi być przekompostowany, czyli złożony na pryzmie na co najmniej rok. W tym czasie pożyteczne mikroorganizmy stopniowo rozkładają materię organiczną, a skład obornika się stabilizuje.
Sprawdź też: Jak stosować mączkę bazaltową i popiół drzewny jako nawóz? Nie dla wszystkich roślin są dobre
Kiedy nawozić obornikiem?
Dobrze przekompostowany obornik staje się bezpieczniejszym i bardziej wartościowym nawozem, nadal jednak powinno się zasilać nim rośliny jesienią, aby do wiosny mógł jeszcze bardziej się rozłożyć i uwolnić do podłoża cenne składniki pokarmowe. Podany rośliną wiosną, może być jeszcze zbyt mocny, szczególnie dla siewek i młodych sadzonek, które są delikatne i wrażliwe na duże stężenie nawozu w podłożu.
Taki obornik ma jednak jeszcze jedną, dość szczególną wadę, czyli nieprzyjemny zapach, który może skutecznie uprzykrzać nam wypoczynek w ogrodzie. Nadal też może zawierać aktywne nasiona chwastów i patogeny, choć ryzyko pozostania ich w przekompostowanym oborniku jest już niewielkie.
Obornik granulowany i suszony – co to jest?
Wszystkich tych problemów, związanych z wykorzystaniem w ogrodzie świeżego obornika możemy uniknąć, wybierając jego wersję suszoną lub granulowaną.
- Obornik suszony to po prostu przekompostowany i wysuszony obornik. Ma on formę gotowego do użycia, sypkiego nawozu.
- Obornik granulowany to skoncentrowana forma, powstała z naturalnego, przefermentowanego i przekompostowanego obornika (nie zawiera żadnych substancji dodatkowych), który został w procesie produkcji poddany obróbce termicznej, mającej na celu zniszczenie patogenów i chwastów.
Sprawdź: Kiedy, jak i czym nawozić borówkę amerykańską. Ten krzew ma specyficzne wymagania
Jakie zalety ma obornik granulowany i suszony?
Oba warianty obornika są tak samo wartościowe, a nawet bardziej skoncentrowane niż świeży, przekompostowany obornik. Ponadto:
- nie zawierają chwastów ani patogenów,
- mają ustabilizowany skład,
- nie wydzielają przykrego zapachu.
Znacznie łatwiej jest też je kupić i przechowywać, gdyż sprzedawane są w poręcznych opakowaniach, nadających się do złożenia w przechowalni lub domku narzędziowym. Można je bez problemu nabyć w sklepach ogrodniczych (stacjonarnych i internetowych), marketach budowlano-ogrodniczych, a w sezonie nawet w zwykłych supermarketach, prowadzących dział „ogród”. Dużą zaletą takich oborników jest też możliwość stosowania ich do nawożenia roślin o różnych porach roku.
Jakie rośliny nawozić obornikiem świeżym, a jakie granulowanym i suszonym?
Obornikiem możemy nawozić wiele roślin, z wyjątkiem gatunków kwasolubnych, gdyż ma on często odczyn zbliżony do zasadowego. Obornik świeży przekompostowany doskonale nadaje się do wzbogacania gleby pod uprawę warzyw, choć nie wszystkich. Będzie idealny dla warzyw dyniowatych i kapustnych, które są żarłoczne i lubią być uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Nie będzie natomiast dobry dla warzyw korzeniowych, które świeżego obornika nie lubią (poleca się uprawiać je w drugim lub trzecim roku po oborniku) oraz dla roślin, które nie przepadają za intensywnym nawożeniem (np. szałwia, lawenda). Obornik świeży, przekompostowany powinno się też stosować raz na 2-3 do 5 lat (w zależności od rodzaju gleby).
Obornik suszony i granulowany nie ma takich ograniczeń i można go stosować pod wszystkie rośliny (z wyjątkiem kwasolubnych), bez przestrzegania zasady dotyczącej uprawy w konkretnym roku po oborniku. Terminy stosowania obu oborników też są bardziej uniwersalne, z tym że obornik suszony poleca się stosować raczej wiosną, a granulowany przez cały sezon wegetacyjny od wiosny do jesieni.
Kiedy stosować obornik? O tych terminach pamiętaj!
- Świeży, przekompostowany obornik stosuje się jesienią.
- Obornik suszony – wiosną.
- Obornik granulowany – można stosować przez cały sezon wegetacyjny.
To przyda Ci się w ogrodzie
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?