1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay.com/flockine
Fasolę można uprawiać po większości roślin, poza bobowatymi, z którymi dzieli choroby i szkodniki. W płodozmianie na to samo miejsce powinna wracać nie częściej niż co 4 lata.
2 z 6

fot. pixabay.com/ivabalk
W niskiej temperaturze i zacienieniu kwiaty fasoli opadają. Roślina bardzo wrażliwa na wiatr i różnice temperatur.
3 z 6

fot. pixabay.com/pfeifferichard0
Do uprawy fasoli nadają się gleby ciepłe, próchniczne, przepuszczalne, o dobrej strukturze i odczynie obojętnym.
4 z 6

fot. pixabay/paula693
Fasola należy to bardzo wartościowych warzyw z mnóstwem substancji odżywczych. Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością barwą a także smakiem. Fasola zawiera duże ilości białka i jest bogata w potas i wapń.