Ciężki, zardzewiały grill z paleniskiem i powyginanymi prętami rusztu, które trudno domyć, to przeszłość. Nowoczesne grille, czy to tradycyjne, gazowe, czy elektryczne, posiadają szereg dodatkowych udogodnień. Przedstawiamy wybrane z nich.
Dodatkowy ruszt
Jeden w komplecie to standard. Bywają natomiast modele grilla mające 2, 3 lub nawet 4 wymienne ruszty. Różnią się one np. szerokością rozstawu prętów pionowych i poziomych. Rączki ułatwiają zdejmowanie i przenoszenie rusztu. Niektóre ruszty mają pod spodem wbudowaną odsączarkę, na którą kapie tłuszcz.
Półki i deski
Wysuwane jakby spod paleniska lub z boku grilla półki to następne udogodnienie. Na tych półkach (szklanych, żeliwnych lub stalowych) można jeszcze przed rozgrzaniem grilla przygotować kiełbasę lub mięso. Istnieją w sprzedaży również grille mające półki już z pojemnikami na poszczególne przyprawy. Pojemniki te wyglądają jak zamykane kubki albo miski w wersji mini z pokrywkami lub bez. Pojemniki są zazwyczaj zdejmowane. Niektóre grille mają haczyki i wieszaki np. na łopatki, szczypce, uchwyty i widelce do obracania mięsa.
Zobacz również: Jak przygotować się do grillowania
Szuflady i szafki
Grill z szafką? To możliwe. Wybrane modele grilla posiadają bowiem szafki. Te są zamontowane pod spodem, czyli tam, gdzie z reguły jest stojak pod grillem. Szafka opiera się zazwyczaj na czterech stabilnych nogach, a nad nią znajduje się np. wysuwana deska do krojenia i sporządzania potraw, półka albo od razu palenisko z rusztem.
Walizka z akcesoriami
Na pierwszy rzut oka nietypowa skrzynka wygląda, jak pojemnik na narzędzia. W środku jest komplet narzędzi. Tyle, że nie do majsterkowania, a do przygotowania grilla. To m.in. szczypce, różnej wielkości łopatki, noże, widelce, szpikulce do szaszłyków, szpikulce do kukurydzy czy warzyw oraz pędzel do smarowania mięsa i kiełbas oliwą lub marynatą. Czasem w komplecie znajdują się aż 24 sztuki.
Inne akcesoria
O ile sztućce do grilla to standard, o tyle niektórzy producenci z branży grillowej proponują ekstra akcesoria, choćby stojaki do pieczenia i opiekania drobiu (umożliwiają np. nasączenie mięsa kurczaka winem albo marynatą), wok do chińskich potraw, naczynie do zapiekanek, osobne do dań z makaronu, ryżu i ziemniaków. Mogą też być kosze na warzywa albo stojaki do opiekania żeberek i grillowania podudzi.
Patelnia i brytfanna
Ruszt to podstawa, ale niektóre grille mają w zestawie wymienne patelnie z dziurkami pod spodem do przyrządzania pizzy. Ruszty z brytfanną też stają się popularne. Brytfanna (często z otworkami po bokach) umieszczona jest pod rusztem i sprawia, że grillowane potrawy dłużej pozostają ciepłe.
Termometr do potraw
Termometr ze wskazówką do mierzenia temperatury mięsa i kiełbas pozwoli zorientować się, czy potrawa jest gotowa, czy jeszcze musi pozostać przez chwilę na grillu. Niektóre termometry to tzw. alerty smażenia - mają bowiem wbudowaną funkcję powiadamiania głosowego o tym, że posiłek na ruszcie jest gotowy.
Warto też wiedzieć: Węglowy, elektryczny i gazowy, czyli który grill wybrać
Pokrowiec na grilla
Taki pokrowiec pozwala utrzymać grilla w dobrym stanie poza sezonem. Wykonany jest z wodoodpornego materiału i zapinany najczęściej na suwak, ewentualnie na napy. Nałożony na grilla przykrywa także nogi. Dodatkowe kieszenie po bokach zmieszczą akcesoria.
