Ciężki, zardzewiały grill z paleniskiem i powyginanymi prętami rusztu, które trudno domyć, to przeszłość. Nowoczesne grille, czy to tradycyjne, gazowe, czy elektryczne, posiadają szereg dodatkowych udogodnień. Przedstawiamy wybrane z nich.
Dodatkowy ruszt
Jeden w komplecie to standard. Bywają natomiast modele grilla mające 2, 3 lub nawet 4 wymienne ruszty. Różnią się one np. szerokością rozstawu prętów pionowych i poziomych. Rączki ułatwiają zdejmowanie i przenoszenie rusztu. Niektóre ruszty mają pod spodem wbudowaną odsączarkę, na którą kapie tłuszcz.
Półki i deski
Wysuwane jakby spod paleniska lub z boku grilla półki to następne udogodnienie. Na tych półkach (szklanych, żeliwnych lub stalowych) można jeszcze przed rozgrzaniem grilla przygotować kiełbasę lub mięso. Istnieją w sprzedaży również grille mające półki już z pojemnikami na poszczególne przyprawy. Pojemniki te wyglądają jak zamykane kubki albo miski w wersji mini z pokrywkami lub bez. Pojemniki są zazwyczaj zdejmowane. Niektóre grille mają haczyki i wieszaki np. na łopatki, szczypce, uchwyty i widelce do obracania mięsa.
Zobacz również: Jak przygotować się do grillowania
Szuflady i szafki
Grill z szafką? To możliwe. Wybrane modele grilla posiadają bowiem szafki. Te są zamontowane pod spodem, czyli tam, gdzie z reguły jest stojak pod grillem. Szafka opiera się zazwyczaj na czterech stabilnych nogach, a nad nią znajduje się np. wysuwana deska do krojenia i sporządzania potraw, półka albo od razu palenisko z rusztem.
Walizka z akcesoriami
Na pierwszy rzut oka nietypowa skrzynka wygląda, jak pojemnik na narzędzia. W środku jest komplet narzędzi. Tyle, że nie do majsterkowania, a do przygotowania grilla. To m.in. szczypce, różnej wielkości łopatki, noże, widelce, szpikulce do szaszłyków, szpikulce do kukurydzy czy warzyw oraz pędzel do smarowania mięsa i kiełbas oliwą lub marynatą. Czasem w komplecie znajdują się aż 24 sztuki.
Inne akcesoria
O ile sztućce do grilla to standard, o tyle niektórzy producenci z branży grillowej proponują ekstra akcesoria, choćby stojaki do pieczenia i opiekania drobiu (umożliwiają np. nasączenie mięsa kurczaka winem albo marynatą), wok do chińskich potraw, naczynie do zapiekanek, osobne do dań z makaronu, ryżu i ziemniaków. Mogą też być kosze na warzywa albo stojaki do opiekania żeberek i grillowania podudzi.
Patelnia i brytfanna
Ruszt to podstawa, ale niektóre grille mają w zestawie wymienne patelnie z dziurkami pod spodem do przyrządzania pizzy. Ruszty z brytfanną też stają się popularne. Brytfanna (często z otworkami po bokach) umieszczona jest pod rusztem i sprawia, że grillowane potrawy dłużej pozostają ciepłe.
Termometr do potraw
Termometr ze wskazówką do mierzenia temperatury mięsa i kiełbas pozwoli zorientować się, czy potrawa jest gotowa, czy jeszcze musi pozostać przez chwilę na grillu. Niektóre termometry to tzw. alerty smażenia - mają bowiem wbudowaną funkcję powiadamiania głosowego o tym, że posiłek na ruszcie jest gotowy.
Warto też wiedzieć: Węglowy, elektryczny i gazowy, czyli który grill wybrać
Pokrowiec na grilla
Taki pokrowiec pozwala utrzymać grilla w dobrym stanie poza sezonem. Wykonany jest z wodoodpornego materiału i zapinany najczęściej na suwak, ewentualnie na napy. Nałożony na grilla przykrywa także nogi. Dodatkowe kieszenie po bokach zmieszczą akcesoria.
Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?