Jak przygotować się do grillowania

redakcja.regiodom
Sezon grillowyPodczas grillowania zadbaj o to, żeby wszystkich biesiadników zachwycić smakiem i aromatem. Dzięki marynowaniu mięso staje się bardziej aromatyczne, miękkie i soczyste. Pamiętajmy jednak, że aby tak się stało, mięso potrzebuje czasu, by przegryźć się z marynatą, dlatego najlepiej jest zamarynować je dzień wcześniej.
Sezon grillowyPodczas grillowania zadbaj o to, żeby wszystkich biesiadników zachwycić smakiem i aromatem. Dzięki marynowaniu mięso staje się bardziej aromatyczne, miękkie i soczyste. Pamiętajmy jednak, że aby tak się stało, mięso potrzebuje czasu, by przegryźć się z marynatą, dlatego najlepiej jest zamarynować je dzień wcześniej. Tasmark
Gdy robi się coraz cieplej, to chętnie przenosimy kuchnię na zewnątrz i zaczyna się sezon na grillowanie. Chcesz zaprosić znajomych i obawiasz się, że coś pójdzie nie tak? Podpowiadamy, jak najlepiej przygotować się do grillowania!

Marzy Ci się skwierczenie tłustych kiełbasek, zapach karkówki w marynacie i soczyste warzywa z rusztu? Zobacz, co warto wrzucić na ruszt.

Grillowanie to doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów i wypróbowania nieznanych nam smaków. Ale nie rezygnujmy też z klasyki – do której bez wątpienia zaliczamy soczyste kiełbaski. Aby urozmaicić tę klasyczną grillową potrawę, kiełbasę można oryginalnie doprawić. Niektórym do gustu przypadnie kiełbasa inspirowany niemiecką kuchnią – tzw. currywurst. To wieprzowa kiełbasa posypana dużą ilością curry, grillowana i podana z wyrazistym sosem na bazie koncentratu pomidorowego.

Miłośnikom dań mięsnych nie powinniśmy żałować kurzych piersi podanych na przykład w śmietanie, pikantnych skrzydełek lub karkówki oraz grillowanych żeberek rodem z amerykańskich filmów. Pamiętajmy także o osobach lubiących grillowane warzywa i owoce. Godna polecenia jest cukinia zgrillowana z mozarellą, papryczki w aromatycznych ziołach, czy gruszki z sosem serowym. Wybornie smakują również ryby (grillowane w folii lub bezpośrednio na ruszcie), np. pstrąg czy łosoś podane z sałatką i pieczywem czosnkowym.

Staranne doprawianie potraw

– Grillowane potrawy uzyskają głębie smaku tylko wtedy, gdy je starannie doprawimy. Sposobów do przyprawienia jest kilka. Począwszy od marynaty, przez dodatek ziół i przypraw, aż na pysznych sosach kończąc. Możliwości smakowe są praktycznie nieograniczone. Tradycyjne doprawianie ketchupem i musztardą warto uzupełnić o wyraziste sosy – podkreśla Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.

Polecamy: Na balkonie przyda się grill elektryczny 

Osoby gustujące w ostrych potrawach jako dodatek do grillowanych potraw polubią sos musztardowo-paprykowy lub stworzony na bazie bardzo pikantnych papryczek – sos piri-piri. Ten drugi to również doskonała baza do marynowania karkówki, żeberek czy skrzydełek. – Nie zapominajmy także o sałatkach – ich smak wybornie podkreśli sos czosnkowy lub koperkowy – dodaje Urszula Giża.

Jeżeli zależy nam, by mięso było aromatyczne, miękkie i soczyste, wybierzmy marynatę. Pamiętajmy jednak, że marynata może być w wersji na sucho lub na mokro. Pierwsza z nich to mieszanka ziół, którą wyjątkowo można natrzeć mięso, ryby lub warzywa nawet bezpośrednio przed grillowaniem. Jednak marynaty na sucho najlepiej sprawdzają się w przypadku dań, które wymagają krótkiego czasu grillowania. Do mięs najlepsze są marynaty mokre, nazywane również zalewami. Trzeba zastosować je kilka godzin, a bywa że kilka dni (w przypadku niektórych mięs) przed planowanym grillowaniem. Tylko wtedy mięso się przegryzie. Ważne jest to, żeby oprócz oliwy lub oleju marynata zawierała też składnik kwaśny, by grillowane mięso nie było twarde. 

Paliwo najlepsze do grillowania

Grillowanie zacznijmy od wyboru odpowiedniego węgla i brykietu. Najlepiej, by był on wytworzony z drzew liściastych niezawierających żywicy, która podczas spalania, emituje rakotwórcze toksyny. Pod żadnym pozorem nie należy używać lakierowanego drewna, kolorowych gazet czy kartonów. Jeśli podpałka, to zdecydowanie ta pochodzenia naturalnego. Nigdy nie powinniśmy korzystać z olejów czy benzyny – psują smak potraw, ale co jeszcze ważniejsze – mogą być po prostu szkodliwe. Rozpaliliśmy już grilla, uzyskaliśmy odpowiedni żar – czas na położenie smakołyków.

Zobacz również: Przenośny grill gazowy

Dietetycy podkreślają – na ruszcie koniecznie układajmy aluminiowe tacki. Ograniczają one ilość skapującego na węgiel wytopionego tłuszczu, który może wydzielać toksyczne związki oraz zwiększają komfort grillowania – uniemożliwiają rozpadanie się szaszłyków i warzyw, a także zmniejszają ryzyko przypalenia potrawy. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

SIM Zagłębie inwestycje pow. zawierciański

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom