Spis treści
Nawóz z chleba – jak go zrobić?
Sama procedura przygotowania nawozu nie jest skomplikowana. Wystarczy, że resztki czerstwego pieczywa namoczymy w wodzie i odczekamy, aż całość zacznie fermentować. Tak uzyskanym preparatem możemy skropić, podlać lub spryskać rośliny. Jeśli chcemy wzmocnić rośliny kwasolubne, to namoczony chleb wymieszajmy z podłożem wokół roślin.
Czy nawóz z chleba zawsze dobrze działa na rośliny?
Chleb jest produktem spożywczym codziennego użytku, który powstaje na bazie mąki i wody oraz dodatków takich jak: sól, zakwas czy drożdże. Tradycyjny chleb nie zawiera żadnych polepszaczy i przed pieczeniem poddawany jest procesowi fermentacji. W gotowym produkcie znajdują się przede wszystkim węglowodany, ale też białka, witaminy (m.in. E oraz z grupy B) oraz sole mineralne.
Chleb może mieć różny odczyn pH, w zależności od tego, z jakiej mąki został przygotowany. Na tym przykładzie widzimy, że chleb zawiera pewne składniki odżywcze, które przydają się roślinom, ale nie wiadomo dokładnie jakie i w jakich ilościach, dlatego nie da się ocenić, w jakim stopniu mogą zaspokoić potrzeby pokarmowe roślin. Nie wszystkie składniki chleba są też dla roślin wartościowe, bo nie skorzystają z węglowodanów czy witamin, których nadmiar może nawet zaburzać ich naturalne procesy fizjologiczne.
Jak korzystać z nawozu z chleba?
Jeśli zdecydowalibyśmy się wykorzystać go w ogrodzie, powinniśmy wcześniej sprawdzić jego odczyn przy pomocy zwykłego papierka lakmusowego. Dzięki temu dowiemy się, czy będzie odpowiedni dla gatunków, które planujemy nim zasilać.
Decydując się na korzystanie z nawozu chlebowego, musimy wziąć pod uwagę inne czynniki ryzyka, takie jak:
- podatność chleba na gnicie i pleśnienie - może to być pożywką dla mikroorganizmów, które mogą spowodować pleśnienie owoców;
- namnażanie się insektów i gryzoni zwabionych resztkami chleba;
- zawarta w chlebie sól także nie wpływa korzystnie na rośliny.
Naturalne nawozy – co wybrać, aby nie zaszkodzić roślinom?
Pamiętajmy, że tak naprawdę trudno jest znaleźć w pełni naturalny, ekologiczny chleb na zakwasie. Do pieczywa często dodawane środki, mające na celu przedłużenie jego trwałości i poprawienie smaku, które z pewnością nie wpłyną korzystnie na rozwój roślin. Nawet znajdująca się w chlebie sól nie jest substancją przyjazną roślinom. Kiedy wiec weźmiemy pod uwagę wszystkie powyższe czynniki, nawóz z chleba wydaje się być jednak dość nietrafionym pomysłem.
Lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie innych, sprawdzonych nawozów naturalnych, np. biohumusu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy sami przekonali się o wartości takiego nawozu i zastosowali go we własnym ogrodzie. Potraktujmy go jednak raczej jako swego rodzaju eksperymentu niż uznaną metodę nawożenia roślin. Postarajmy się też wybrać do tego celu chleb naturalny, bez dodatków i nie dopuśćmy, aby spleśniał na rabacie lub kompoście. Jeśli rozłożymy go wokół roślin, koniecznie przykryjmy warstwą podłoża, a na kompoście okryjmy resztkami roślin i ziemią.
