Zamiast obrusu pod talerze na stół możemy położyć podkładki (np. żółte) a między półmiskami z potrawami postawić świąteczne stroiki i „kępki" rzeżuchy albo młodych pędów owsa.
Przeczytaj poradnik: Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole
Dobierz obrus do zastawy stołowej
Jeśli jednak chcemy obrus, najpopularniejszy jest biały, tradycyjny. Powinien zwisać z każdej strony równo. Trzeba go dobrać do serwisu naczyń. Jeśli zastawa stołowa jest barwna albo we wzory, obrus powinien być stonowany, najlepiej w jednym kolorze, ewentualnie z delikatnymi wzorkami.
Jaki materiał na obrus najpopularniejszy?
Najpopularniejsze obrusy na Wielkanoc to haftowane lub gładkie, ale z nadrukami - z motywami świątecznymi. Przeważnie z tkanin poliestrowych, pokrytych teflonem powodującym tzw. efekt kropelki. To oznacza, że ta powłoka pozwala na natychmiastowe zmywanie zabrudzeń i plam powstałych po jedzeniu czy napojach. Modne są też obrusy z woalu albo gipiury.
Wielkanocne dekoracje na stole
W miejsce bazi można położyć np. kwitnącą gałązkę brzoskwini. Zamiast pisanek ozdobami mogą być koszyczki pełne białych jaj (ugotowanych) ozdobionych piórkami. Kwitnąca na różowo gałązka brzoskwini zamiast bazi. Kto nie chce baranka z cukru, niech sobie postawi czekoladowe zajączki.
Kwiaty i świece stawiamy na środku stołu, ale powinny być one na tyle niskie, żeby nie przesłaniały gości siedzących naprzeciw. To gospodarz przyjęcia zapala świece.
Ustawiamy talerze na stole
Obrus jest, dekoracje też, a podstawowa sprawa to i tak zastawa stołowa. Podtalerz na którym ustawiamy zastawę, (często platerowany) wyznacza środek całego nakrycia. Odległość pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć dla gości powinna wynosić około 80 centymetrów. To dlatego, żeby osoby przy stole nie musiały mieć skrępowanych ruchów.
Serwetki obok talerza
Serwetki nie tylko są po to, żeby mieć w co wytrzeć ręce, ale też dlatego, że stanowią element dekoracji. W sklepach oferta (jednorazowych papierowych albo z płótna) serwetek wielkanocnych jest bardzo szeroka.
Ile ich powinno być? Możemy położyć obok każdego talerza jedną, złożoną choćby w trójkąt, z lewej strony lub powyżej nakrycia. Można też postawić w specjalnych stojaczkach (tzw. wachlarze). Gdy np. stół jest na 12 osób, wystarczą dwa takie serwetniki z obu stron stołu.
Sztućce – jak je ułożyć?
Układamy je według kolejności użycia. To znaczy,od zewnątrz te do pierwszego dania, a od wewnątrz odwrotnie - do ostatniego. Po lewej stronie talerza muszą być widelce, a z prawej łyżka i noże. Noże należy ułożyć ostrzem skierowanym w lewo (jest przesąd, że gdy w prawo, to gość jest u nas niemile widziany).
Jeśli obiad zaczynamy od zupy, to pierwszym sztućcem po prawej stronie talerza ma być łyżka. Gdy jednak zupa będzie serwowana jako druga,łyżka powinna leżeć zaraz za sztućcem (widelcem, widelczykiem czy nożem), którego będziemy używać do pierwszego dania.
Za talerzem powinny znaleźć się sztućce do deserów. Łyżeczkę układamy nad widelczykiem, a trzonek łyżeczki kładziemy po prawej stronie, za to widelczyka z lewej.
Nietaktem jest, żeby podczas posiłku wymieniać sztućce czyje donosić. Wszystkie powinny być już na stole przed rozpoczęciem jedzenia.
I jeszcze szkło
Kielich do czerwonego wina ustawiamy na linii noża do dania głównego. Ten do wina białego trochę niżej po prawej stronie, kieliszek do szampana po lewej.
W takiej kolejności podajemy dania: przystawki zimne, przystawki gorące,zupy, dania rybne i mięsne, sery, desery, owoce, kawę i herbatę.
