Zamiast obrusu pod talerze na stół możemy położyć podkładki (np. żółte) a między półmiskami z potrawami postawić świąteczne stroiki i „kępki" rzeżuchy albo młodych pędów owsa.
Przeczytaj poradnik: Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole
Dobierz obrus do zastawy stołowej
Jeśli jednak chcemy obrus, najpopularniejszy jest biały, tradycyjny. Powinien zwisać z każdej strony równo. Trzeba go dobrać do serwisu naczyń. Jeśli zastawa stołowa jest barwna albo we wzory, obrus powinien być stonowany, najlepiej w jednym kolorze, ewentualnie z delikatnymi wzorkami.
Jaki materiał na obrus najpopularniejszy?
Najpopularniejsze obrusy na Wielkanoc to haftowane lub gładkie, ale z nadrukami - z motywami świątecznymi. Przeważnie z tkanin poliestrowych, pokrytych teflonem powodującym tzw. efekt kropelki. To oznacza, że ta powłoka pozwala na natychmiastowe zmywanie zabrudzeń i plam powstałych po jedzeniu czy napojach. Modne są też obrusy z woalu albo gipiury.