Mrożenie jedzenia. Oto zasady, których należy przestrzegać. Co można mrozić, w czym i jak długo można przechowywać zamrożone jedzenie?

Anna Chreptowicz
Nie każdy produkt spożywczy nadaje się do mrożenia i przechowywania w zamrażarce na tzw. później.
Nie każdy produkt spożywczy nadaje się do mrożenia i przechowywania w zamrażarce na tzw. później. Qwart/GettyImages
Udostępnij:
Mrożenie jedzenia pozwala na mądre gospodarowanie własnym pożywieniem. Pojawia się zatem pytanie: co wolno mrozić, jak to robić oraz jak długo zamrożone jedzenie można przechowywać w zamrażarce? Oto zasady, których należy przestrzegać. Jak się okazuje, niezwykle istotną kwestią jest również dobór właściwego opakowania do jedzenia, jakie chcemy zamrozić.

Spis treści

Mrożenie jedzenia to rozsądne gospodarowanie pożywieniem

Nie każda gospodyni domowa ma czas, by codziennie gotować nowe danie dla swojej rodziny. Nie wszystkie również chętnie sięgają po gotowe dania, tzw. mrożonki, by uraczyć nimi swoich najbliższych. Jednym z rozwiązań jest więc ugotowanie obiadu na zapas i... zamrożenie go, co na pewno pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Warto jednak wcześniej dowiedzieć się, jakie produkty nadają się do mrożenia, a których lepiej nie mrozić. Podsuniemy również kilka wskazówek, które ułatwią przechowywanie jedzenia w zamrażalniku.

Jakie jedzenie mrozimy? Oto zasady, których należy przestrzegać

  • Pierwsza, podstawowa zasada brzmi: b. Jeśli coś, co jemy, już na świeżo niezbyt nadaje się do konsumpcji, po zamrożeniu i powtórnym rozmrożeniu z pewnością jego smak się nie polepszy.
  • Po drugie – przed zamrożeniem produktu, pozbądźmy się tlenu z pojemnika, w którym ten produkt zamierzamy mrozić. Tlen nie sprzyja bowiem mrożeniu, zmienia kolor pokarmu i wysusza go. Jedzenie powinniśmy więc pakować dokładnie i szczelnie w pojemnikach lub woreczkach zamykanych powoli i wyciskać z nich jak najwięcej powietrza. Można skorzystać również ze specjalnych pojemników próżniowych, które ułatwiają usunięcie całego tlenu z pojemnika.
  • Po trzecie, jeśli przechowujemy w zamrażalniku wiele produktów, opisujmy je dokładnie. Do opakowań wystarczy przykleić niewielkie karteczki, na których zamieszczamy informację, co znajduje się w pojemniku lub woreczku. Jest to bardzo pomocne, ponieważ nieopisany pojemnik, po upływie kilku tygodni, może przysporzyć nam wiele trudności w rozszyfrowaniu jego zawartości.

  • Po czwarte, jeśli planujesz zamrozić danie, które niedawno ugotowałaś, poczekaj aż całkowicie ostygnie. Z drugiej jednak strony nie powinno się zbyt długo trzymać jedzenia w temperaturze pokojowej, gdyż krążące w powietrzu bakterie właśnie wtedy najbardziej namnażają się na pożywieniu. Ostudź danie jak najszybciej i włóż je do zamrażalnika.

W jaki sposób powinniśmy mrozić gotowe potrawy

Istnieją dwa podstawowe sposoby mrożenia gotowych dań. Pierwszy z nich, to mrożenie wszystkiego w jednym kawałku. Nadają się do tego przede wszystkim zupy, pieczone mięsa, ciasta, bigos, zapiekanki i dania z sosami.

Odmierzamy odpowiednią porcję dania i wkładamy je do pojemniczka lub foliowego worka. Ważne jest, aby w pojemniku zostawić mniej więcej 2 cm miejsca od góry - powiększający swoją objętość płyn będzie miał miejsce i nie wyleje się do zamrażalnika.

Jeśli wybieramy mrożenie w foliowym woreczku, ułóżmy go na czymś płaskim, np. na tacce. W ten sposób bezpiecznie zamrozimy danie, które zachowa foremny i równy kształt. Pozwoli to również na zmieszczenie większej ilości produktów w zamrażalniku.

Danie zamrożone o wiele łatwiej wyjmiemy z pojemnika lub woreczka, jeśli wstawimy je na chwilę od spodu do gorącej wody. Zawartość łatwo da się wypchnąć z pojemnika.

Druga metoda mrożenia produktów, to zamrażanie wszystkiego osobno. Sprawdza się wówczas, gdy chcemy porcjować produkty, bez konieczności rozmrażania całości. Tę metodę najlepiej zastosować do mrożenia klopsików, kotletów, owoców, warzyw, placków, naleśników, racuchów czy bułek na parze.

Najłatwiej jest ułożyć jedną warstwę jedzenia, przykryć ją papierem do pieczenia i na niej ułożyć kolejną warstwę. Całość ostrożnie wkładamy do zamrażalnika do momentu, aż produkty wstępnie się nie zmrożą (maksymalnie do godziny czasu). Następnie wyjmujemy je i przekładamy do

większego pojemnika. Dzięki temu bezpiecznie mrozimy je razem bez groźby, że zamienią się w jedną wielką bryłę.

W czym mrozić jedzenie? Opakowanie ma znaczenie

Do mrożenia wykorzystujemy woreczki foliowe – obecnie na rynku można znaleźć ich mnóstwo, zróżnicowanych rozmiarem, grubością i przeznaczeniem. Są np. woreczki nadające się idealnie do mrożenia np. dania z sosem, czy takie, do których dołączone są specjalne zamknięcia.

Kolejną opcją są pojemniki plastikowe. Tu również mamy do wyboru wiele rozmiarów i kształtów. Pojemniki plastikowe są droższe od foliowych woreczków, jednak ich cena zdecydowanie należy do przystępnych (jeden pojemniczek możemy kupić już za 5 zł).

Jeśli przyrządzamy w domu sporo zapiekanek czy placków z nadzieniem, do ich mrożenia można wykorzystać aluminiowe tacki. Temperatura nie jest im straszna, dlatego danie nawet prosto z piekarnika można włożyć do zamrażalnika. Do niektórych tacek dołączane są również specjalne pokrywki, z zewnątrz pokryte aluminium, od środka papierem. 

Polecamy wideo: Praktyczne gadżety do przechowywania żywności w lodówce

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie