Kuchenka mikrofalowa to bardzo popularne urządzenie, z którego na co dzień korzysta wiele osób. Większość z nas nie ma jednak pojęcia, jak działa mikrofala i co zrobić, gdy urządzenie zaczyna iskrzyć. Okazuje się, że najczęstszą przyczyną iskrzenia jest uszkodzona płytka mikowa, ale nie tylko. Powodem iskrzenia się kuchenki mikrofalowej mogą być zadrapania we wnętrzu urządzenia oraz używanie nieodpowiednich naczyń.
Warto przeczytać:8 propozycji na zastosowanie kwasku cytrynowego w domu. Wyczyścisz nim mikrofalówkę
Do czego służy płytka mikowa i czy może powodować iskrzenie mikrofali?
Płytka mikowa to prostokątny, srebrny element, który znajduje się na wewnętrznej ściance mikrofali. Jego zadaniem jest zabezpieczenie anteny i wyjścia falowodu magnetronu przed gorącymi resztkami jedzenia i tłuszczem. To bardzo ważna część mikrofali, bez niej może nawet dojść do zapalenia się całego urządzenia. Jeśli kuchenka mikrofalowa zaczyna iskrzyć, to w pierwszej kolejności należy sprawdzić stan płytki mikowej, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że właśnie tutaj znajduje się przyczyna awarii. W tym celu należy odłączyć urządzenie od prądu i obejrzeć mikę (można ją bez problemu zdemontować). Pryskające podczas podgrzewania potraw jedzenie powoduje jej zabrudzenie, a następnie zwęglenie osadzającego się tłuszczu. Czasami wystarczy więc tylko wyczyścić płytkę, w innych przypadkach konieczna jest wymiana całego elementu.