Mięta to roślina całoroczna. Może rosnąć w ogrodzie albo – jak ktoś nie ma działki – można ją uprawiać w doniczce na tarasie, balkonie lub parapecie.
– Z tym, że mięta z donicy nie będzie taka zielona i nie będzie tak intensywnie pachniała, jak ogrodowa – zaznacza Jarosław Mikietyński, ogrodnik z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Mięta jednak bardzo szybko się rozrasta, więc niektórzy działkowcy nawet w ogrodzie wolą ją uprawiać w donicach czy korytkach, żeby nie opanowała sporej części ogrodu.
Rodzaje mięty
Ogrodnik dodaje: – U nas rośnie około 20 rodzajów mięty, między innymi pieprzowa, polna, zielona, okrągłolistna, cytrynowa, długolistna, kosmata.
Każda mięta, niby podobna, a jednak poszczególne gatunki można odróżnić. – Na przykład mięta polna ma czerwone lub bordowe łodygi i ma wyraźne użyłkowanie na liściach pod spodem – dodaje Mikietyński. – Natomiast mięta pieprzowa jest pokryta w całości delikatnym mchem.
Obejrzyj wideo: Ziołowy ogród z niespotykanymi odmianami mięty
Właśnie mięta pieprzowa, a także kłosowa i okrągłolistna to najczęściej spotykane jej odmiany. Mniej popularne to np. mięta jelenia (nie wiadomo do końca, skąd taka nazwa, ale podobno na jej aromat reagują właśnie jelenie). W odróżnieniu od innych gatunków, mięta jelenia lubi dużo słońca. Gdy oddziałują na nią promienie słoneczne, wówczas ma ona najbardziej intensywny zapach. Trzeba jednak uważać: stosowanie naparu z mięty jeleniej może przyczynić się u ciężarnych kobiet do poronienia. Ten rodzaj zioła w polskich warunkach raczej nie występuje. Mięta jamajska, też rzadko spotykana, pomaga za to osobom chorym na reumatyzm, mających kamienie nerkowe, astmę czy padaczkę.
Mięta jako środek leczniczy
Zioło to jest szeroko wykorzystywane jako środek leczniczy, głównie w postaci herbaty miętowej, naparu albo kropel miętowych. Liście mięty zawierają białko i węglowodany. Oprócz tego roślina jest bogata w minerały, m.in. magnez, wapno, żelazo.
– Mięta działa przeciwskurczowo, chroni żołądek, pomaga przy wzdęciach, zaparciach, wymiotach, nudnościach, kaszlu, bólach brzucha czy gardła – wymienia Jarosław Mikietyński. – Ma także działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i uspokajające. Osoby, które nadmiernie się pocą, też powinny stosować miętę w formie płukanki.
Mięta w kuchni i kosmetykach
Miętę stosuje się ponadto w kuchni, jako dodatek do mięsa, pierogów, napojów, deserów, sosów, warzyw czy sałatek owocowych. W przemyśle chemicznym również jest używana, np. jako składnik past do zębów, kremów do twarzy, maseczek czy płukanek do włosów.
Warunki do uprawy mięty
Kilkadziesiąt centymetrów wysokości i tyle samo szerokości to standard w przypadku roślin mięty. Niektóre mierzą nawet metr. Mięta lubi wilgotne, lekko zacienione miejsce. Nie potrzebuje również specjalnej gleby, żeby się rozwijać. Rośnie także w ziemi ubogiej w substancje organiczne. Zioło to stosunkowo szybko się rozrasta, co może być uciążliwe. Przycinanie jest niezbyt skuteczne. Jeśli jednak będziemy ją wyrywać z korzeniami, tak szybko się nie rozrośnie. Inne rozwiązanie to uprawianie jej w pojemnikach głęboko wkopanych w ziemię.
Kwiaty mięty
Kwiaty mięta ma białe, liliowe albo różowe. Kwitną na początku wakacji. Są dwie teorie dotyczące zrywania liści mięty. Jedni działkowcy twierdzą, że powinno to się robić, zanim mięta w pełni zakwitnie (czyli gdy widać pączki kwiatów), ponieważ wtedy zioło ma najwięcej cennych składników. Drudzy uważają, że ze zrywaniem liści należy poczekać do pojawienia się kwiatów, bo wtedy mięta ma najsilniejszy aromat.
Suszenie mięty
Liście mięty należy suszyć, rozkładając je na gazecie albo papierze. Nie powinno się wystawiać zerwanych liści na słońce. To przyspieszyłoby wysuszenie, ale mogłoby zniszczyć liście. Ważne, aby miejsce było suche i przewiewne. Susz z mięty najlepiej włożyć do pojemnika z przykrywką. Wtedy zioło nie wywietrzeje.
Jak zaparzać miętę
Herbata miętowa kupowana w sklepie to nie to samo, co samodzielnie zaparzana mięta z wysuszonych liści. Ta druga jest z reguły o niebo skuteczniejsza i bardziej aromatyczna. – Łyżkę ziół wsypanych do szklanki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i czekamy 10 minut – radzi Mikietyński. – Jeżeli chcemy zrobić płukankę do gardła, można wziąć dwie łyżki mięty.
Poczytaj też: Z tymi przetworami wygrasz z przeziębieniem
Nie przesadzaj z miętą
Mięta jest pomocna, ale nie dla wszystkich. Może nawet zaszkodzić. Przede wszystkim nie należy podawać jej do picia dzieciom do 4. roku życia. Mógłby boleć je żołądek. Olejek eteryczny miętowy też nie jest wskazany do stosowania u małych dzieci. Powinni go unikać też astmatycy i alergicy, uczuleni na mentol.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?