Spis treści
Biokominki to modny element wyposażenie wnętrz. Mają sporo zalet – przede wszystkim są dekoracyjne i zapewniają widok ognia, a nie potrzebują żadnej instalacji. Biokominki mają kilka typów – są zarówno przeznaczone do zabudowy, jak i wolnostojące oraz małe, przenośne, czasem nazywane stołowymi.
Te urządzenia same w sobie nie są niebezpieczne. Jednak zawsze trzeba przestrzegać podstawowych zasad ich użytkowania, bo z ogniem oraz łatwopalnym materiałem, jakim jest paliwo do biokominka, nie ma żartów, o czym można się przekonać, słysząc kolejne doniesienia o wybuchu tego urządzenia. Zawsze trzeba przeczytać instrukcję producenta i stosować się do niej.
Masz biokominek? Tego nigdy nie rób!
Jedna z podstawowych zasad brzmi, że nigdy nie wolno dolewać paliwa do biokominka, gdy pali się ogień. Nie wolno go uzupełniać nawet bezpośrednio po tym, gdy ogień zgaśnie. Trzeba odczekać, aż urządzenie ostygnie, zalecany czas to godzina. Pamiętaj, że opary paliwa, które utrzymują się po wygaszeniu urządzenia, są łatwopalne i powodują ryzyko wybuchu. Lekceważenie tego zalecenia prowadzi do poważnych wypadków, łącznie z wybuchem urządzenia, pożarem i ciężkimi poparzeniami ciała.
Paląc w biokominku zadbaj o odległości
Trzeba też pamiętać o tym, że biokominki podczas pracy nagrzewają się. Nigdy nie powinno się dotykać ani tym bardziej nie wolno przenosić płonącego biokominka. Kominki przenośne muszą stać na stabilnej i równej powierzchni. Pamiętaj, że tylko niektóre biokominki można po prostu postawić na stole. Sprawdź to w opisie urządzenia.
Materiałów łatwopalnych nie wolno umieszczać w odległości mniejszej niż 1 m od urządzenia. Trzeba też zwrócić uwagę na takie elementy, jak firanki i zasłony, które przeciąg może zawiać nad płomień (zalecana odległość od okna to 2 m). W pobliżu kominka nie można też trzymać paliwa do niego. Producenci radzą też, by podczas gdy w kominku pali się ogień, zachować od niego odległość co najmniej 0,5 m.
Paliwo do biokominka
Biokominki są opalane specjalnym paliwem – jest to bioetanol. Absolutnie nie wolno stosować innych paliw, np. benzyny, bo grozi to wybuchem i pożarem. Biopaliwo powinno mieć atest Państwowego Zakładu Higieny. To ważne ze względu na opary, które mogą wydzielać się podczas spalania. Pamiętaj, żeby używać biokominków w pomieszczeniach, które są dobrze wentylowane, ale nie panuje w nich przeciąg.
Dla bezpieczeństwa ważne jest nalewanie paliwa do biokominka. Często przydaje się do tego lejek. Trzeba uważać, żeby nie rozlać paliwa, a jeśli tak się stanie, to trzeba go zetrzeć przed rozpaleniem. Bardzo ważne jest też to, żeby nie lać więcej paliwa, niż to jest zaznaczone na pojemniku (nigdy nie należy napełniać tzw. biowkładki do końca, zwróć uwagę, gdzie jest zaznaczony poziom maksymalny).
Sprawdź: Uważaj na butle z gazem. Sprawdź, gdzie nie można trzymać butli. To nie tylko piwnica
O czym jeszcze pamiętać, używając biokominka?
Trzeba też pamiętać, że biokominki to dekoracja. Nie mogą służyć do ogrzewania pomieszczeń, nie są też przeznaczone do ciągłego działania. W przypadku pożaru do gaszenia nie wolno używać wody! Mając biokominek, trzeba się zaopatrzyć w gaśnicę proszkową.
Pamiętaj też, żeby nigdy nie pozostawiać bez nadzoru biokominka, w którym pali się ogień. Trzeba też zwracać baczną uwagę na dzieci oraz zwierzęta domowe.
Jak rozpalić i zgasić biokominek?
Pamiętaj, że rozpalać można tylko biokominek, który jest zimny. Po nalaniu odpowiedniej ilości paliwa zapala się go długimi zapałkami lub zapalniczką kominkową. Nie używaj krótkich zapałek ani zwykłych zapalniczek. A jak zgasić ogień w kominku? To zależy od typu urządzenia. Są takie, w których odcina się dostęp powietrza, nakładając specjalną pokrywę (zawsze za pomocą specjalnej rączki!). Są też urządzenia, w których zamyka się specjalną przesuwkę, odcinając dopływ powietrza do palnika. Do małych, stołowych biokominków producenci dołączają specjalną zagaszarkę, którą nakrywa się płomień. Absolutnie niedopuszczalne jest gaszenie biokominków np. wodą.