Bez względu na to, czy mamy małą czy dużą kuchnię, zawsze powinniśmy zwrócić uwagę na to, by mieć łatwy dostęp do wszystkich sekcji kuchni. Ułatwi nam to i uprzyjemni pracę. Odpowiedni układ szafek umożliwi dojście do każdej z nich.
Strefy robocze
W każdej kuchni możemy wyróżnić 5 stref roboczych:
- do gromadzenia zapasów (lodówka, zamrażarka, suche produkty żywnościowe),
- do przechowywania (naczynia, kubki, sztućce),
- do czystości/zmywania (zlewozmywak, kosz na odpadki, zmywarka),
- do przygotowywania posiłków (blaty robocze, mikser, deski, miski, przyprawy),
- do gotowania/pieczenia (garnki, kuchenka, mikrofalówka, piekarnik).
Kolejność stref podana powyżej odpowiada osobie praworęcznej, dla osób leworęcznych kolejność tą należy odwrócić.
Zasada trójkąta roboczego
Trzy najważniejsze w kuchni sprzęty AGD z ww. stref to: lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Najlepiej jest ustawić je tak, aby wyznaczały wierzchołki trójkąta.
Zasada trójkąta roboczego opiera się na pewnej prawidłowości dotyczącej większości przygotowywanych posiłków: wyjmujemy produkt z lodówki lub szafki, myjemy go, odpowiednio przygotowujemy i na koniec gotujemy, smażymy lub pieczemy. Łączna długość boków trójkąta roboczego nie powinna przekraczać 7 m, dobrze też jeśli trójkąt jest jak najbardziej zbliżony do równobocznego.
Zobacz również: Sprzęt AGD do zabudowy: ładny i praktyczny
Układ kuchni
Sposób rozmieszczenia mebli i sprzętów w kuchni jest zależny od kształtu, wielkości pomieszczenia oraz rozmieszczenia okien, otworów drzwiowych, występów ścian, otworów wentylacyjnych, wnęk, pionów wodnych, kanalizacyjnych i gazowych.
W wąskich kuchniach, z konieczności stosowany jest układ jednorzędowy (I). Jest on najmniej korzystny z punktu widzenie zasady trójkąta. Aby w takiej kuchni zapewnić sobie minimum wygody, należy zachować kolejność stref kuchennych.
Równie prostym układem jest układ dwurzędowy (II), ale dzięki rozmieszczeniu mebli i sprzętu AGD na przeciwległych ścianach, zapewnia komunikację zgodnie z zasadą trójkąta roboczego.
Rozwinięciem układu jednorzędowego jest kuchnia z wyspą. Stosuje się go w dużych (ok. 20 m2) najlepiej otwartych pomieszczeniach. Takie ustawienie wymaga dodatkowo zaplanowania innych często nietypowych rozwiązań instalacji elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej lub wentylacyjnej.
Najbardziej typowymi układami są ustawienia w kształcie liter L, C (U) lub G. Układ L można zastosować w mniejszych kuchniach o kształcie zbliżonym do kwadratu. Łatwo jest w niej wygospodarować miejsce na stół. Układy C i G wymagają większych pomieszczeń.
O czym warto pamiętać przy projektowaniu kuchni?
Jeśli mamy już wyznaczone strefy i ustalone ustawienie mebli oraz sprzętów, warto zadbać o inne,
równie ważne szczegóły wpływające na naszą wygodę w kuchni:
- kuchenka i zlewozmywak nie powinny stać bezpośrednio przy ścianie,
- między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką należy przewidzieć blaty robocze o szerokości minimum 60 cm,
- zaplanować chociaż jeden blat roboczy o szerokości 90 cm (najlepiej w strefie przygotowywania posiłków),
- kuchenkę gazową należy umieścić w bezpiecznej odległości od drzwi i okna (ok. 60 cm),
- wysokość blatów roboczych oraz montaż szafek górnych dopasować do indywidualnych potrzeb użytkownika (optymalna wysokość blatów roboczych to 6–8 cm poniżej linii łokci),
- zlewu nie umieszczamy centralnie pod oknem, by nie tracić oświetlonego światłem dziennym blatu roboczego,
- jeśli planujemy piekarnik w zabudowie słupkowej, to umieszczamy go na takiej wysokości, żebyśmy mogli sięgnąć do niego bez schylania się,
- wybór zlewozmywaka i płyty grzejnej do wbudowania pozwoli uniknąć cięcia blatów, dzięki czemu łatwiej będzie utrzymać czystość,
- trzeba zaplanować odpowiednią liczbę gniazdek w okolicy miejsc, gdzie będzie używany drobny sprzęt kuchenny (mikser, sokowirówka, czajnik, opiekacz),
- w dolnych szafkach warto przewidzieć jak największą liczbę szuflad, które są znacznie wygodniejsze od tradycyjnych szafek z półkami,
- poza oświetleniem centralnym należy przewidzieć oświetlenie punktowe przy zlewozmywaku, nad blatem roboczym i płytą grzejną oraz stołem, jeśli znajduje się w kuchni.
Warto przeczytać: Kuchnia otwarta czy zamknięta. Wady i zalety obu aranżacji kuchni
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?