Kuchnia w największym porządku

redakcja.regiodom, 3M
Kuchnia utrzymana w czystościUtrzymanie kuchni w czystości to czasami nie lada wyzwanie.
Kuchnia utrzymana w czystościUtrzymanie kuchni w czystości to czasami nie lada wyzwanie. jade
Udostępnij:
W kuchni bardzo często skupia się życie rodzinne. Jest to miejsce gotowania potraw, spożywania posiłków i przyjmowania gości.

Ponieważ bardzo często przyjęcie prędzej czy później przenosi się z salonu do kuchni. Stąd powinno nam zależeć na tym, żeby pomieszczenie kuchenne było czyste i zadbane. Prezentujemy kilka prostych i niezawodnych sposobów na czystą kuchnię.

Zobacz również: Kuchnia: planowanie praktycznenej i wygodnej przestrzeni

Do walki z brudem w kuchni możemy użyć różnych środków chemicznych, pod którymi uginają się półki w sklepach. Jednak nie zawsze są one po pierwsze tanie, po drugie bezpieczne dla naszej skóry.

Gdy detergenty się nie sprawdzają wypróbujmy stare babcine sposoby

Zamiast kupować kilka różnych środków czyszczących skorzystajmy z tego, co mamy w kuchennych szafkach lub lodówce. Zamiast dużych ilości papierowych ręczników kuchennych powinniśmy pomyśleć przy sprzątaniu o zastosowaniu ręcznika materiałowego, który nadaje się do wielokrotnego użytku. 

Robienie porządków kuchennych najlepiej zacząć od zmycia brudnych naczyń. Te aluminiowe i teflonowe możemy umyć gorącą wodą z dodatkiem płatków mydlanych. Trudnym do wyczyszczenia miejscom powinna sprostać sproszkowana kreda. Jeśli chcemy przywrócić blask naczyniom pomoże w tym mieszanina gliny i octu. Wystarczy nałożyć ją na powierzchnię naczynia, po kwadransie zmyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha oraz wypolerować miękką tkaniną. Pamiętajmy, że naczyń z aluminium i teflonu nie można szorować metalowymi druciakami, czy zeskrobywać z nich zabrudzenia nożem. Jeśli chcemy uniknąć trwałych zarysowań, namoczmy garnek w wodzie z mydłem, pozostawmy go na noc, a rano opłuczmy wodą i wytrzyjmy ręcznikiem. 

Jeśli wewnątrz naszych garnków znajduje się ciemny osad, to możemy się go pozbyć gotując w naczyniach jabłka, pomidory lub po prostu wodę z octem. Do czyszczenia naczyń żaroodpornych doskonale sprawdza się sól wymieszana z octem. Wystarczy namoczyć ściereczkę we wspomnianym roztworze, potrzeć nią zabrudzoną powierzchnię i spłukać gorącą wodą.

Po wyszorowaniu brudnych naczyń, czas na zlewozmywak. Białe zacieki powstałe na zlewie pozostawione przez twardą wodę, usuwamy wodą z dodatkiem octu – w proporcjach 4 łyżki wody na 2 łyżkami octu. Po zmieszaniu składników odstawiamy roztwór na kilka minut. Następnie moczymy w nim szmatkę i zmywamy biały osad ze zlewozmywaka. Po dokładnym spłukaniu bieżącą wodą, wycieramy zlew do sucha. To bardzo ważne, gdyż zastała woda może spowodować brązowe zacieki.

Zobacz również: Zlewozmywak ze stali: jak go pielęgnować 

Przed rozpoczęciem mycia kuchenki pamiętajmy o zamknięciu dopływu gazu lub odłączeniu jej od źródła prądu. Z płyty, na której gotujemy zdejmujemy kratkę i palniki oraz wyciągamy blachy i ruszty z piekarnika. Wannę lub dużą miskę napełnijmy gorącą wodą z dodatkiem mydła lub zwykłego płynu do naczyń i umieszczamy tam palniki, kratkę i blachy na kilka godzin. Po wymoczeniu szorujmy wszystko szczotką z twardym włosiem i dokładnie suszymy.

Pożyteczne rady: Czyszczenie piekarnika

Ze względu na to, że w lodówce przechowywana jest żywność, urządzenie to powinno być myte regularnie, najlepiej raz w miesiącu. Na pozór bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie można usprawnić stosując się do prostych wskazówek. Najpierw należy opróżnić lodówkę z produktów sprawdzając przy okazcji ich terminy ważności. Pustą lodówkę odłączamy od zasilania i wyjmujemy z jej wnętrza wszystkie ruchome elementy (półki, również te z drzwi oraz szuflady). Części te moczymy w wannie lub dużej miednicy z gorącą wodą i małą ilością płynu do mycia naczyń.

Do czyszczenia wnętrza lodówki najlepsza jest mieszanka wody i sody oczyszczonej, gdyż nie jest toksyczna i nie powoduje zadrapań czyszczonych powierzchni. Mieszaninę przygotowujemy w stosunku 2 łyżki sody na miskę wody. Do mycia stosujemy wyłącznie miękki i gruby ręcznik kuchenny. Po umyciu wycieramy wnętrze lodówki. Pleśń, która może pojawić się w lodówce powinna być zmyta wodą z dodatkiem octu. Pamiętajmy, żeby przed ponownym uruchomieniem lodówki dokładnie wysuszyć jej wnętrze. Zapobiegnie to oszronieniu się ścianek i uchroni nas przed pojawieniem się w lodówce pleśni. 

Brzydkie zapachy z wnętrza lodówki usuniemy zaś za pomocą 50 g upalonej na patelni kawy ziarnistej. Po upaleniu ziarenek wsypujemy je do naczynia i zamykamy w lodówce na kilka godzin. 
Po tych wszystkich zabiegać umyjmy podłogę (wykorzystując np. mop parowy) i cieszmy się pięknie wysprzątaną kuchnią. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Prezes ZPP: Polskie firmy pomogą w odbudowie Ukrainy

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie