Kuchnia w największym porządku

redakcja.regiodom, 3M
Kuchnia utrzymana w czystościUtrzymanie kuchni w czystości to czasami nie lada wyzwanie.
Kuchnia utrzymana w czystościUtrzymanie kuchni w czystości to czasami nie lada wyzwanie. jade
W kuchni bardzo często skupia się życie rodzinne. Jest to miejsce gotowania potraw, spożywania posiłków i przyjmowania gości.

Ponieważ bardzo często przyjęcie prędzej czy później przenosi się z salonu do kuchni. Stąd powinno nam zależeć na tym, żeby pomieszczenie kuchenne było czyste i zadbane. Prezentujemy kilka prostych i niezawodnych sposobów na czystą kuchnię.

Zobacz również: Kuchnia: planowanie praktycznenej i wygodnej przestrzeni

Do walki z brudem w kuchni możemy użyć różnych środków chemicznych, pod którymi uginają się półki w sklepach. Jednak nie zawsze są one po pierwsze tanie, po drugie bezpieczne dla naszej skóry.

Gdy detergenty się nie sprawdzają wypróbujmy stare babcine sposoby

Zamiast kupować kilka różnych środków czyszczących skorzystajmy z tego, co mamy w kuchennych szafkach lub lodówce. Zamiast dużych ilości papierowych ręczników kuchennych powinniśmy pomyśleć przy sprzątaniu o zastosowaniu ręcznika materiałowego, który nadaje się do wielokrotnego użytku. 

Robienie porządków kuchennych najlepiej zacząć od zmycia brudnych naczyń. Te aluminiowe i teflonowe możemy umyć gorącą wodą z dodatkiem płatków mydlanych. Trudnym do wyczyszczenia miejscom powinna sprostać sproszkowana kreda. Jeśli chcemy przywrócić blask naczyniom pomoże w tym mieszanina gliny i octu. Wystarczy nałożyć ją na powierzchnię naczynia, po kwadransie zmyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha oraz wypolerować miękką tkaniną. Pamiętajmy, że naczyń z aluminium i teflonu nie można szorować metalowymi druciakami, czy zeskrobywać z nich zabrudzenia nożem. Jeśli chcemy uniknąć trwałych zarysowań, namoczmy garnek w wodzie z mydłem, pozostawmy go na noc, a rano opłuczmy wodą i wytrzyjmy ręcznikiem. 

Jeśli wewnątrz naszych garnków znajduje się ciemny osad, to możemy się go pozbyć gotując w naczyniach jabłka, pomidory lub po prostu wodę z octem. Do czyszczenia naczyń żaroodpornych doskonale sprawdza się sól wymieszana z octem. Wystarczy namoczyć ściereczkę we wspomnianym roztworze, potrzeć nią zabrudzoną powierzchnię i spłukać gorącą wodą.

Po wyszorowaniu brudnych naczyń, czas na zlewozmywak. Białe zacieki powstałe na zlewie pozostawione przez twardą wodę, usuwamy wodą z dodatkiem octu – w proporcjach 4 łyżki wody na 2 łyżkami octu. Po zmieszaniu składników odstawiamy roztwór na kilka minut. Następnie moczymy w nim szmatkę i zmywamy biały osad ze zlewozmywaka. Po dokładnym spłukaniu bieżącą wodą, wycieramy zlew do sucha. To bardzo ważne, gdyż zastała woda może spowodować brązowe zacieki.

Zobacz również: Zlewozmywak ze stali: jak go pielęgnować 

Przed rozpoczęciem mycia kuchenki pamiętajmy o zamknięciu dopływu gazu lub odłączeniu jej od źródła prądu. Z płyty, na której gotujemy zdejmujemy kratkę i palniki oraz wyciągamy blachy i ruszty z piekarnika. Wannę lub dużą miskę napełnijmy gorącą wodą z dodatkiem mydła lub zwykłego płynu do naczyń i umieszczamy tam palniki, kratkę i blachy na kilka godzin. Po wymoczeniu szorujmy wszystko szczotką z twardym włosiem i dokładnie suszymy.

Pożyteczne rady: Czyszczenie piekarnika

Ze względu na to, że w lodówce przechowywana jest żywność, urządzenie to powinno być myte regularnie, najlepiej raz w miesiącu. Na pozór bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie można usprawnić stosując się do prostych wskazówek. Najpierw należy opróżnić lodówkę z produktów sprawdzając przy okazcji ich terminy ważności. Pustą lodówkę odłączamy od zasilania i wyjmujemy z jej wnętrza wszystkie ruchome elementy (półki, również te z drzwi oraz szuflady). Części te moczymy w wannie lub dużej miednicy z gorącą wodą i małą ilością płynu do mycia naczyń.

Do czyszczenia wnętrza lodówki najlepsza jest mieszanka wody i sody oczyszczonej, gdyż nie jest toksyczna i nie powoduje zadrapań czyszczonych powierzchni. Mieszaninę przygotowujemy w stosunku 2 łyżki sody na miskę wody. Do mycia stosujemy wyłącznie miękki i gruby ręcznik kuchenny. Po umyciu wycieramy wnętrze lodówki. Pleśń, która może pojawić się w lodówce powinna być zmyta wodą z dodatkiem octu. Pamiętajmy, żeby przed ponownym uruchomieniem lodówki dokładnie wysuszyć jej wnętrze. Zapobiegnie to oszronieniu się ścianek i uchroni nas przed pojawieniem się w lodówce pleśni. 

Brzydkie zapachy z wnętrza lodówki usuniemy zaś za pomocą 50 g upalonej na patelni kawy ziarnistej. Po upaleniu ziarenek wsypujemy je do naczynia i zamykamy w lodówce na kilka godzin. 
Po tych wszystkich zabiegać umyjmy podłogę (wykorzystując np. mop parowy) i cieszmy się pięknie wysprzątaną kuchnią. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom