Ponieważ bardzo często przyjęcie prędzej czy później przenosi się z salonu do kuchni. Stąd powinno nam zależeć na tym, żeby pomieszczenie kuchenne było czyste i zadbane. Prezentujemy kilka prostych i niezawodnych sposobów na czystą kuchnię.
Zobacz również: Kuchnia: planowanie praktycznenej i wygodnej przestrzeni
Do walki z brudem w kuchni możemy użyć różnych środków chemicznych, pod którymi uginają się półki w sklepach. Jednak nie zawsze są one po pierwsze tanie, po drugie bezpieczne dla naszej skóry.
Gdy detergenty się nie sprawdzają wypróbujmy stare babcine sposoby
Zamiast kupować kilka różnych środków czyszczących skorzystajmy z tego, co mamy w kuchennych szafkach lub lodówce. Zamiast dużych ilości papierowych ręczników kuchennych powinniśmy pomyśleć przy sprzątaniu o zastosowaniu ręcznika materiałowego, który nadaje się do wielokrotnego użytku.
Robienie porządków kuchennych najlepiej zacząć od zmycia brudnych naczyń. Te aluminiowe i teflonowe możemy umyć gorącą wodą z dodatkiem płatków mydlanych. Trudnym do wyczyszczenia miejscom powinna sprostać sproszkowana kreda. Jeśli chcemy przywrócić blask naczyniom pomoże w tym mieszanina gliny i octu. Wystarczy nałożyć ją na powierzchnię naczynia, po kwadransie zmyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha oraz wypolerować miękką tkaniną. Pamiętajmy, że naczyń z aluminium i teflonu nie można szorować metalowymi druciakami, czy zeskrobywać z nich zabrudzenia nożem. Jeśli chcemy uniknąć trwałych zarysowań, namoczmy garnek w wodzie z mydłem, pozostawmy go na noc, a rano opłuczmy wodą i wytrzyjmy ręcznikiem.
Jeśli wewnątrz naszych garnków znajduje się ciemny osad, to możemy się go pozbyć gotując w naczyniach jabłka, pomidory lub po prostu wodę z octem. Do czyszczenia naczyń żaroodpornych doskonale sprawdza się sól wymieszana z octem. Wystarczy namoczyć ściereczkę we wspomnianym roztworze, potrzeć nią zabrudzoną powierzchnię i spłukać gorącą wodą.
Po wyszorowaniu brudnych naczyń, czas na zlewozmywak. Białe zacieki powstałe na zlewie pozostawione przez twardą wodę, usuwamy wodą z dodatkiem octu – w proporcjach 4 łyżki wody na 2 łyżkami octu. Po zmieszaniu składników odstawiamy roztwór na kilka minut. Następnie moczymy w nim szmatkę i zmywamy biały osad ze zlewozmywaka. Po dokładnym spłukaniu bieżącą wodą, wycieramy zlew do sucha. To bardzo ważne, gdyż zastała woda może spowodować brązowe zacieki.
Zobacz również: Zlewozmywak ze stali: jak go pielęgnować
Przed rozpoczęciem mycia kuchenki pamiętajmy o zamknięciu dopływu gazu lub odłączeniu jej od źródła prądu. Z płyty, na której gotujemy zdejmujemy kratkę i palniki oraz wyciągamy blachy i ruszty z piekarnika. Wannę lub dużą miskę napełnijmy gorącą wodą z dodatkiem mydła lub zwykłego płynu do naczyń i umieszczamy tam palniki, kratkę i blachy na kilka godzin. Po wymoczeniu szorujmy wszystko szczotką z twardym włosiem i dokładnie suszymy.
Pożyteczne rady: Czyszczenie piekarnika
Ze względu na to, że w lodówce przechowywana jest żywność, urządzenie to powinno być myte regularnie, najlepiej raz w miesiącu. Na pozór bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie można usprawnić stosując się do prostych wskazówek. Najpierw należy opróżnić lodówkę z produktów sprawdzając przy okazcji ich terminy ważności. Pustą lodówkę odłączamy od zasilania i wyjmujemy z jej wnętrza wszystkie ruchome elementy (półki, również te z drzwi oraz szuflady). Części te moczymy w wannie lub dużej miednicy z gorącą wodą i małą ilością płynu do mycia naczyń.
Do czyszczenia wnętrza lodówki najlepsza jest mieszanka wody i sody oczyszczonej, gdyż nie jest toksyczna i nie powoduje zadrapań czyszczonych powierzchni. Mieszaninę przygotowujemy w stosunku 2 łyżki sody na miskę wody. Do mycia stosujemy wyłącznie miękki i gruby ręcznik kuchenny. Po umyciu wycieramy wnętrze lodówki. Pleśń, która może pojawić się w lodówce powinna być zmyta wodą z dodatkiem octu. Pamiętajmy, żeby przed ponownym uruchomieniem lodówki dokładnie wysuszyć jej wnętrze. Zapobiegnie to oszronieniu się ścianek i uchroni nas przed pojawieniem się w lodówce pleśni.
Brzydkie zapachy z wnętrza lodówki usuniemy zaś za pomocą 50 g upalonej na patelni kawy ziarnistej. Po upaleniu ziarenek wsypujemy je do naczynia i zamykamy w lodówce na kilka godzin.
Po tych wszystkich zabiegać umyjmy podłogę (wykorzystując np. mop parowy) i cieszmy się pięknie wysprzątaną kuchnią.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?