Budowa kompostownika to zajęcie nietrudne i niedrogie. Warto go wykonać, ponieważ zabezpiecza to nawóz przed wiatrem i wysuszeniem. Dwukomorowy kompostownik ogrodowy pozwoli jednocześnie korzystać z jednej komory, a w drugiej gromadzić organiczne odpady. Aby dobrze spełniał swoją rolę, powinien umożliwiać dobre wietrzenie masy kompostowej, odprowadzanie nadmiaru wilgoci, łatwe nawilżanie oraz dostępność do kompostowanego materiału, który powinien mieć bezpośredni kontakt z podłożem. Konstrukcja ażurowa, czyli naprzemienne układanie kolejnych warstw cegieł lub bloczków, ułatwi proces mineralizacji. Dobrej jakości kompost otrzymuje się po upływie około 9 miesięcy.
Pierwszy krok: fundament kompostownika
Niezależnie od tego, co i z jakiego materiału się buduje, podstawę zawsze stanowić powinien solidny fundament. W przypadku kompostownika, nie musi być on głęboki – najczęściej wystarcza 50-60 cm. Wykop pod fundament wykłada się folią budowlaną, aby zapobiec ucieczce wody zarobowej z zaprawy do gruntu. Kolejno, układa się zbrojenie z prętów (na przykład o średnicy 10 mm) i układa mieszankę betonową.
Najtaniej jest, gdy mieszankę przygotuje się samodzielnie. Problem w tym, że niełatwo jest uzyskać jej optymalne właściwości. Żeby je zapewnić, warto uzupełnić mieszankę o plastyfikator, czyli dodatek który polepszy właściwości robocze i wytrzymałościowe betonu. Dodaje się ją bezpośrednio do mieszanki betonowej pod koniec mieszania lub do wody zarobowej. Zamiast wykorzystywać mieszankę betonową można użyć np. produktu o nazwie Posadzka Cementowa ATLAS. To drugie rozwiązanie jest wygodne i skraca czas budowy fundamentu.
Drugi krok: ażurowe ścianki
Po związaniu betonu w fundamencie przystępujemy do budowy ścian kompostownika. Wykonać je można z cegieł, pustaków oraz innych tego typu elementów z ceramiki, betonu bądź wapienno-piaskowych (tzw. silikatów). Do ich łączenia wykorzystuje się zaprawy przeznaczone do tradycyjnych robót murarskich. Zaprawę przygotowuje się przez wsypanie suchej mieszanki do naczynia z odmierzoną ilością wody i wymieszanie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (proporcje podane są na opakowaniu, należy ich przestrzegać). Zarówno spoiny poziome, jak i pionowe, powinny być dokładnie wypełnione zaprawą. Cegły lub pustaki układamy naprzemiennie, by uzyskać konstrukcję ażurową.
Wysokość kompostownika jest sprawą umowną. Należy jednak pamiętać o tym, żeby nie był zbyt wysoki, gdyż kompost należy od czasu do czasu przemieszać.
Trzeci krok: otwory i pokrywa
W dole kompostownika, w obu jego komorach, należy zostawić tuż przy ziemi otwory o długości i wysokości dwóch lub trzech cegieł – ułatwi to wybieranie gotowego już kompostu. Nad otworami, w celu ich wzmocnienia, należy zamurować dwa metalowe pręty, takie jak do wzmocnienia fundamentów. Pamiętać również trzeba o wykończeniu otworów.
Kompostownik dobrze jest nakryć pokrywą, każdą komorę oddzielnie, przez co kompost szybciej się nagrzeje, a materiał w nim umieszczony prędzej się rozłoży.
Miejsce pod kompostownik wyznaczamy na uboczu, najlepiej gdzieś z tyłu ogrodu. Należy unikać głębokiego, zimnego cienia. Nie powinno być to jednak miejsce bardzo nasłonecznione, ponieważ mikroorganizmy potrzebują minimalnej dawki ciepła, aby zacząć się rozkładać. Resztę ciepła wytworzą same.
Kompostownik ogrodowy możemy osłonić krzewami kwiatowymi, np. różą pomarszczoną zwaną również cukrową.
