Aranżacja bożonarodzeniowego stołu

redakcja.regiodom, Agnieszka Rybka z Dekoria.pl
Świąteczny stółAranżacja bożonarodzeniowego stołu
Świąteczny stółAranżacja bożonarodzeniowego stołu Dekoria.pl
Zanim zasiądziemy przy wigilijnym stole, warto przypomnieć sobie podstawowe zasady "stołowego" savoir-vivre. Dzięki temu z przyjemnością udekorujemy stół, unikniemy niepożądanych błędów, a świątecznej kolacji będzie towarzyszyć miła atmosfera.

Ustawiając stół do kolacji wigilijnej powinniśmy zwrócić uwagę na komfort biesiadników. Dlatego miejmy na uwadze, by stół znalazł się w odpowiedniej odległości od ścian (minimalna wynosi 75 cm). Dzięki temu unikniemy przeciskania się pod ścianą czy stałego przesuwania gości. Krzesła ustawmy równolegle do stołu tak, by nikomu nie przeszkadzały jego nogi. Zapewnijmy gościom wystarczającą ilość miejsca. Ustawiając zastawę zachowajmy wymaganą odległość pomiędzy nakryciami.

Polecamy poradnik: Obiadowy savoir-vivre 

Obrus jako podstawa świątecznej aranżacji wigilijnego stołu

Tradycyjnie możemy wybrać biały, który zawsze wygląda elegancko. Oczywiście nie jest to przymusem. Możemy zdecydować się na obrus w innym kolorze lub w jednym z wielu z dedykowanych świątecznych deseni. Pamiętajmy o tym, że obrus powinien być dobrany do zastawy stołowej. Jest to szczególnie ważne w przypadku, kiedy zdecydujemy się na intensywny odcień obrusu. – komentuje Agnieszka Rybka.

Zastawa w najlepszym porządku

Najpierw kładziemy duże płaskie talerze do dania głównego. Na nich ustawiamy głębokie, w których podamy zupę. Jeżeli przewidzieliśmy w menu przystawkę, na dużym talerzu podstawmy mały, który później zamienimy na głęboki. W tym roku naszą ofertę wzbogaciła ceramika belgijskiej marki Salt & Pepper, którą szczególnie polecamy do wigilijnej kolacji. Znana niemal na całym świecie, została zainspirowana skandynawskim, prostym i praktycznym wzornictwem. - dodaje Agnieszka Rybka.

Sztućce: z prawej strony nakrycia umieśćmy nóż ułożony ostrzem do talerza. Za nim kładziemy łyżkę. Z lewej strony widelec, a łyżeczkę nad talerzem. Pamiętajmy, by czubek łyżeczki zwrócić w lewą stronę. Na koniec dodajmy mały widelczyk do deserów. Połóżmy go nad łyżeczką, zwrócony w przeciwną stronę (w prawo).

Kieliszki postawmy po prawej stronie nakrycia. Te, do których będziemy nalewać trunek, postawmy najbliżej prawej ręki. Pozostałe, np. do wody czy soków, postawmy w jego pobliżu.

Serwetki, szczególnie do tak uroczystej kolacji, powinny być bawełniane. Dobrze, by ich odcień współgrał z kolorem obrusu. Możemy je złożyć w prostokąt lub trójkąt, przewiązać wstążeczką czy też skorzystać z gotowych rozwiązań. Na rynku dostępne są również bogato zdobione pierścienie na serwetki, które stanowią dekorację samą w sobie – dodaje Agnieszka Rybka. Tak przygotowaną serwetkę ułóżmy bezpośrednio na talerzu lub po prawej stronie nakrycia, tuż za sztućcami. 

Zobacz również: Jak składać serwetki 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom