Oto kilka sposobów na przygotowanie wyjątkowego nakrycia stołu.
Nakrycie stołu, czyli stoliczku nakryj się
To, co zwykle decyduje o wrażeniu elegancji w restauracji, jest odświętnie nakryty stół z białym obrusem. Na co dzień takie nakrycie jest zupełnie niepotrzebne i przesadzone, ale warto o nie zadbać wcześniej i mieć przygotowany zestaw na specjalne okazje. Oprócz obrusu przydadzą się również serwetki, na których ułożymy sztućce, a następnie położymy na kolanach podczas spożywania posiłku.
Polecamy poradnik: Obiadowy savoir-vivre – co i gdzie ustawić na stole
Pusty stół warto ozdobić gustownym bieżnikiem oraz wazonem świeżych kwiatów. Tak przygotowane miejsce będzie zawsze gotowe w razie niezapowiedzianych gości oraz miłą wizytówką naszego domu.
Szef kuchni poleca
Kiedy zapraszamy gości albo przygotowujemy specjalną uroczystość, warto wykorzystać różne ozdoby, które każdy z nas ma w domu, aby tanim kosztem wykreować odświętny efekt. Do przygotowania pięknego stołu wystarczy kilka wstążek, kwiaty lub chociażby gałązki z domowego ogrodu.
Zwykłe serwetki będą wyglądały zupełnie inaczej, jeśli przewiążemy je kolorową tasiemką, a w środek włożymy gałązkę świerku, papryczkę albo sezonowy kwiat.

Jeśli spodziewamy się dużej liczby osób i nie chcemy zamieszania z doborem miejsc, wystarczy użyć wizytówek z imionami. Jeszcze oryginalniejsze będzie zastosowanie produktów, którego danego dnia będziemy spożywać. Imiona na dużym makaronie, wydmuszkach jaj albo karteczki w kolorowych babeczkach zrobią wrażenie na gościach. Masz mało czasu a stół wygląda nieatrakcyjnie? Rozsyp płatki róż na środku stołu oraz rozstaw kilka świeczek. Pięknie wyglądają pływające na wodzie tealighty w towarzystwie róż.
Zastawa stołowa
Oprócz dekoracji na stole istotna jest sama zastawa, na której podamy posiłki. Bardziej elegancko prezentują się dania podane na dużych talerzach. Jeśli jemy kilka posiłków, pamiętaj o przygotowaniu talerzy oraz sztućców na zmianę. Do ryb podajemy dwa widelce, a do mięsa nóż z ostrzami.
Wodę i wino przelej do karafki. Białe wino podajemy w kieliszkach na wysokich nóżkach, za które to trzymamy, by trunek nie nagrzewał się. Z kolei czerwone nalewamy do takich o zaokrąglonym, nieco pękatych kielichów, które śmiało możemy trzymać w dłoni. Jeśli podczas posiłku zamierzamy podawać kilka rodzajów alkoholi, postawmy kieliszki w kolejności spożywania napojów na górze talerza, zaczynając od prawej strony.
Warto zobaczyć: Jak przechowywać zabawki dziecka
