W Polsce kulinarne tradycje świąteczne zależą w dużej mierze od zwyczajów regionalnych, a nawet – zwyczajów poszczególnych rodzin. Jednak takie składniki jak ryby, kapusta i grzyby oraz świąteczny bigos i pasztety możemy spotkać na niemal każdym świątecznym stole. Jakie wina będą do nich pasować?
Dowiedz się: Jak dobierać kieliszki do różnych alkoholi
Jakie wino pasuje do ryby?
Na polskich stołach w święta królują ryby przyrządzane na wiele sposobów. Wymienić można choćby karpia w galarecie, różne warianty śledzi (np. w sosie śliwkowym, śmietanie lub oleju) czy rybę po grecku.
– Przyjęło się, że ryby najlepiej komponują się z niemal każdym białym winem. Powinniśmy jednak pamiętać, że ryby przygotowywane na święta są często intensywnie przyprawione i silnie aromatyczne. Wybierajmy więc do nich wytrawne warianty białych win, o wyraźnej kwasowości, np. z cytrusowym finałem. Do niektórych potraw, np. łososia, możemy podać także lżejsze, delikatnie słodkie, czerwone wino – radzi Vano Makhniashvili z firmy Marani 1915.
Czy wino pasuje do pierogów?
Dobranie odpowiedniego wina do pierogów to prawdziwe wyzwanie nawet dla uznanych szefów kuchni. Podczas świąt są to oczywiście najczęściej pierogi z kapustą i z grzybami. Jak się uporać z tym tematem? – Można do niego podejść zachowawczo i zdecydować się na wino lekkie, kwaskowate, raczej uniwersalne, o owocowym posmaku. Zaletą takiego wyboru jest też fakt, że taki trunek będzie się dobrze komponował z innymi potrawami – rybami czy kapustą. Oczywiście – zachęcamy także do eksperymentów. Być może jakieś nieoczywiste połączenie okaże się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę – przekonuje ekspert Marani.
Bigos i pasztet lubią towarzystwo wina?
Mało kto w czasie świąt nie skosztuje domowego bigosu. W jego przypadku wino może pojawić się w dwóch rolach – obowiązkowo jako jeden ze składników potrawy i opcjonalnie – jako dodatek podczas serwowania. – Najbezpieczniej trzymać się zasady, że serwujemy to samo wino, którego użyliśmy jako składnika. W przypadku bigosu w najbardziej tradycyjnej odsłonie będzie to czerwone wino wytrawne. Sprawdzi się ono także jako dodatek do pasztetów. Osobom, które nie lubią czerwonego wina, polecamy do tych potraw wino białe wytrawne – mówi Vano Makhniashvili.
Sztuka mięsa z winem
Przez wiele lat obowiązywała bardzo prosta zasada: do białego mięsa podajemy białe wino, do czerwonego – czerwone. Obecnie powoli się od niej odchodzi.
Radzimy: Jak nakryć stół wigilijny
– Polecamy serwowanie z mięsami win gruzińskich. Tradycyjna gruzińska kuchnia obfituje w wołowinę i jagnięcinę w wariancie smażonym czy grillowanym. Pamiętajmy też, że bardzo ważne jest, aby serwowane wina miały odpowiednią temperaturę. Dla wina białego jest to 8 do 12°C. Wina czerwone, w zależności od rodzaju, powinny mieć temperaturę mieszczącą się w przedziale od 12 dla lżejszych do 18°C dla nieco cięższych wariantów – radzi ekspert Marani.
