Kiedy rozpoczynamy siewy?
Pierwsze siewy rozpocząć możemy już na początku marca, ale wszystko i tak zweryfikuje natura. Pogoda bowiem lubi płatać figle! Zatem rozpoczęcie pierwszych prac w ogrodzie może nastąpić w momencie, kiedy nadejdą pierwsze słoneczne dni a prognoza nie będzie przewidywała już mrozów.
Na początku przedwiośnia warto zdać sobie sprawę, że ziemia nadaje się do uprawy i wysiewania nasion dopiero wtedy, jeśli nie będzie się lepiła do obuwia i narzędzi.
Właściwy termin rozpoczęcia prac uprawowych można też określić zgniatając grudkę ziemi. Jeśli daje się ugniatać, to gleba jest zbyt wilgotna do uprawy!
Zanim rozpoczniemy pierwsze siewy wprost do gruntu, pamiętajmy, że w przypadku kiedy nasiona trafią do gleby zbyt mokrej będą narażone na choroby grzybowe więc lepiej nie śpieszyć się i w zależności od pogody wstrzymać się w wysiewami do połowy marca.
Czytaj też: Lista marcowych prace w ogrodzie i na działce
Przygotowanie miejsca i grządek pod zasiewy
Przede wszystkim nasiona warzyw wysiewamy w miejscach słonecznych, nie zacienionych; warzywa nie powinny konkurować z innymi roślinami o promienie słoneczne.
Ważne też by działka na której będziemy siać warzywa w marcu była osłonięta od chłodnych jeszcze wiatrów.
Pamiętaj, że połową sukcesu wschodów warzyw są odpowiednio przygotowane grządki, dlatego:
- powierzchnia ziemi na grządkach powinna być wyrównana, w tym celu należy ją pograbić,
- grządki powinny być na równym poziomie, co ścieżki,
- grządki nie powinny przekraczać 1 m a ścieżki od 35-40 cm.
Zobacz także: Jak przechowywać nasiona kwiatów i warzyw
Jakie warzywa wysiewamy w ogródku wczesną wiosną?
W tym roku panuje idealne aura, by już rozpocząć pierwsze wysiewy w warzywniku. Można więc zrobić to zgodnie z zasadami. A w ich myśl przedwiośnie to odpowiednia pora na wysiew:
- grochu,
- wczesnych odmian marchwi,
- bobu,
- pietruszki korzeniowej i naciowej,
- kopru,
- rzodkiewki,
- cebuli,
- szpinaku.
Warzywa te świetnie znoszą chłody i nieczęste przymrozki.
Nasiona grochu warto umieścić w ziemi dość mokrej, potrzebują bowiem dość sporo wilgoci.
Nasiona rzodkiewki wysiewamy płytko. Rzędy powinny być oddalone o 15–20 cm. Nie wolno zapomnieć o przerwaniu siewek. W przeciwnym razie zamiast urodzaju czerwoniutkich rzodkiewek, będziemy „cieszyli" się urodzajem liści.
Pietruszkę, koper, rzodkiewkę, sałatę, marchew dobrze jest wysiewać sukcesywnie.
Wysiane nasiona warto przykryć cienką warstwa rozdrobnionego, dobrze rozłożonego kompostu i ugnieść lekko deseczką.
Polecamy:Najsmaczniejsze odmiany sałat do uprawy w ogrodzie
Trudno kiełkujące rośliny, np. marchew, pietruszkę, por, dobrze jest wysiewać z rzodkiewką, która kiełkuje znacznie szybciej i wskaże miejsca rządków. Łatwiej będzie nam wtedy usuwać małe chwasty bez obawy uszkodzenia młodych roślinek.
