Jak i na czym możemy zaoszczędzić w kuchni. Poradnik

redakcja.regiodom, Candy
Wnętrze kuchniRozpoczynając domowe oszczędzanie właśnie od kuchni nie trzeba z niczego rezygnować. Wystarczy nauczyć się racjonalnego użytkowania sprzętu AGD, a także wybierać sprzęt o wysokiej efektywności energetycznej. Trzeba zwracać uwagę, by bez potrzeby nie marnować wody i energii.
Wnętrze kuchniRozpoczynając domowe oszczędzanie właśnie od kuchni nie trzeba z niczego rezygnować. Wystarczy nauczyć się racjonalnego użytkowania sprzętu AGD, a także wybierać sprzęt o wysokiej efektywności energetycznej. Trzeba zwracać uwagę, by bez potrzeby nie marnować wody i energii. Candy
Z kuchnią związane są spore wydatki obejmujące m.in. zakup, przechowywanie oraz przygotowywanie jedzenia. Dlatego wdrożenie planu domowego oszczędzania warto zacząć właśnie od tego miejsca. Nie oznacza to bynajmniej, że musimy rozpocząć głodówkę.

Wydatki ponoszone na rzecz kuchni można ograniczyć, nie rezygnując z komfortowego życia. Wystarczy zastosować kilka prostych zasad, by zatrzymać część oszczędności uciekających przez kuchenne drzwi.

Planowanie zakupów

Wydatki na żywność wciąż najbardziej obciążają nasze portfele – stanowią aż 25 proc. udziału w strukturze ogółu wydatków gospodarstw domowych (źródło: "Sytuacja gospodarstw domowych w 2011 r. w świetle wyników badania budżetów gospodarstw domowych", GUS, 2012). Wydawać by się mogło, że na ich zmniejszenie nie mamy większego wpływu. Bo w jaki sposób zaoszczędzić bez odmawiania sobie jedzenia? To możliwe. Wystarczy nauczyć się racjonalnego zarządzania żywnością.

Nie marnuj jedzenia! Zobacz: Sposoby na przechowywanie żywności

Najważniejsze jest planowanie. Przed wyjściem na zakupy przygotujmy listę niezbędnych produktów. Dzięki temu unikniemy przypadkowego wkładania do koszyka artykułów, które tak naprawdę są nam niepotrzebne.

Ilość kupowanej żywności dopasujmy do realnych potrzeb, w tym liczby członków rodziny i ich stylu życia. Zwracajmy też uwagę na datę ważności produktów. Te, którym kończy się termin przydatności do spożycia, można często kupić po obniżonej cenie. Zanim skorzystamy z takiej promocji, zastanówmy się, czy faktycznie zużyjemy je w tak krótkim czasie. Gdy jednak zdarzy nam się zakupić zbyt dużo, pamiętajmy o tym, by nadwyżkę przetworzyć lub zamrozić zanim jedzenie się zepsuje.

Lodówka w trybie energooszczędnym

Bez lodówki kuchnia praktycznie nie może funkcjonować. Dzięki niej możemy przechowywać produkty spożywcze i przedłużać ich świeżości. Jednak lodówka jako urządzenie stale podłączone do prądu, zużywa sporo energii. Z tego powodu jednym z najważniejszych parametrów, który powinniśmy brać pod uwagę planując zakup nowej lodówki jest jej energooszczędność. Najmniej energii zużywają urządzenia oznaczone symbolem A+++.

Przeczyta również: Mieszkaj w zgodzie ze środowiskiem. Kilka sposobów na bycie eko 

Jednak lodówka o wysokiej klasie energetycznej użytkowana w niewłaściwy sposób, zużyje więcej prądu niż urządzenie o gorszej klasie energooszczędnej. Jakich błędów unikać?

– Przede wszystkim zadbajmy o odpowiednie warunki do pracy urządzenia. Nie należy umieszczać lodówki w pobliżu bezpośrednich źródeł ciepła (np. obok piekarnika, kuchenki, czy grzejnika), a także w miejscu nasłonecznionym. W takim miejscu urządzenie będzie musiało pracować na większych obrotach, by utrzymać niską temperaturę. Przez to zużyje więcej prądu – wyjaśnia Daniel Czok, przedstawiciel Candy Hoover Polska. – Istotna jest również odpowiednia wentylacja, aby ciepło wychodzące z agregatu było dobrze odprowadzane. Do lodówki nie wolno także wstawiać gorących potraw, bo powoduje to podniesienie temperatury we wnętrzu i osadzanie się szronu. A nagły skok temperatury wewnątrz lodówki może przyczynić się do szybszego zużycia czy wręcz uszkodzenia agregatu – dodaje.

W przypadku lodówek, które nie są wyposażone w system No Frost, trzeba pamiętać o ich regularnym rozmrażaniu, by nie dopuścić do gromadzenia się lodu, który utrudnia prawidłową pracę urządzenia. Warto także ustawić optymalną temperaturę chłodzenia ok. 6–8°C w lodówce oraz –18°C w zamrażarce. Zazwyczaj niższe temperatury nie są potrzebne, a ich ustawienie wiąże się ze zwiększonym poborem prądu.

Gotowanie bez strat energii

W kuchenni ponosimy także koszty związane są z przygotowywaniem posiłków. Wykorzystywany do tego sprzęt AGD zużywa sporo prądu. Czy zatem opłaca się gotować w domu? Tak. Jedzenie przygotowywane w domu jest smaczniejsze, zdrowsze i mimo wszystko tańsze niż stołowanie się w barach i restauracjach.

Można nauczyć się gotować w sposób energooszczędny. Wystarczy podjąć działania, dzięki którym będziemy mogli wykorzystać jak najwięcej ciepła wytwarzanego przez urządzenia. 

Poprawę bilansu energetycznego w kuchni uzyskamy dzięki wykorzystaniu ciepła resztkowego. Kuchenkę gazową i elektryczną oraz piekarnik można wyłączyć na kilka minut przed planowanym zakończeniem pieczenia czy gotowania. Ciepło zgromadzone w nagrzanym piekarniku, garnku czy patelni sprawi, że potrawa „dojdzie" sama. Aby zachować wartości odżywcze potraw, a równocześnie ograniczyć zużycie energii, starajmy się maksymalnie skracać czas przyrządzania dań. Przydatna może być funkcja szybkiego nagrzewania. Wyposażone są w nią nowoczesne piekarniki i pyty indukcyjne. Dzięki niej urządzenie osiąga wymaganą temperaturę w jak najkrótszym czasie. By przyspieszyć proces gotowania, należy pamiętać o używaniu przykrywek na garnki. Wtedy zużycie energii będzie mniejsze nawet o 30%.

Straty energii ograniczymy do minimum, gdy zastąpimy tradycyjną kuchenkę elektryczną nowoczesną płytą indukcyjną. W tego typu urządzeniach cała energia jest spożytkowana na podgrzanie potrawy, natomiast nie nagrzewa się powierzchnia ceramiczna płyty. 

Ograniczenie zużycia wody

Zaoszczędzić możemy eliminując sytuacje, w których niepotrzebnie tracimy czystą wodę. Nie używajmy bieżącej wody do rozmrażania produktów. Lepiej pozostawić je na noc w lodówce. Uzyskamy przy tym dodatkową korzyść, gdyż zamrożone artykuły pochłoną ciepło z jej wnętrza, zmniejszając tym samym zużycie energii. Gdy potrzebujemy ciepłej wody z kranu, warto także zbierać tę zimną, a następnie wykorzystać ją np. do podlewania kwiatów. Na koniec sprawdźmy, czy kuchenny kran nie cieknie – tą drogą możemy bowiem tracić nawet kilkanaście litrów wody dziennie. 

Warto przeczytać: Perlator: proste oszczędzanie wody 

Jeśli chcemy zaoszczędzić na rachunkach za wodę, warto zainwestować w zmywarkę. To urządzenie zużywa nawet 10 razy mniej wody w porównaniu do zmywania ręcznego. Najbardziej ekonomiczne modele do umycia 15 kompletów naczyń potrzebują jedynie 10 litrów wody. Należy zmywać rzadziej, wykorzystując w pełni ładowność urządzenia. Jeśli naczynia nie są bardzo brudne, można skorzystać z programów Eco. Czas zmywania jest wtedy krótki, a pobór energii mniejszy. Warto także wykorzystywać możliwości, jakie daje opcja opóźnienia startu. Umożliwia zaprogramowanie zmywarki w taki sposób, by urządzenie pracowało w taryfie nocnej, gdy prąd jest tańszy. 

Warto wiedzieć o: Wykorzystaniu wody ściekowej w gospodarstwie domowym 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom