Spis treści
- Jagoda kamczacka, czyli wiciokrzew siny. Najzdrowsze owoce świata
- Czym się różni jagoda kamczacka od borówki amerykańskiej?
- Czy jagoda kamczacka jest odporna na mróz i choroby?
- Kiedy owocuje jagoda kamczacka?
- Na to zwróć uwagę w uprawie jagody kamczackiej. Miejsce i warunki
- Nawożenie jagody kamczackiej
- Cięcie jagody kamczackiej. Kiedy i jak to zrobić?
- Uwaga! Chcesz, żeby jagoda kamczacka dobrze owocowała? Jeden krzew nie wystarczy
Jagoda kamczacka, czyli wiciokrzew siny. Najzdrowsze owoce świata
Wiciokrzew siny, znany jako jagoda kamczacka, do niedawna był w naszym kraju rzadko spotykany. Obecnie jednak pojawia się w ogrodach coraz częściej i jest uprawiany jako roślina użytkowa. Jest ceniona za wydłużone, granatowe owoce (jagody), będące prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i składników odżywczych. Są nawet uznawane za najzdrowsze owoce – poznaj właściwości jagody kamczackiej.
Krzew ma też sporo odmian, o smaczniejszych i większych owocach niż podstawowy gatunek, nadających się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory (m.in. soki, dżemy, konfitury a także wina) oraz do suszenia i mrożenia.
Czym się różni jagoda kamczacka od borówki amerykańskiej?
Jagoda kamczacka bywa mylona lub utożsamiana z borówką amerykańską. Jednak wiele je różni. Przede wszystkim to dwa zupełnie różne gatunki roślin. Jagoda kamczacka to gatunek wiciokrzewu (Lonicera caerulea), a borówka amerykańska – borówki (to borówka wysoka, Vaccinium corymbosum). Różny jest kształt owoców, które u kamczatki są wydłużone, u borówki – okrągłe. Dojrzewają również w innych terminach (owoce jagody kamczackiej zbierzemy znacznie wcześniej). Mają też nieco odmienne wymagania uprawowe, bo choć jagoda kamczacka lubi kwaśną ziemię, to nie musi mieć ona aż tak niskiego odczynu jak dla borówki amerykańskiej. Natomiast jedna i druga dostarczają smacznych i bardzo wartościowych jagód o ciemnoniebieskim kolorze (z szarym nalotem).
Czy jagoda kamczacka jest odporna na mróz i choroby?
Jagoda kamczacka, poza wartościowymi owocami, ma też jednak kilka innych zalet. Jest niezwykle odporna na mróz (znosi temp. do -40/-45°C, a kwiaty znoszą przymrozki do -5/-8°C), więc może być uprawiana na terenie całego kraju bez ograniczeń. Nie jest też szczególnie podatna na choroby, dlatego nie wymaga częstych zabiegów ochronnych.
Kiedy owocuje jagoda kamczacka?
Ponieważ jagoda kamczacka należy do najwcześniej owocujących krzewów jagodowych, jej owocami można cieszyć się już od maja, nawet do połowy lipca.
Na to zwróć uwagę w uprawie jagody kamczackiej. Miejsce i warunki
Roślina nie jest też szczególnie wymagająca i radzi sobie w różnych środowiskach, jeśli jednak ma wydać zadowalające plony smacznych, dużych owoców, musi mieć zapewnione jak najlepsze warunki uprawy. Z tego względu należy wybrać pod uprawę krzewu słoneczne, ciepłe stanowisko i żyzną, próchniczą, przepuszczalną, umiarkowanie wilgotną glebę o lekko kwaśnym odczynie pH.
Krzewy wprawdzie dobrze znoszą suche podłoża, ale jeśli mają do dyspozycji lekko wilgotną glebę, owocują obficiej, a ich owoce są większe, smaczniejsze i bardziej mięsiste.
Nawożenie jagody kamczackiej
Rośliny tolerują też słabsze gleby, ale znacznie lepiej rozwijają się na podłożach zasobnych w składniki pokarmowe i materię organiczną, dlatego każdego roku warto zasilać je kompostem oraz nawozami naturalnymi, jak np. biohumus. Obecnie dostępne są też gotowe, wieloskładnikowe nawozy przeznaczone dla jagody kamczackiej (np. Ogród Na Start – Nawóz na jagodę kamczacką), które mają odpowiednio zbilansowany skład, dopasowany do wymagań rośliny. Jeśli jednak nie mamy takiego nawozu pod ręką, do nawożenia jagody kamczackiej możemy też wykorzystać wieloskładnikowy nawóz dla borówki amerykańskiej.
Cięcie jagody kamczackiej. Kiedy i jak to zrobić?
Jagoda kamczacka ma krzaczasty, gęsty pokrój i może dorastać do ok. 1,8-2 m, ale rośnie dość wolno. Z tego względu przez pierwsze 5-6 lat nie poleca się jej przycinać. Regularne cięcie rozpoczyna się dopiero od 6-7 roku uprawy. Termin cięcia jagody kamczackiej to wczesne lato – po zbiorach. Wykonuje się wtedy przede wszystkim zabiegi odmładzające i prześwietlające krzew, polegające na usunięciu pędów najstarszych z wnętrza krzewu, a także pędów połamanych, uszkodzonych, zdeformowanych, cienkich, chorych, obumarłych i pokładających się na ziemi. Rozpoczęcie regularnego cięcia krzewów w tak późnym wieku może wydać się zaskakujące, ale trzeba pamiętać, że jagoda kamczacka, potrafi dożyć nawet 40 lat, wiec dla niej wcale nie jest to zbyt późno.
Uwaga! Chcesz, żeby jagoda kamczacka dobrze owocowała? Jeden krzew nie wystarczy
Decydując się na uprawę krzewu z nadzieją na obfite lub jakiekolwiek plony, jednej rzeczy nie możemy jednak zaniedbać. Jagoda kamczacka jest rośliną obcopylną i do związania owoców potrzebuje zapylania krzyżowego pyłkiem kwiatów pochodzącym z innej odmiany tego samego gatunku. Dobrymi zapylaczami jagody kamczackiej są m.in. odmiany: „Czelabinka”, „Duet”, „Atut” i „Wojtek”.
Z kolei cenionymi odmianami, rodzącymi owoce o wyjątkowo dobrym smaku, są m.in.: „Atut”, „Aurora”, „Boreal Beast”, „Boreal Blizzard”, „Borealis”, „Duet”, „Indigo Gem”, „Kamczadałka”, „Karina”, „Ruben”, „Jolanta”, „Wojtek”, „Zielona”, „Zojka”.
Poszczególne odmiany różnią się jednak nie tylko smakiem i wielkością owoców, ale też terminem owocowania, dlatego w ogrodzie należy posadzić co najmniej kilka krzewów różnych odmian, które będą wzajemnie się zapylały. Co najmniej dwie z nich muszą kwitnąć w tym samym terminie i przez długi czas dawały smaczne owoce (od maja aż do połowy lipca), dlatego rośliny często oferowane są w pakietach np. „Wojtek” + „Zojka”).
Trzeba tylko pamiętać, aby zbierać je z krzewów systematycznie, w miarę dojrzewania, gdyż u wielu odmian po osiągnięciu dojrzałości szybko opadają.
