Dyniowce nie są zbyt łatwe w uprawie, jednak ze względu na ich walory smakowe i wizualne, warto poświęcić im więcej uwagi. W naszym klimacie najlepiej uprawiać mieszane odmiany cukinii, ponieważ mają one podwyższoną odporność na chłód. Odmiany te to Astra, Soraya i Nimba, które mają podłużne, zielone owoce oraz Atena o żółtopomarańczowych owocach.
Sprawdź: Dlaczego czasem cukinia jest gorzka i co z tym zrobić
Cukinie możemy uprawiać nawet w małym ogrodzie, ponieważ mają dość zwarty i wzniesiony krzaczek (na małej przestrzeni jest dużo lepszym wyborem niż płożący kabaczek). Cukinie rodzą dużo owoców, które rosną do 0,5 m długości i masy 3 kg – choć najsmaczniejsze są młode cukinie o długości ok. 20 cm. Sezon na nie trwa od czerwca, aż do października.
Poznaj zalety cukinii, która m.in. odkwasza organizm i jest zalecana dla niemowlaków już od szóstego miesiąca życia.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Spożywanie cukinii zaleca się jej osobom, które borykają się z problemami układu pokarmowego.
Spróbuj również: Smaczny topinambur
Cukinia jest niezwykle smaczna, a przy tym mało kaloryczna (w dużej mierze składa się z wody, ale jest bogata w składniki odżywcze). Jest wiele możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni. Najczęściej cukinię wykorzystuje się do grillowania, zapiekania (np. nadzianą farszem mięsnym), duszenia (jako dodatek w sosach mięsnych), gotowania (warzywne leczo) oraz przyrządzania deserów (jako masę do ciasta czekoladowego).
Jak możemy wykorzystać cukinię w kuchni? Szybkie dania z cukinii
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Smaczne kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym
Przygotowywanie kwiatów cukinii zacznijmy od ich delikatnego opłukania i osuszenia. Następnie z ich środka wyjmujemy pręciki i odcinamy łodygi. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy w misce z pół szklanki mąki, pół szklanki mleka, jajka i szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodatkowo można dodać do niego ulubione zioła (do cukinii idealne są zioła prowansalskie). Kwiaty cukinii maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju – chwilę z każdej strony.

Przepis na niskokaloryczną cukinię faszerowaną
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
