Spis treści
- Uprawa selera tylko z rozsady
- Ile kosztują nasiona selera naciowego i korzeniowego?
- Kiedy siać seler na rozsadę?
- W czym siać seler: doniczki i podłoże
- Jak siać seler na rozsadę?
- Miejsce i temperatura dla rozsady selera
- Ważne podlewanie selera
- Jak długo wschodzi seler?
- Pamiętaj o pikowaniu selera
- Kiedy sadzić seler w ogrodzie?
Seler naciowy i korzeniowy to popularne warzywa, których często używamy w kuchni. Korzeniowy należy do tradycyjnej włoszczyzny, naciowy stał się popularną podstawą zdrowych sałatek (warto wiedzieć, że ma on więcej składników korzystnych dla zdrowia niż seler korzeniowy, ale może też uczulać). Jest jeszcze korzeń listkowy, który, podobnie jak pietruszkę naciową, uprawia się z myślą o zielonych liściach. Wszystkie selery z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie, trzeba mu jednak zapewnić odpowiednie warunki.
Dowiedz się: Jak uprawiać seler w ogrodzie? Sprawdź, jakie warunki musisz mu zapewnić
Uprawa selera tylko z rozsady
Wcześniej jednak trzeba przygotować rozsadę – ponieważ seler długo wschodzi i rośnie, a przy tym jest wrażliwy na zimno, w Polsce nie da się go uprawiać z siewu do gruntu. W maju gotowe rozsady można kupić, ale jest to droższe rozwiązanie niż samodzielne przygotowanie ich.
Ile kosztują nasiona selera naciowego i korzeniowego?
Ceny nasion różnych selerów są zbliżone – można je kupić za 2-4 zł, w zależności od odmiany, producenta i gramatury: najczęściej jest to 0,5 lub 1 g nasion. Tyle wystarczy do obsiania grządki na domowe potrzeby.
Kiedy siać seler na rozsadę?
Ponieważ produkcja selera jest dość długa (trwa 8-12 tygodni), trzeba ją rozpocząć wcześnie. Nasiona na rozsadę najlepiej posiać w pierwszej połowie lutego (a najpóźniej do początku marca). Dotyczy to selera naciowego, korzeniowego i listkowego.
W czym siać seler: doniczki i podłoże
Seler można siać w niezbyt głębokich doniczkach. Poza specjalnymi doniczkami do rozsad można te wykorzystać różne plastikowe pojemniki po artykułach spożywczych. Pamiętajmy tylko, że muszą być bardzo dobrze umyte, a w dnie należy zrobić dziurki.
Warto wykorzystać specjalne podłoże do rozsad i pikowania lub dobrej jakości podłoże uniwersalne z dodatkiem perlitu (ziemia musi być lekka i przepuszczalna, a także wolna od patogenów).
Jak siać seler na rozsadę?
Pojemnik wypełniamy ziemią, ale nie do pełna. Ziemię lekko uklepujemy (pojemnikiem warto delikatnie postukać o jakąś twardą, równią powierzchnię, dzięki temu podłoże dobrze osiądzie). Jeśli podłoże jest suche, zwilżmy je nawilżaczem. Następnie rozsypujemy nasiona – starajmy się, żeby były rozłożone w miarę równomiernie i niezbyt gęsto. Teraz znów czas na delikatne użycie spryskiwacza. Nasion selera nie należy przykrywać ziemią – muszą mieć dostęp światła. To pierwsza z nieoczywistych, a ważnych rzeczy w uprawie selera.
Miejsce i temperatura dla rozsady selera
Pojemniczki należy ustawić w jasnym i ciepłym miejscu, np. na parapecie okna. Najlepiej, by początkowo temperatura była nieco wyższa (20-24 st. C), potem może to być ok. 20 st. C. Żeby zapewnić ciepło na pierwszym etapie, doniczki można przykryć folią (lub przezroczystą pokrywką, jeśli używamy np. pudełek po ciastkach, które taką mają). Doniczki trzeba jednak codziennie odkryć na ok. pół godziny, a kiedy pojawią się pierwsze kiełki – zdjąć.
Ważne podlewanie selera
Podłoże trzeba regularnie zwilżać. Nie powinno ono przesychać, ale nie może też być mokre. Do podlewania rozsad najlepiej używać spryskiwacza. Ważne jest też to, że woda powinna być przegotowana (miękka), a także mieć temperaturę pokojową (20-25 st. C). Podlewanie zimną wodą może zaszkodzić siewkom. To druga nieoczywista rzecz, na którą musimy zwrócić uwagę.
Jak długo wschodzi seler?
Siejąc selery, trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo na pierwsze roślinki trzeba czekać nawet około 20 dni.
Pamiętaj o pikowaniu selera
Kiedy siewki mają po 3-4 liście właściwe (co powinno nastąpić po 4-5 tygodniach), selery trzeba przepikować, czyli przesadzić pojedynczo do większych doniczek.
Kiedy sadzić seler w ogrodzie?
Z sadzeniem selera trzeba poczekać, aż się ociepli, a w prognozie nie będzie mowy o jakimś większym ochłodzeniu. Kalendarzowo za bezpieczny termin uznaje się połowę maja, ale uwzględnijmy panujące warunki. Pamiętajmy też, że rozsadę trzeba wcześniej zahartować, czyli wystawiać je na zewnątrz na coraz dłuższy czas, by przyzwyczaiły się do ogrodowych warunków.
To przyda Ci się w ogrodzie
