Dzisiaj trudno wyobrazić sobie wytworną kolację bez eleganckiego nakrycia stołu.Oto niektóre propozycje złożenia serwetek. To zajmie nam (a przynajmniej powinno zająć) tylko kilka minut.
Polecamy poradnik: Jak układać talerze i sztućce zgodnie z zasadami savoir-vivre
Składanie serwetek w falę
Składamy kwadratową serwetkę na pół, potem jeden jej bok (połowę) rolujemy do środka. Drugi bok podwijamy, tworząc jakby niewielką falę (jeden "schodek"), w wyniku czego powstają jakby trzy części serwetki. Na takiej złożonej serwetce układamy sztućce. Od lewego boku serwetki (na pierwszym „schodku") kładziemy widelec, a na drugim (środkowym) – nóż. Trzeci „schodek" to rulon, który utworzyliśmy na samym początku. To ozdoba, na której nie kładziemy sztućców.
Zobacz wideo, jak złożyć serwetkę w falę
Copyright Duni AB
Serwetka złożona w kieszonką
Chwytamy za jeden róg serwetki złożonej na cztery i zwijamy go lub zaginamy do połowy serwetki. Następnie to samo robimy z drugim rogiem, aż dotknie pierwszego. Serwetkę odwracamy na drugą stronę i zaginamy jej brzegi do środki, by się spotkały.
Dobrze wiedzieć: Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole
Składanie serwetek w serce
Składamy serwetkę na pół, wzdłuż pionowej linii. Zgięcie ma znajdować się po lewej stronie. Zginamy serwetkę na wysokości mniej więcej jednej czwartej. Potem zginamy jeszcze raz taką samą część, jak zrobiliśmy to przed chwilą. Z tej części powstaje kieszonka. Im więcej części pozginamy, tym kieszonka będzie głębsza. Odwracamy serwetkę na drugą stronę. Jedną trzecią lewej części serwetki zginamy wzdłuż pionowej linii. Prawą część serwetki też zginamy, ale już tak, żeby jej dolna część była schowana pod lewą częścią kieszonki. Odwracamy serwetkę na drugą stronę.
Polecamy wideo, jak złożyć serwetkę w kształt serca
Serwetka złożona w wachlarz
Rozłożoną serwetkę składamy od góry do dołu w harmonijkę. Paski powinny mieć po około 2 centymetry szerokości. Złożoną w harmonijkę serwetkę składamy jeszcze na pół (powstają dwa wachlarze). Fałdki się nie rozlecą, gdy przed włożeniem serwetki do kieliszka zegniemy około 3 centymetrów jej dolnej części (niczym łodyga). Serwetkę umieszczoną w kieliszku formujemy w kształt wachlarza.
Zobacz wideo, jak składać serwetkę w wachlarz
Copyright Duni AB
Jakie serwetki są najlepsze do składania
Papierowe serwetki może wyglądają na eleganckie, ale prawdziwie eleganckie i nadające szyku są te materiałowe. Najłatwiej jest ułożyć serwetki z delikatnie wykrochmalonego i wyprasowanego płótna. Popularne są również serwetki z adamaszku, lnu oraz tkaniny bawełniano-poliestrowej, która
przypomina len. Serwetki powinny współgrać z innymi elementami wystroju stołu, czyli talerzami, sztućcami czy dekoracjami na obrusie (np. wzory na obrusie mogłyby być takie same albo zbliżone do
motywu na serwetkach).
Serwetkowy savoir vivre
Złożoną serwetkę należy położyć na talerzu do zakąsek albo ewentualnie po lewej stronie nakrycia, zaraz za sztućcami. Można ją także wetknąć w kieliszek. Siadając do stołu, serwetkę rozkładamy na kolanach. Kto umocuje ją sobie pod brodą, może spotkać się z dziwnymi uśmieszkami innych gości zgromadzonych przy stole. Dlaczego? Choćby dlatego, że serwetka nie może być mylona ze śliniakiem.
